Székesfehérvári kultúrkoktél

Izgalmas, pezsgő város immáron ezer éve megkerülhetetlenül Magyarország szívében. De miért is akarná bárki megkerülni? Budapest és a Balaton között mindig útba esik ez az ékszerdoboz, az egykor volt koronázó-főváros, a ma sikervárosa „Tele élettel!”.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Székesfehérvár a magyarság királyi múltjának legfontosabb központja, ahol államalapító királyunk, Szent István építtette a koronázótemplomot, melynek maradványait ma a Nemzeti Emlékhely őrzi. A ma élő fehérváriak pedig elképesztően fényűző ünnepségekkel őrzik és idézik fel a koronázóváros királyi pompáját: az egykori bazilika égbe nyúló tornyai nyaranta a művészet eszközeivel, zenével, tánccal, fénnyel újra és újra felépülnek, és a régi korok nagyságát idézik. Székesfehérvár ma a fiatalok és a sportrajongók városa is: Közép-Európa meghatározó rockzenei fesztiválja, a Fezen minden évben világsztárokat vonultat fel a színpadon, de a Kortárs Művészeti Fesztivál és a Jazzfesztivál is ezreket mozgat meg. A gyerekek a Hetedhét Játékfesztiválon, a sportrajongók viszont a város élvonalbeli futball-, kosárlabda-, jégkorong-, amerikaifoci-csapatának mérkőzésein szerezhetnek életre szóló élményeket. A város éttermei, cukrászdái, bárjai és szórakozóhelyei pedig méltán emelik az országos élvonalba Székesfehérvárt. Gyere, utazz Fehérvárra, és mártózz meg a királyok városának pezsgő életében!

Top 5 tavasz

1. Floralia

2019. április 27–28.

Az ókori római település, Gorsium maradványait őrző régészeti park minden évben különleges időutazásra hívja a vendégeket: a tavaszköszöntő ünnep legnagyobb látványossága a császár bevonulása díszes ruhákba öltözött kísérettel. Megelevenedik a gladiátorok világa, de bepillanthatunk az ókori hétköznapokba is, akár ókori divatbemutatón is részt vehetünk, vagy ókori ízeket is kóstolhatunk. A színházi és zenei élmény mellett sokféle kézműves-foglalkozás és -vásár is várja a család minden tagját a gyönyörű környezetben.

2. 20. Kortárs Művészeti Fesztivál

2019. május 11–18.

A fesztivál a kibontakozó tehetségek, az ismert és ismerkedni vágyó művészek, a kultúrakedvelő családok találkozója, egyfajta tavaszi szellemi ébredés mindig friss hajtásokkal. Kiemelkedő eseménye a Jam-Bory-Vár, amelynek az önmagában is különös műalkotás, a titokzatos Bory-vár ad otthont. A különleges környezetben bemutatkozó alkotócsoportok reggeltől estig szórakoztatják a gyerekeket, a fiatalokat és a szüleiket is.

3. Hetedhét Játékfesztivál

2019. május 25–26.

A gyereknap hétvégéjén meseerdővé változik Székesfehérvár belvárosa. Az idén hetedik alkalommal megrendezett fesztivál egy állati jó kalandra hívja a kicsiket és a nagyobbakat egyaránt. Érdemes készülni, mert idén a lelkesedésen kívül szükség lesz a ravaszságra és az ügyességre is. No meg az állóképesség sem fog ártani. De nem kell félni, a nagy kaland alatt segítőkre is számíthatnak a gyerekek.

4. Emlékhelyek Napja

2019. május 11.

Május idusán Székesfehérvár Nemzeti Emlékhelye is kinyitja kapuját, hogy a történelem szerelmesei felfedezhessék a magyar királyok egykori koronázótemplomának titkait, kincseit. Az idei esemény fő attrakciója a középkori élő sakkjáték lesz, amelynek figurái a muhi csatát elevenítik meg az óriási sakktáblán. A játszma során a sakkszínházi előadás szereplői látványos külsőségek közepette vívnak meg a győzelemért a fekete-fehér táblán.

5. Pünkösdi Virágálom

2019. június 7–10.

A magyar kultúrában több szokás is kapcsolódik pünkösdhöz, az egyik ilyen, amikor az ablakokba vagy a ház kerítéslécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat, hogy ne csapjon bele a villám. Székesfehérvárt bizonyosan elkerüli a mennydörgés, hisz minden pünkösdkor virágba borul a belváros. A virágkötők évről évre más tematika köré építik fel kompozícióikat, a látogatók pedig szavazhatnak kedvenceikre.

www.turizmus.szekesfehervar.hu

www.facebook.com/tourinform.szekesfehervar