Újabb szigorítás: London is tiltólistára helyezi egyes járatokon a számítógépeket

Egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok hatóságai úgy döntöttek, nem lehet mobiltelefonnál nagyobb elektronikai készüléket felvinni egyes járatokon az utastérbe, London is beszállt a szigorításba. Terrorveszély állhat a döntések hátterében.

Az amerikai hatóságok, mint arról már írtunk, különös biztonsági szigorításokat vezettettek be több légitársaságnál. Ezután nem lehet az utastérbe vinni a mobiltelefonnál nagyobb elektronikus készülékeket a Közel-Keletről és az Afrikából az Egyesült Államokba tartó járatok egy részénél. A szigorítás azokat a járatok érinti, amelyek Kairó, Amman, Kuvaitváros, Casablanca, Doha, Rijád, Dzsedda, Isztambul, Abu Dhabi, Dubai repteréről indulnak közvetlenül az Egyesült Államokba.

Később kiderült, hogy a szigorítást Nagy-Britannia is átveszi. A brit kormány szóvivője a Törökországból, Libanonból Jordániából, Egyiptomból, Tunéziából és Szaúd-Arábiából Nagy-Britanniába induló járatokat említette a távirati iroda tudósítása szerint. Ez a lista rövidebb mint az amerikai, és több helyen eltér tőle.

A szigorításokat azok a jelentések tehették szükségessé, amelyek szerint terrorcsoportok állítólag elektronikus eszközökbe rejtett robbanószerkezeteket akarnak felcsempészni a repülőgépekre – mondták el washingtoni tisztségviselők újságíróknak.

A londoni korlátozás a brit légitársaságok közül a British Airways, az EasyJet, a Jet2.com, a Monarch, a Thomas Cook és a Thomson járatait érinti, a külföldi társaságok közül a brit kormányintézkedés a Turkish Airlines, a Pegasus Airways, az Atlas-Global Airlines, a Middle East Airlines, az Egyptair, a Royal Jordanian, a Tunis Air és a Saudia Nagy-Britanniába tartó járataira vonatkozik.

Az amerikai szigorítása a Royal Jordanian Airlines, az Egypt Air, a Turkish Airlines, a Saudi Arabian Airlines, a Kuwait Airways, a Royal Air Maroc, a Qatar Airways, az Emirates and Etihad Airways járatait érintheti.

Legyél az első hozzászóló "Újabb szigorítás: London is tiltólistára helyezi egyes járatokon a számítógépeket" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*