Csillaglestől a földikutya „akcióig” – hétvégi programajánló

Forrás: .bukkicsillagda.hu

A Szaturnusz, a Jupiter és az Uránusz kerül fókuszba szombaton a Bükki Csillagda éjszakai csillaglesén. A hétvégén csodás őszi túrát tehetünk a Kiskunságban, a Kolon-tó környékén, az állatbarátok pedig szokatlan, de érdekes kirándulás során a földikutyák nyomába eredhetnek.

Esti csillagászati program a bükki csillagdában

A Bükki Csillagda a természeti adottságoknak, valamint az ország legnagyobb bemutató távcsövének köszönhetően egyedülálló esti programokat is kínál. „Derült idő esetén egy rövid planetáriumi bemutatóval kezdünk, amely során látogatóink begyakorolhatják a tájékozódást a csillagok között. Ez után vagy akár rögtön érkezés után, kihasználva a derült időt, az Obszervatóriumba megyünk. Rövid távcsőhasználati ismertető után a látogatók páratlan élményt szerezhetnek: a 61 cm-es tükörátmérőjű távcső segítségével kémlelhetik az égboltot, valamint nagy létszám esetén a teraszon felállított mobil távcsövekkel is észlelhetnek különböző égitesteket.” – írta a csillagda.

Forrás:.bukkicsillagda.hu

Az esti program borult idő esetén is megtartásra kerül. Ekkor a résztvevők megtekinthetik a kiállítást, melyen a csillagászok tárlatvezetést tartanak. Ezután egy élőszavas planetáriumi előadással következik, mely során gyakorolhatják a tájékozódást a csillagok között, és megtekinthetik az égbolt aktuális jelenségeit. Rövid látogatást tesznek az Obszervatóriumba, ahol megismerkednek a távcsövekkel. Az utolsó programpontról a látogató dönt: választhatnak planetáriumi filmnézés vagy a VR-tér élményeinek kipróbálása közül.

Az október 14-ei programterv: 19:00-22:00 – Szaturnusz; Jupiter; Uránusz; Miar-Alcor; Epsylon Lyrae; M13; M57 (Gyűrűs köd); Albireo; NGC 869 (Perseus ikerhalmaz); M31(Androméda galaxis); M45 (Fiastyúk)

INFÓ Az éjszakai megfigyeléseken való részvételt 10-12 éves kortól ajánlják, mivel ezek a programok akár éjfélig is eltarthatnak.

Őszi túra a Kolon-tónál

Fotó: knp.hu

„A Kolon-tóhoz délről csatlakozó Páhi-réteken gyalogtúrázunk és figyeljük meg a láplétek, mocsárrétek őszi színesedő világát. A túra során ismertetjük a Kolon-tó tájtörténetét, a változatos élőhelyeket és az itt élő növényeket és állatokat.” – így ajánlja a szombati kirándulást a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

INFÓ Táv: 8 km. Időtartam: 3-4 óra. Találkozó: 9:00 óra, Páhi. Jelentkezni kizárólag online jegy vásárlása esetén lehet. További információ: knp.hu

Nyomozás a földikutyák után

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Meglepő, de szórakoztatónak ígérkező kirándulásra hívja az érdeklődőket a Körös-Maros Nemzeti Park vasárnap: „Gyalogos kirándulás Battonya belvárosában a Királyhegyesi-Szárazér mentén a Gulyagyepig. A Táj Nemzetközi Napján a Natura2000-es területekkel ismerkedünk. Ezek egyikén, a Gulyagyepen is él Európa egyik legritkább emlősállata, a magyar földikutya. Az évnek ebben a szakában indul a faj őszi aktivitása, a túra végpontján megpróbálunk ezekből felfedezni néhányat és ugyanitt megcsodálhatjuk a magyar szürke szarvasmarhát is. Bakancs, vagy gyaloglásra alkalmas túracipő szükséges.”

INFÓ: Időpont: 2023. OKTÓBER 15. 9.00 Helyszín/találkozó: Battonya, Retro fagyizó az orvosi rendelőkkel szemben (Fő utca) Információ, jelentkezés: Boldog Gusztáv László természetvédelmi őrkerület-vezetőnél (+36 30 475 1777)