Bécsi kikapcsolódás

Végre itt a jó idő – irány a szabadba. Nézzünk hát néhány programot Bécs Város Külképviseleti Irodájának ajánlatai közül.

Bécsi Ínyenc Fesztivál (Genuss-Festival) 2019. május 10–12.

Ausztria legnagyobb kulináris fesztiválja a szövetségi főváros szívében immáron 12 esztendeje szolgálja az osztrák gasztronómia értékeinek megőrzését. Bécs városának, a Földművelési Minisztérium támogatásának, illetve a szponzoroknak köszönhetően a rendezvény ingyenes.

Az „Ausztria legjava” mottóval májusban megrendezésre kerülő Genuss-Festival helyszíne a bécsi Városliget, ahol több mint 190 kiállító kínálja a saját tartományára jellemző minőségi termékeit a termelői méztől a felvágottakon át a sajtokig és a borokig, amelyekből természetesen kóstolni és vásárolni is lehet a helyszínen.

A rendezvény szervezője, Sylvia M. Sedlnitzky, a Bécsi Kulináris Örökség Kuratóriumának elnöke kérdésünkre elmondta, a rendezvény mindenkinek szól, aki igényes a gasztronómia terén, szereti a finom kézművesfalatokat, és szeretné elvinni is a kiváló, az Ausztria 9 tartományából érkező, élelmiszer-biztonság tekintetében szigorúan ellenőrzött osztrák minőségi termékeket. Ráadásul aki ellátogat az eseményre, a megszokott finomságok mellett olyan különlegességeket is megkóstolhat, mint a rántott gulyás (sűrűre főzött pörkölt formába fagyasztva, majd hidegen panírozva és kisütve), a tiroli resztelt hasaalja szalonna, a vorarlbergi sajtos nudli, a karintiai csavart nudli vagy éppen a bécsi csiga fűszeresen elkészítve.

Nyitvatartás: 2019. május 10. péntek, 11.00–21.00, május 11. szombat, 10.00–21.00, május 12. vasárnap, 10.00–17.00

Bővebb információ: www.genuss-festival.at

A finom ételek után pedig következzék egy kis könnyed mulatság.

Dunasziget Fesztivál (Donauinselfest) 2019. június 21–23.

Európa legnagyobb ingyenes szabadtéri rendezvényén nemzetközi sztárok és hazai hírességek gondoskodnak a forró hangulatról. Párhuzamosan tizenhárom színpadon zajlanak a legkülönfélébb műfajok koncertjei.

A Dunasziget egy 21,1 km hosszú és szinte 200 m széles sávot képez a Duna és az Új Duna-ág között Bécs és Klosterneuburg városrészben, ahol a szabadidős programok széles palettája várja a sportos látogatókat. A futás, kerékpározás, röplabdázás mellett jólesik a fürdés a lapos strandok öbleiben, de van itt pihenő- és grillezőhely, vízi csúszda és vízisílift is.

Június végén a bécsi Dunasziget egy hétvége erejéig egy kereken hárommillió látogatót befogadó megaparti színhelyévé válik. A Dunasziget Fesztiválon a legkülönfélébb műfajokat képviselő zenészek 600 órányi programot kínálnak a közönségnek. A különböző témaszigeteken minden korosztály és minden ízlés megtalálja a neki tetsző szórakozást.

2019-ben az idén 50 éves Ausztro Pop és a hölgyek lesznek főszerepben. A nemzetközi fesztivált a szociáldemokrata párt szervezi – emelte ki Barbara Novak, a bécsi SPÖ titkára, aki a bécsi városi közgyűlés és a tartományi parlament tagja, egyben digitalizációs és IKT-politikai szóvivője.

A gasztronómia és a könnyed szórakozás után következzék egy kis komolyság – a komolyzene kedvelőinek.

Wien Beethoven 2020

A zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából 2019. 12. 16-án, már Beethoven születésének 249. évében megkezdődnek az ünnepi rendezvények Bécsben – közölte dr. Susanne Schicker koordinátor. Az egy évig tartó rendezvénysorozat célja, hogy Beethovent sokak számára még ismertebbé és elérhetőbbé tegyék a világon, egyaránt bemutatva a zenei forradalmárt és a szabadságharcost is. Ezt szolgálja az ünnepi eseménysorozat koncertekkel, kiállításokkal, rendezvényekkel. A projektben a németországi Bonn is együttműködik.

Bővebb információ: www.bthvn2020.de/en

Tanácsok, ötletek:

  • A korlátlan városi közlekedéshez ajánljuk: A Wiener Linien jegyárusító irodáiban kapható heti jegy (Wochenkarte). Ár: 17,10 euró
  • Fiatalos lendület, tisztaság: ez jellemzi a modern világ kedvelt szállodaláncát, a Motel One-t. Bécsben négy helyen is tudunk ide szobát foglalni, akár reggelivel. Wien-Hauptbanhof, Wien-Prater, Wien-Staatsoper, Wien-Westbanhof.
  • A Sacher-torta és a bécsi szelet ellett a tafelspitz – a tányérhús – is azokhoz a klasszikusokhoz tartozik, amelyek igen előkelő helyet foglalnak el a legkedveltebb osztrák fogások listáján. Nem csoda, hiszen maga a császár is rajongott értük. Persze ha Bécs, akkor kávéház vagy egy hangulatos étterem az, ami az osztrákok törzshelye. Közülük is kiemelkedik az ikonikus Landtmann Café, amelynek étlapján természetesen elmaradhatatlan a klasszikus tafelspitz, vagyis a húslevesben puhára főtt marhahús, amit leveszöldségekkel, krumplival, tormával, almaszósszal, snidling- és sóskamártással gazdagítva tálalnak asztalunkra.