Brexit: még, mintha mi sem történt volna

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság 2020. december 31.-én brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor, hivatalosan is kilépett az Európai Unióból, a Brexitből az év végéig még semmit sem éreznek azok, akik turistaként indulnak az országba.

Az Egyesült Királyság 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődjének számító Európai Gazdasági Közösséghez, de az unióból való kilépést szűk többséggel megszavazó 2016-os népszavazást követően végülis csak 2020 január 31.-én – közép-európai idő szerint 24 órakor -, hagyta el az európai közösséget. Ami a lényeg: aki Magyarországról turistaként indul az Egyesült Királyságba, annak december 31-ig semmi nem változik, mert az ország továbbra is követi az EU jogszabályait. Így pedig a Brexitnek az elkövetkező 11 hónapban nem lesz hatása az országba és az országból történő ki és beutazásra.

 

Ezt tükrözik a vámszabályokkal kapcsolatos információk is. A NAV oldalán található információ szerint: a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakban az Egyesült Királyságban továbbra is az uniós jogot kell alkalmazni, ami egyben azt jelenti, hogy 2020. december 31-ig tehát az Egyesült Királyság a vámunió része marad, azaz az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti áruforgalomban továbbra sem kell vámalakiságokat alkalmazni.

Legalább ennyire fontos, hogy az Egyesült Királyság kilépését követően a mobil kommunikáció tarifái sem változnak. Mind a három nagy magyar szolgáltató a Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor is azt hangsúlyozta, hogy az EU díjzónában marad az Egyesült Királyság, azaz sem a mobil, sem a vezetékes forgalmazás díja nem változik a Brexit hatására. Ennek megfelelően a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakban az eddigiekkel azonos feltételekkel lehet telefonálni és mobilnetezni a két ország között.

Mivel az átmeneti időszak alatt az EU és az Egyesült Királyság illetékesei egy új, mindenre kiterjedő szabályozást szeretnének létrehozni, aki folyamatosan szeretné nyomon követni a később várható változásokat, annak a legfrissebb információkért érdemes felkeresnie Magyarország londoni nagykövetségének oldalát, ahol az Egyesült Királyságban munkát vállaló honfitársainkkal kapcsolatos új szabályok is megtalálhatók.

A brit kilépés ugyanis különösen az Egyesült Királyságban élő európai uniós polgárok, köztük a magyar állampolgárok helyzetét érinti majd azzal, hogy 2020. december 31. után (várhatóan) megszűnik az uniós polgárok szabad mozgása. A már az Egyesült Királyságban élő (vagy 2020. végéig még beérkező) és az országban tartósan maradni szándékozó uniós polgároknak a tartózkodási jogaik megőrzéséhez letelepedési kérelmet kell benyújtaniuk az „EU Settlement Scheme” rendszerben. Ebből következően a jelenleg is az Egyesült Királyságban élő és maradni szándékozó magyar állampolgároknak 2021. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat az „EU Settlement Scheme”-ben.

Fontos tudni, hogy az átmeneti időszak vége, 2020. december 31. után érkező uniós (magyar) állampolgárokra érvényes szabályok a későbbiek folyamán alakulnak ki (várhatóan 2020 folyamán), a brit kormány terveitől és a jövőbeli EU-UK viszonyról szóló tárgyalásoktól függően. Londoni nagykövetségünk ezért is kéri a magyar állampolgárokat, hogy ne a különféle, adott esetben túlzó sajtóhírek alapján tájékozódjanak. Egyedül a brit kormány tekinthető hivatalos információforrásnak, ezért javasolják a brit kormányzati honlapon közzétett és rendszeresen frissített tájékoztatók nyomon követését. Hozzátéve: amennyiben bármilyen különbséget tapasztalnának a magyar kormány/nagykövetség, a sajtóhírek és a brit kormány tájékoztatói között, akkor a brit kormány tájékoztatóit tekintsék irányadónak.

A londoni magyar nagykövetség különösen az alábbi információs anyagok részletes áttanulmányozását ajánlja:

érsek m. z.