Mátra, a magasság és a minőség egyenesen arányos

A Mátra és Gyöngyös turisztikai szempontból elválaszthatatlan, és a város közigazgatási területére esik Mátrafüred, Sástó, Mátraháza és Kékestető, ebből adódóan páratlanul sokszínű programkínálat várja a vendégeket. Ebben a tekintetben is a minőség a mérvadó, az ország tetején.

Sokan a Mátrába tartva csak átutaznak Gyöngyösön, így kihagyva az Orczy-kastélyt, melyben az ország egyik legnagyobb természettudományi kiállításának helyet adó Mátra Múzeum található, a Ferencesek Műemlékkönyvtárát, a Szent Korona Ház Egyházi Kincstárgyűjteményét vagy éppen a Városi Könyvtár Herman Lipót-kiállítását és a Huszár Lajos Éremtárat. A hangulatos belváros, a Fő tér számos rendezvény helyszíne tavasszal, melyek közül kiemelkedik a Városi Majális, a Gyöngyösi Könnyűzenei és Rockfesztivál és a Mátrai Bornapok. Aki a nyári forróságban egy kis hűsölésre vágyik, annak ott a városi strandfürdő. Gyerekeknek kihagyhatatlan program a város határában lévő kisállatkert, valamint az Orczy-kastély mellől induló kisvasút, mellyel Mátrafüredre érve meglátogathatjuk a Palóc Néprajzi Magángyűjteményt.

Ha Gyöngyöst már hátrahagyta a turista, és a Mátra felé veszi az irányt, akkor jól teszi, ha még Mátrafüred előtt letér a farkasmályi pincékhez. Ott ugyanis remek mátrai borok és vendégszerető házigazdák várják. S ha már mátrai borokról esik szó, talán nem árt emlékeztetni: a Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7815 hektárnyi nyilvántartott szőlőültetvényével. Ezen a területen már a honfoglalás előtt itt élő népek is foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Szent István király idején már nagy hagyománya volt a szőlőtermesztésnek. Ma a szőlőfajták közül a hagyományos olaszrizlingen, leánykán és muscat ottonelen túl a Sszürkebarát, a sauvignon blanc és a chardonnay is kiváló minőségű borokat ad. A borok jól illeszkednek, simulnak a térség tájjellegű ételeihez, erősítve egymás ízét, zamatát, finomságát. A borvidékhez tartozó települések nemcsak a szüreti napok alkalmával nyújtanak turisztikai, idegenforgalmi látványosságot, hanem az év minden napján.

A mátrai természetjárás nagy múltra tekint vissza: már a múlt század elején összesen 400 kilométer hosszú turistaút-hálózat vezette a kirándulókat. Jelenleg az utak, jelzések és erdei létesítmények karbantartása folyamatos, sőt a modern kori igényekhez igazodva már működik egy – erről az oldalról elérhető – online túrakereső is, amely segítségével mindenki megtalálhatja a maga számára tökéletes utat. Egy ezek közül azoknak, akik inkább csak kellemes kirándulást, mintsem kimerítő túrát tennének: Mátrafüredről könnyű séta nyomán érhetünk el a megszépült Sástóra, ahol csónakázással, tanösvényen tett kirándulással és a kilátóból elénk táruló mátrai panorámával tehetjük színesebbé napunkat. Nem messze innen, az Oxygen Adrenalin Parkban nyári bobpályán, függőhídon, kalandparkban tesztelhetik bátorságukat a kirándulók.

A túrák kiváló kiindulópontja lehet a mátrafüredi High-Tech Sportok Bázisa, ahol többek közt vezetett segway-, mountaincart- vagy épp monsterrollertúrákra lehet jelentkezni. S hogy mik is ezek a vagány járgányok? A monsterroller például egy olyan új generációs roller, amely Ausztriát és Szlovéniát már meghódította. A hagyományos rollerektől leginkább az erős hátsó és első fék, illetve a nagy „ballonos” kerék különbözteti meg. Főképp lejtőkön, lankás vidéken használatosak, és már 13-14 éves kortól hajthatják a gyerekek is. A vadregényes és egyedülálló hegyi sport az egész családnak új típusú és tartalmas szórakozást kínál az év minden napján a Mátrában. A túra izgalmas, de egyben biztonságos is, hiszen teljes védőfelszerelést biztosítanak a szervezők.

Gyöngyösön és környékén mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő szállást, legyen szó magánszállásról vagy akár négycsillagos szállodáról. Az aktív programokban megfáradt kirándulók kiváló éttermekben kóstolhatják meg a mátrai ízeket.

További programok, információk találhatók a térségről a www.gyongyos-matra.hu honlapon. Ugyanitt szálláshelyekről, éttermekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Húsvéti programok:

 • Április 19–22. Húsvét az állatkertben, Gyöngyösi Állatkert, www.szorako-zoo.hu
 • Április 20. Húsvét az Ásványok Házában, Ásványok Háza – Gyöngyösoroszi, www.matracsillaga.hu
 • Április 20. Tojáskereső túra, Mátra, www.kekesturista.hu
 • Április 21–22. Húsvét – Nyuszivonat, Mátrafüred, 37/312-447, kisvasut@egererdo.hu
 • Április 21–22. Húsvétolás a várban, kisnánai vár, 37/324-065, var.kisnanai@gmail.com
 • Április 27. Szőlő és rügyfakadás ünnepe, Abasár, +36 70/202-4683, www.abasar.hu
 • Április 28. A Föld napja, családi nap, Mátra Múzeum, www.matramuzeum.hu

Május

 • Május 1. Repülőnap, Pipis-hegyi repülőtér, www.gyongyosairport.hu
 • Május 1. Városi majális, Gyöngyös, Fő tér, www.gyongyok.com
 • Május 1. Állatkerti majális, Gyöngyösi Állatkert, www.szorako-zoo.hu
 • Május 3–4. Gyöngyösi Könnyűzenei és Rockfesztivál, Gyöngyös, Fő tér, www.gyongyok.com
 • Május 5. Családi programok a madarak és fák napja alkalmából, Mátra Múzeum, www.matramuzeum.hu
 • Május 17–19. Mátrai Bornapok, Gyöngyös, Fő tér, www.gyongyok.com
 • Május 18–19. Nemzetközi Katona- és Bordalfesztivál, Abasár, 37/560-400, www.abasar.hu
 • Május 18. Mátrai Turizmus Napja, Mátraszentimre, Galyatető, Sástó, www.matrainfo.hu
 • Május 25. Mátrai Csillagok Éjszakai Teljesítménytúra, Kékes Turista Egyesület, +36 30/308-4317
 • Május 26. Gyereknap az Ásványok Házában, Ásványok Háza – Gyöngyösoroszi, www.matracsillaga.hu