Bemutatjuk a legszebb hazai adventi vásárokat

Az adventi időszakban kigyúlnak a fények, ünnepi öltözetet ölt az ország számos nagyvárosa, és szebbnél szebb karácsonyi vásárok kelnek életre, melyek hangulatával és programkínálatával lélekben is ráhangolódhatunk a szeretet ünnepére. Körbenéztünk, hogy idén milyen eseményekkel, különlegességekkel várnak bennünket az adventi vásárokban, s közben nem csak megvásároltunk néhány apróbb meglepetést a fa alá, de teszteltük a gasztronómiai kínálatot, a sparhelten sült töltött lepénytől a flódniig, hogy egyéb finomságokról ne is beszéljünk…

Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár

vorosmarty

Az ország leghíresebb karácsonyi vásárában idén sem csalódtunk. Hazánk legnagyobb karácsonyi forgataga Budapest egyik legszebb főterén, a Vörösmarty téren egyedülálló ünnepi hangulatban, és az eddig megszokott minőségi kézműves és iparművészeti termékekkel fogadott bennünket. Európa 10 legszebb adventi vásárai közt jegyzett vásár pont a napokban nyerte el 9. helyezést, mely nem csak szépségben, hanem programkínálatban is kiemelkedő. A vásár teljes időtartama alatt 160 kulturális és családi programmal igyekeznek szórakoztatni a kis- és nagyközönséget. A tér közepén kialakított kifőzdék sora óriási gasztronómia kínálatot nyújt, ezért érdemes üres hassal érkezni. Az évente 3-400 ezer turistát vonzó esemény az utóbbi években számos átalakuláson ment keresztül azért, hogy a külföldi vendégeknek és a városlakóknak egyaránt minőségi kikapcsolódást és szórakozást kínáljon. Idén új színfoltként jelent meg a vásárban egy karácsonyfát formáló, fából készült installáció, amely kis kuckóként várja a gyerekeket, akik a titkos kívánságaikat is elküldhetik itt az angyaloknak. A Nyitott Műhely keretében pedig a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba tekinthetünk be. Aki még nem látogatott el ezidáig a vásárba, január 1-jéig még megteheti.

Adventi Ünnep a Bazilikánál

bazilika

A budapesti Szent István téren található Meseországot idéző ünnepi vásár a kedvencünk. Amióta életre keltették, nincs olyan esztendő, amikor ne látogattunk volna el ide. Egyedi hangulatát a Bazilika monumentális épületének és a vásár közepén felállított korcsolyapályának – közepén egy óriási karácsonyfával – köszönheti. Óriási élményt ad a közkedvelt, 3D hatású fényfestés, amellyel a Bazilika hatalmas homlokzatát megvilágítva vonják be a karácsonyi forgatagba a templomot. Idén az eddiginél is több témájú fényjátékkal kápráztatják el a látogatókat, így érdemes többet is megnézni a 16.30-22 óráig félóránként zenei aláfestéssel bejátszott fényfestésekből. Egyedülálló kulturális programsorozattal, kézműves foglalkozásokkal és meglepetés koncertekkel is kedveskednek a látogatóknak. Gasztronómiai kiállítók széles palettájáról csillapíthatjuk éhségünket, akik a hagyományos street food ételek mellett laktóz és gluténmentes fogásokkal is készülnek. Ajánljuk Raj Ráchel flódniját, amit mi semmi pénzért nem hagynánk ki. És, ami minden évben kötelező szertartás számunkra ebben a vásárban, az az adományozás a Magyar Ökumenikus Szeretet.Éhség kampánya számára. Másoknak is előszeretettel ajánljunk a jótékonykodást, mert ha már próbálunk az ünnepre hangolódni, a lelküket is öltöztessük ünneplőbe… Az Adventi Ünnep a Bazilikánál január 2-ig várja látogatóit.

Debreceni Advent

debrecen

Debrecen a kedvenc városom, már csak annak okán is, hogy családi szálak kötnek ide. Advent idején pedig az ünnepi fényekkel kivilágított város még bensőségesebb hangulatot áraszt mindig számomra. A Debreceni Advent december 24-ig tartó programsorozatának vázát a Kossuth téri vasárnapi gyertyagyújtások adják, s mellette az ünnepi ráhangolódást, készülődést a Kölcsey Központ koncertjei, karácsonyi kézműves vásár a belvárosban, és a „Nyitott Városháza” programjai segítik. Meghitt karácsonyi hangulattal, idén sokkal díszesebb (és energiatakarékosabb) megvilágításban és színes programokkal várják a vásárra látogatókat. A Debreceni Advent programjai idén is a város intézményei, az egyházak és civil szervezetek összefogásával valósulnak meg és a város karácsonyfája körüli tér szolgál otthonául az ünnepi eseményeknek. Piac utcán újra látható a nagy népszerűségnek örvendő fényfa és a fényszökőkút is.

Adventi vásár Szegeden

szeged

Szegeden az advent időszakában most jártunk először. A hidakat és utcákat több kilométernyi fényfüzér díszítette, és megteltek az utcák a sétáló párokkal, családokkal. Nagy kedvencünk volt – és valljuk be, tényleg különleges látványt is nyújt – az elmúlt években sokak kedvenc fotótémájává vált óriási csodaszarvas a Dugonics téren. Mellé állítottak fel egy szánon ücsörgő mikulást is, ami körül kacarászó gyermekek szaladgáltak. A Dóm téren a kézműveseké a főszerep, ahol harminc árus portékái közül válogathattunk. A sparhelten sült töltött lepényt mindenképp kóstolják meg! A székesegyház tövében felépült a régió legnagyobb szalmalabirintusa, a tér közepén kilenc méter magas mesés kastély varázsolta el a legkisebbeket, benne Csukás István mesefiguráinak ember nagyságú alakjaival. A téren egy szeretetkuckót is kialakítottak, ahol a Szegedi Városkép és Piac Kft., a Magyar Vöröskereszt, a Szeged Lions Club és a Rádió 88 olyan egyedülálló időseknek gyűjt a vásár alatt ajándékokat, akik magányosan, kórházban töltik az ünnepeket. Bár szerintünk a Dóm tér több díszkivilágítást is elbírt volna, a kis kórusok karácsonyi dalai így is bensőséges hangulatot árasztottak. A december 31-ig tartó vásár az alábbi programokkal várja az oda látogatókat.

VI. Adventi Kézműves és Mesevásár, Pécs

pecs3

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Rotary Club összefogásában hatodik alkalommal megrendezett kulturális programsorozat fő helyszíne a Széchenyi tér, ahol az óriási mindenki karácsonyfája, a Betlehem, és a Mikulásház várja a látogatókat, továbbá 39 kézműves portékái, valamint 24 vendéglátós ételei, italai közül lehet válogatni. A forralt borozás kihagyhatatlan! A Pécsi Egyházmegye ingyenes koncertekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, idegenvezetésekkel várja a látogatókat, hogy Jézus Krisztus születésére és a családok ünnepére közösen készülve “növekedjen bennünk a szeretet”. December 18-ig a székesegyház és a Dóm-kőtár nyitva áll a különböző csoportok műsorainak befogadására, a kórustagok, szülők, nevelők, gyerekek így közösségben élhetik át a várakozás valódi örömét. A Pécsi Rotary Klub ismét jótékonykodik, és megrendezi a város egyik legnagyobb jótékonysági eseményét, a Pécsi Rotary Adventet. A december 20-ig tartó akcióban 24 jól tanuló, de rászoruló pécsi általános vagy középiskolás kap 100-100 ezer forint értékű ajándékot. A Nádor Szálló adventi naptárrá változik, a baranyai megyeszékhely emblematikus épületének ablakai esténként egy-egy gyermek ajándékát és támogatóját tárják fel. Az Adventi Kézműves és Mesevásár ideje alatt egyet fizet, kettőt kap akcióban vásárolható Örökség jegy az örökségkezelő infópontjain, amellyel megtekinthetők a Zsolnay-negyed látnivalói, a pécsi világörökségi helyszínek és a Középkori Egyetem.

Győri Advent

gyor2

Az adventi időszak idén is felejthetetlen hangulatot, színes programokat és sok meglepetést nyújt az érdeklődőknek – köztük nekünk is – Győr városában. A belváros díszfénybe öltözött, a forralt bor és a sült gesztenye varázslatos illata lengi be az utcákat. A Téli Fesztivál a felnőtteknek és gyerekeknek is sok érdekes programot tartogat. A Széchenyi téren megcsodálhatjuk a mindenki karácsonyfáját, az adventi koszorút, a Betlehemet, a kisvasutat és a körhintát, valamint az adventi kézműves vásár 29 pavilonjából válogathatunk ajándékot december 23-ig. A Dunakapu téren álló jégpálya remek szórakozást nyújthat a kicsiknek és nagyoknak. Minden vasárnap 17 órakor meggyújtanak egy-egy gyertyát az adventi koszorún egy-egy felekezet közreműködésével. A gyertyagyújtás után fényjátékkal várják a közönséget.

Bukszár Csilla

 

Legyél az első hozzászóló "Bemutatjuk a legszebb hazai adventi vásárokat" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*