Budapest, a zöldülő város – Károlyi-kert

Forrás: wikipedia

A mai modern, élhető zöld város ismérve, hogy maximum tizenöt perc sétával elérhető legyen egy kikapcsolódásra, pihenésre alkalmas zöld terület, park vagy közkert. Ezúttal a Károlyi-kertet mutatjuk be,

A Károlyi-kert a belváros egyik legszebb és legrégebbi palota kertje. A terület mindig a pesti városfalon belülre esett, a hatvani és a kecskeméti kapu között található. Százhatvan évig a Károlyi család tulajdonában volt, ez volt az egyik első angolkert, üvegházzal, de az árvíz ezt is tönkretette. Fénykorában, a 1848-as forradalom után különleges egzotikus növények voltak a virágházban, de voltak lugasok és egy teniszpálya is a kőfallal körülvett részen, amely Kopál József kertész munkáját dicsérte.

1929-ben államosították, és három év múlva megnyitották a kertet a nagyközönség számára. A második világháború rongálásai után újratelepítették növényekkel, de a hetvenes években a metróépítés felvonulási területeként ismét le lett amortizálva. A sokszori újjáépítés ellenére az egyik legöregebb budapesti fehér eperfa itt található, de akad sok egyéb különlegesség is.

A növények közül a százszorszép, különféle perjék, útifüvek, pitypangok, árvácskák, begóniák, a gyöngyvirág, levendula virágzik. Fái is változatos képek mutatnak: van tiszafa, ezüstjuhar, nyugati ostorfa, csörgőfák, páfrányfenyők, koreai loncok. A vonatkocsi formájú illemhely jellegzetes része a parknak, de ki kell emelni a Magyar utca és Ferenczy István utca sarkán lévő teraszt is, ahol a legjobban esik a habos kávé. Igazi kis csendes sarok ez a nagyvárosi forgatagban.

Bereczk Imola