Csodás képeken az idei, hosszúra nyúlt Kékszalag

A tavalyi győztes Vándor Róbert RSM nevű katamaránja az 53. Kékszalag Nagydíj tókerülő vitorlásversenyen Zamárdiból fotózva, Tihany közelében 2021. július 22-én. A Vándor Róbert kormányozta RSM haladt át elsőként az 53. Kékszalag Nagydíj balatonfüredi célvonalán július 22-én este. MTI/Varga György

A hétvégén véget ért versenyre nevezett 556 hajóból 343 teljesítette az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat, amelyet még csütörtök este a Vándor Róbert vezette RSM nyert meg.

A szervezők szombati tájékoztatása szerint az indulók 60 százaléka teljesítette a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred közötti, légvonalban 155 kilométeres távot a 48 órás szintidő alatt. A limitidőn belüli utolsó befutó szombat reggel 8 óra 32 perckor a Reider Péter kormányozta Szelíd lett, amelyet a hagyományok szerint a győztes hajó legénysége köszöntött a célban.

A mezőny Zamárdiból fotózva, Balatonfüred közelében 2021. július 22-én éjjel MTI/Varga György

A gyenge szélben rajtoló verseny csütörtökön a címvédő Vándor Róbert hajója és az időrekordot tartó Józsa Márton vezette Fifty-Fifty nagy küzdelmét hozta, melyből végül az RSM került ki győztesen. Az első tíz helyen katamaránok végeztek, a leggyorsabb egytestű hajó a 11. helyen befutó, Oroszlán Péter vezette Principessa lett.

MTI/Vasvári Tamás

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A versenycsúcsot a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty – egy kétárbocos, magyar fejlesztésű katamarán – tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba. A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas nyerte meg Kékszalagot, aki ezúttal nyolcadik lett. (MTI)