Brazíliában szállt fel újra a Boeing 737 MAX

Brazíliában tette meg az első útját egy Boeing 737 MAX azok után, hogy novemberben az amerikai légügyi hatóság újra megadta a típusnak a repülési engedélyt a 2018-ban és 2019-ben történt két légikatasztrófa utáni szükséges átalakítások elvégzése után. A 88 százalékos telítettségű gép, amelyet a Gol fapados légitársaság üzemeltet, São Paulo és Porto Alegre között tette meg a nagy visszatérést jelentő utat szerdán – írta a Telex az AFP beszámolója alapján.

Nemrég számoltunk be arról, hogy visszavonta az Egyesült Államok légügyi hatósága a Boeing 737 MAX újgenerációs keskenytörzsű típus repülési tilalmát. A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) tavaly márciusban rendelte el a gép üzemeltetésének szüneteltetését, miután fél éven belül ezzel a típussal két halálos katasztrófa is történt, amelyekben 346-an vesztették életüket.

Steve Dickson, az FAA elnöke a közösségi médiában is megjelent videoüzenetben közölte, minden megtettek azért, hogy ne forduljon elő olyan baleset a géppel, mint az előző kettő. A katasztrófákhoz vezető okokat feltárták, a műszaki hibákat kijavították, így a 737 MAX teljes mértékben biztonságos.