Darvadozástól a fogaskerekűzésig – hétvégi programajánló

A következő napokban sem fogunk unatkozni: az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak ezreinek vonulása a Dél-Alföldön, erre szerveztek hétvégi programot a Szegedi Fehér-tónál. Aztán indul lassan a Várkert Bazár adventi programsorozata, és szombattól újra mehetünk fogaskerekűvel kirándulni.

Ismét darvadozást rendeznek a Fehér-tónál

Darunéző és lovaskocsis természetismereti túrák, madárgyűrűzés, kisvonatozás a halvasúton, valamint számos gyermekprogram várja azokat, akik szombaton ellátogatnak a X. Fehértavi Darvadozásra Sándorfalvára.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak (Grus grus) ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a lecsapolt halastavakon töltik.

Reggeltől madárgyűrűzést rendeznek a Fehér-tó mellett álló Szalakóta Látogatóközpontnál, ahol a szikes tavaknál jellemző fajok mellett akár a vonulási időszakban a környéken ritkábban felbukkanó madarakkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A programok központi helyszíne idén a sándorfalvi Pallavicini kastély kertje lesz, innen indulnak délelőtt óránként a lovaskocsis természetismereti túrák is. A kastélykertben szabadtéri természetismereti játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket. A helyi termékek vására mellett rendeznek a darvakat bemutató multimédiás előadást, a vendégek humoros, ismeretterjesztő bemutatón tudhatják meg, miként alkalmazkodnak az állatok környezetükhöz, és feltűnik majd Samu is, a Kiskunsági Nemzeti Park méreg- és tetemkereső kutyája.

A nap legizgalmasabb programjainak azonban azok a kora délutántól szakvezetővel induló túrák ígérkeznek, melyeken a látogatók kis csoportokban figyelhetik meg a darubehúzást, azt a folyamatot, amikor a darvak visszatérnek éjszakázóhelyükre. (MTI)

Újra lehet fogaskerekűzni!

Szombattól ismét teljes vonalon közlekedik a fogaskerekű, miután véget ér a pályakarbantartás a Széll Kálmán tér és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút állomás között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Forrás: bkk.hu

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a fogaskerekű vasút vonalán idén ősszel folytatódott az elmúlt években megkezdett pályafelújítás. Ennek során kicserélték a vasúti talpfákat, illetve megtörtént az ágyazatpótlás és a vágányszabályozás is.

Indul a Várkert Bazár adventi programsorozata

Kézműves és színházi programokkal, kortárs iparművészeti vásárral és zenei produkciókkal is várja az érdeklődőket a Várkert Bazár adventi programsorozata november 22. és december 30. között Budapesten. Idén időben és térben is kitágítva, nagyobb szabású programsorozattal várják a látogatókat az adventi készülődésre és ráhangolódásra, amely a Bogányi Trió koncertjével kezdődik november 22-én – mondta el a programokat ismertető pénteki sajtótájékoztatón Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese Budapesten.

A programok között szerepel szabadtéri kiállítás, tárlatvezetés, irodalmi est és várséta, fellép mások mellett a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Random Trip, valamint Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra. Sikota Krisztina elmondta: az Artisticon Iparművészeti Egyesülettel szervezett iparművészeti vásár zsűrizett és magas kvalitású műtárgyakat vonultat fel, az újjászületett Szent István-teremben szintén a magyar iparművészet remekei tekinthetők meg.Kiemelte, hogy az iparművészeti vásár részeként idén a Várkapitányság a Regőczi Alapítvánnyal a Covid-árvák számára jótékonysági gyűjtést is szervez.

Forrás: mtu.gov.hu

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a vásár fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A gyűjtés mellett a Bohém Kiskarácsony című előadásra jegyeket biztosítanak az alapítvány pártfogoltjainak. A programsorozatot indító koncerten Franz Schubert Téli utazás című darabjának énekhangra írt részét két hangszerrel, oboával és fagottal jeleníti meg a Bogányi Trió. Az összművészeti produkcióban a muzsikát festmények egészítik ki, a dalciklus alapját adó verseket, Wilhelm Müller költeményeit pedig Patkós Márton színművész adja elő.

November 27-én láthatja a közönség a Bohém Kiskarácsony, avagy operamesék a padlásszobából című produkciót, amelynek középpontjában a Magyar Állami Operaház idén jubiláló, 50 éves Gyermekkórusa áll a Magyar Nemzeti Balett szólistái és az Opera Zenekarának művészei mellett. Másnap a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Mona Dániel zenetörténész várja a közönséget a Karácsonyi melódiák a barokktól a jazzig című koncerttel.

A következő hétvégén, december 5-én a Modern Art Orchestra, Pocsai Kriszta és Harcsa Veronika lép színpadra a Várkertbazár rendezvénytermében. December 14-én folytatódik a Várkert Irodalom sorozat, december 18-án a Budapest Bár, másnap Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, december 30-án pedig a Random Trip ad koncertet. Az adventi vasárnapokon az Új világ született című kiállítást vezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők, az adventi hétvégéken pedig a Sisi karácsonya című vársétákon Erzsébet királyné és az egykori királyi család ünnepi szokásait lehet majd megismerni.

Advent alkalmából két szabadtéri kiállítással is készülnek. Gyerekek számára mutatják be a karácsonyi meseirodalmat, valamint a régmúlt karácsonyait, ünnepi szokásait elevenítik fel. Advent vasárnapjain a Várkert moziban A diótörő lesz látható, a Belefér egy pici szívbe című interaktív gyerekelőadás pedig a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat. Az adventi sorozat idén meglepetés helyszínnel is bővül: a Lovarda advent harmadik vasárnapján gyermekprogramokat kínál – emelte ki Sikota Krisztina. Hozzátette, hogy a Hello Wood által alkotott adventi koszorú egy-egy gyertyáját az esti koncertek előtt a fellépőkkel közösen gyújtják majd meg. Sikota Krisztina kitért arra is, hogy a látogatókat arra kérik, viseljenek maszkot. (MTI)