Élmények vízen és szárazföldön – hétvégi programajánló

Hajós vízitúra a Tiszán és a Maroson, Bodzafesztivál Zsámbékon, motoros felvonulás Alsóörsön, látványszínház gyerekeknek Budapesten. Ezen a hétvégén sem fogunk unatkozni.

Bodzafesztivál Zsámbékon

Idén is várja az érdeklődőket a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál, a június 9-10-én zajló eseményen fellép a Negro Oro Balkan Bagage, a Messessippi, az aurevoir, a Balkan Fanatik, a Romengo és a cseh Circus Problem.

A szervezők MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint hatodik alkalommal rendezik meg a zsámbéki Zárdakertben a bodza latin nevét viselő Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivált, amelyen idén a balkán és a cigányzenei hagyományok elevenednek meg. A fesztiválon ismert világzenei fellépők mellett Paár Julcsi Hangoló Kerekerdő című családi koncertje várja a gyerekeket, valamint a helyi termelők bodzás és egyéb gasztrokülönlegességeit is meg lehet kóstolni.

Mint írják, a június 9-én fellépő Negro Oro Balkan Bagage a Zsámbéki-medencében ismert és folyamatosan koncertező zenekar. A Messessippi formáció zenei világának alappillére az afroamerikai blues és a magyar népzene, amelyek különösen nagy hatással voltak a két muzsikus, Fejér Simon Pál és Szert Zsigmond életére. Az aurevoir nevű zenekar zsámbéki és Zsámbék-környéki zenészekből áll. Leginkább a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk hatásai köszönnek vissza dalaikban.

Június 10-én lép fel a Balkan Fanatik, amelynek két frontembere, Jorgosz Tzortzoglou és Lepés Gábor köré épült zenekar az elektronikus zenét keleti, balkáni és magyar folkelemekkel házasítja össze. A Romengo magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A szülőktől tanult hagyományos cigány népdalokkal és saját számokkal áll színpadra a zenekar. A fesztivál külföldi vendége a cseh Circus Problem lesz, amely a balkáni hagyományokat kombinálja a disco beat és a Cheep pop elemeivel.

A fesztiválon a belépés minden programra ingyenes. További részletek a https://www.facebook.com/sambucusfest/ oldalon olvashatók.

Jön a nagy motoros felvonulás: indul az Open Road Weekend Alsóörsön

Koncertekkel, motoros felvonulással és számos más programmal rendezik meg június 7-11. között az Open Road Weekendet Alsóörsön a Pelso Campingben.

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztivál színpadán mások mellett szerda este a Deák Bill Blues Band és a Takáts Tamás Blues Band, csütörtökön az Aurora és a Sing Sing, pénteken a Zorall és a Lord, míg szombaton Charlie és az egykori P-Mobil tagokból alakult Mobilmánia ad koncertet.

A szerdai és csütörtöki programok a környékbeli alsóörsi, balatonfüredi, paloznaki, lovasi, csopaki, balatonalmádi és tihanyi állandó lakcímmel rendelkezőknek ingyenesek.

Közölték azt is, hogy a korábbi hagyományokat folytatva szombaton délben ismét rendeznek motoros felvonulást, amely a környező településeket érinti.

Látványszínház várja a gyerekeket a Senses Fesztiválon

Június 9. és 11. között a legfiatalabb nézőké a főszerep a Kolibri Színház szervezésében megvalósuló Senses Nemzetközi Színházi Fesztiválon; a rendezvény fókuszában a 0-6 éves korosztálynak szóló, érzékszervi észlelésen alapuló előadások állnak.

A fesztivál immár a harmadik rendezvénysorozat, amelyet a teátrum a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében rendez – emelik ki a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az Indiából, Svédországból, Dániából, Hollandiából, Belgiumból és Spanyolországból érkező, többnyire nonverbális produkciók a mozgás, a zene, a hangok, a színek és a fények érzékelésével hatnak a közönségre.

“A színházművészet különböző formáin keresztül kicsik és nagyok, nézők és színészek együttesen újra felfedezik a színekkel, hangokkal, anyagokkal és mozgással tarkított jelképes világot” – olvasható a fesztiválról a színház honlapján.

Mint kiemelik, az ebben a különleges kategóriában kimagasló produkciókat létrehozó művészek vallják, hogy a kreativitás és alkotás nem kor, hanem kíváncsiság kérdése. Európa-szerte elterjedtek a korosztály számára rendezett művészeti fesztiválok, amelyek Magyarországon még ritkaságnak számítanak.

A fesztivál mind a kísérő szülők, mind a színházi szakma számára lehetőséget kínál arra, hogy a Kolibri Színház jóvoltából meghívott neves nemzetközi alkotócsoportok munkáit megismerhessék. A korai fejlődési szakaszban lévő gyerekekból álló közönség pedig az elemi impulzusok által közösségi színházi élményben vehet részt – emelik ki a fesztivál ismertetőjében.

Mint írják, a műfaj legjobbjait felvonultató seregszemlének a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház és az Eötvös10 Művelődési Ház ad otthont. Bővebb információ a Senses Nemzetközi Színházi Fesztiválról a https://szinhaziolimpia.kolibriszinhaz.hu/senses/ linken érhető el.

Hajóskapitányként a Tiszán

„Délelőtti vízitúránk során a Tisza és a Maros élővilágát fedezzük fel magunk vezette 4, 5 és 10 személyes kishajókkal, melyeket nagykorúak vízi jártassági nélkül vezethetnek. A hajók kezeléséhez segítséget, a túrához mentőmellényt biztosítunk. A hajók sebessége 8-12 km/h. A helyek száma korlátozott, érdemes időben bejelentkezni.” – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

INFÓ Táv: 15 kilométer. Időtartam: 3 óra. Találkozó: 9:00 óra, Szeged, Felső Tisza-part utca a vízitelep mellett, a stadionnal szemben, a Foka Ökokikötő bejáratánál. Részvételi díj: 6500 Ft/fő (a helyszínen fizetendő) Információ, jelentkezés: a túravezetőnél: 30/638-0297, abrahamk@knp.hu