Csúcshelyek sílécre komponálva

Fotó: © Office de Tourisme de Chamonix/Pierre Raphoz

A bőség zavara kifejezés ma már tényleg illik arra, amikor a család egy térkép fölött – de ma már inkább a számítógép monitora előtt – ülve a számára legjobb síterepet keresi a téli nagy síeléshez. Az Utazó magazin a legnépszerűbb síterepek jellemzőit gyűjtötte össze nyugatról és keletről.

Fotó: Zermatt Tourismus © Pascal Gertschen

Ausztria

Sölden

Sölden az egyik legmenőbb síterep Ausztriában, egyrészt különleges programkínálata, másrészt modernsége miatt. A leghosszabb osztrák lesiklópálya csupán egy a vonzerők közül. A Big 3 rallyt teljesítők a Sölden területén található 3 hegycsúcs tetejére jutnak fel és síznek le.

Fotó: Ötztal Tourismus Bergbahnen Sölden

A gyönyörű panorámáért és egyedülálló építményekért azonban meg kell küzdeni, hisz ez a teljesítménytúra 50 km hosszú, nagy szintkülönbséggel.

Akik másféle szórakozásra vágynak, azoknak is ajánljuk Söldent, hisz gleccseren töltött szervezett éjszakázás, igluházak, éjszakai sí és hatalmas bulik is várják a sísport szerelmeseit.

Fotó: Ötztal Tourismus Bergbahnen Sölden

Nyitva: október 3.–május 5.

Legközelebbi reptér: Innsbruck

St. Anton am Arlberg

Bár Budapestről nézve Ausztria legtávolabbi végében található ez a síparadicsom, mégis érdemes oda akár autóval, akár repülővel elutazni, hisz egyszerre kapunk ízelítőt abból, milyen is az osztrák „mézeskalácsfalu-báj”, a nyugat-európai sípályák nemzetközisége és fejlettsége.

Fotó: TVB St Anton am Arlberg

A térség 305 km-nyi sípályáin minden tudásszintű síző megtalálhatja a számára megfelelő szakaszokat. Mivel ez az osztrák Alpok egyik legjobb sípályája, nem véletlen, hogy ez az egyik legdrágább is.

Fotó: TVB St Anton am Arlberg/Josef Mallaun

Nyitva: november 30.–április 28.

Közeli repterek: Innsbruck, Zürich, München

Kitzbühel

Fotó: Michael Werlberger/Kitzbuehel Tourismus

Csodás természeti környezet, hosszú sípályák, osztrák hangulat. Ez mind Kitzbühel, sőt ennél jóval több, hisz a gyerekeknek és a kezdőknek is számos kedvező lehetőséget és szórakozást biztosítanak.

Fotó: Michael Werlberger/Kitzbuehel Tourismus

Salzburg és Innsbruck között félúton éjjel-nappal sokféle sportolási és szórakozási lehetőségre lelhetünk itt.

Fotó: Michael Werlberger/Kitzbuehel Tourismus

Nyitva: október 13.–május 1.

Közeli repterek: Salzburg, Innsbruck, München

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental az egyik leghóbiztosabb pályarendszer Ausztriában, ahol még az árak sem túlzóan magasak. Síelés közben és után hangulatos hüttékben lehet megpihenni és energiát gyűjteni.

Fotó: SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Szükség is lesz rá, mert csábító végigsíelni a jól átjárható kék és piros pályákat, de ne feledkezzünk meg a feketékről sem. Akik nem fáradtak el napközben, éjszaka is folytathatják a lesiklást a kivilágított pályákon. Sífutók számára alkalmas utakat is kínál ez a térség.

Fotó: SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Nyitva: december 8.–március 31.

Közeli repterek: Innsbruck, München, Salzburg

Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn sícirkusz

A sícirkuszt a nevében található négy településről lehet elérni jellemzően autós vagy buszos utazás nélkül, csupán a felvonók segítségével, melyek a falvakból indulnak és bejárhatóvá teszik az egész környéket.

Fotó: Saalbach, Christian Wöckinger

Saalbach és Hinterglemm inkább a bulizni vágyóknak ideális üdülőhely, míg Leogang kisgyermekes családosoknak.

Fotó: saalbach.com, Mirja Geh

A síközpontban felújított felvonók, éttermek várják a vendégeket, az állandó hóról a hatalmas összefüggő síparadicsomban a kihelyezett hóágyúk gondoskodnak.

Fotó: Saalbach, Christian Wöckinger

Nyitva: november 30.–április 22.

Közeli repterek: Salzburg, Innsbruck, München

Franciaország

Alpe d’Huez

Ezt az olasz határhoz közeli francia sípályát megválasztották már a legjobb európai sípályának, úgyhogy számítsunk sokféle programra, jó pályákra és nagy tömegre a népszerűbb időszakokban.

Fotók: www.alpedhueznet.com

A legjobbaknak kötelező úti cél, ugyanis itt található a világ leghosszabb fekete pályája. Az egész nyitvatartási szezon alatt rengeteg sport és kulturális program kerül megszervezésre, de egy mindenképp kiemelkedik majd a többi közül.

Fotók: www.alpedhueznet.com

2019. március 12–15 között Alpe d’Huez ad otthont a Tomorrowland Winternek, a híres elektronikus zenei fesztivál téli állomásának.

Nyitva: december 1.–április 27.

Közeli repterek: Grenoble, Genf, Lyon

Megéve

Közel fekszik egymáshoz három síterület, melyeket a sízőknek fenntartott buszjáratok kötnek össze, a szálláshelyek pedig autentikus francia kisvárosokban vannak. Ez Megéve és St. Gervais síparadicsoma, ahol síelés után kaszinóba, gyógyfürdőbe, korcsolyázni és tradicionális éttermekbe is lehet menni.

Fotó: Megève Tourisme/D. Durand/S. Garnier

Fekete pályákban bővelkedik, de számos piros és kék pálya közül is lehet választani, majd gyönyörködni a Mont Blanc fenséges látványában.

Fotó: JP NOISILLIER / nuts.fr.

Nyitva: december 22.–április 14.

Közeli repterek: Genf, Grenoble, Torino

Chamonix-Mont-Blanc

Közel Megéve-hez, a Mont Blanc lábánál van Chamonix, melyet sokan az Alpok legszebb síparadicsomának tartanak. Négy síterep várja az ideutazókat, hogy kipróbálják tudásukat a Mont Blanc egyes szakaszain lecsúszva.

Fotók: © Office de Tourisme de Chamonix/Pierre Raphoz

A hegymászók számára talán még ismertebb ez a helyszín, ugyanis innen indul az Aiguille du Midi csúcsára induló felvonó is, ahonnan tovább lehet túrázni a Mont Blanc-ra.

Nyitva: december–április

Közeli repterek: Genf, Torino, Grenoble

Olaszország

Cortina d’Ampezzo

Olaszország északkeleti részén, az osztrák határhoz közel fekszik Cortina d’Ampezzo, ami az ország leghíresebb síparadicsoma. Sok téli sportnak tartanak itt versenyt, ami annak is köszönhető, hogy ez volt a helyszíne az 1956-os téli olimpiának is.

Fotó: Cortina Dolomiti/dolomit.org

Lehet itt bobozni, de a téli örömök közé tartozik a síelés mellett a korcsolyázás vagy a snowboard is, amelynek igazi funparkot építettek.

Fotó: Cortina Dolomiti/dolomit.org

Az üdülés alatt érdemes egy napot egy velencei kirándulásra fordítani, ugyanis „a lagúnák városa” csupán két óra távolságra van autóval.

Nyitva: november 30.–május 1.

Közeli repterek: Velence, Innsbruck

Livigno

Livignóban úgy érezhetjük magunkat, mintha már Svájcban lennénk, olyan közel van a határhoz. De nem kell megijedni, sok termék ára nem svájci, sőt nem is olasz magasságokban van, ugyanis a település vámmentességet élvez. A síelőket 115 km-es pályarendszer várja, közte 12 fekete, 37 piros és 27 kék pálya.

Nyitva: december 1.–május 1.

Közeli repterek: Milánó, Bergamo, Zürich

Svájc

Zermatt

Zermattot az egyik legszebb sí-úticélnak is szokták nevezni, ami nem meglepő. 3000-3900 méter magasságban síelhet az, aki ideutazik, ezzel Svájc legmagasabban fekvő sípályarendszerét látogatva meg.

Fotó: Zermatt Tourismus © Pascal Gertschen

A pályák többsége piros, de megtalálhatók könnyebb és nehezebb pályák is. A természetjárás is népszerű errefelé, a túraútvonal mentén sok igényes étterem várja a melegedni és enni vágyókat.

Fotó: Zermatt Tourismus © Pascal Gertschen

A falu még részben őrzi régies jellegét, ahol a síelők mellett leginkább bátor hegymászók fordultak meg idegenként, de a hirtelen végbemenő nemzetközi siker miatt a luxus és a modernitás is megjelent már.

Fotó: Zermatt Tourismus © Leander Wenger

Nyitva: október 27.–május 5.

Közeli repterek: Genf, Milánó

Románia

Poiana Braşov

A legnépszerűbb és legnagyobb pálya Romániában a Bukaresttől kétórányi, Brassótól 20 percnyi távolságra lévő Brassópojána. 3,4 km kezdő-, 11,7 km középhaladó- és 4,9 km haladópálya várja a síelni vágyókat.

Nyitva: december 8.–április 22.

Bulgária

Pamporovo

Ki gondolta volna, hogy Görögországhoz ilyen közel van Bulgária egyik legnépszerűbb síparadicsoma? Európa legdélebbi síterepe híres arról, hogy egyszerre napsütötte, kellemes klímájú, de mégis hó fedi egész télen.

Kezdőknek a legideálisabb, de néhány pálya a gyakorlottaknak is kihívást jelenthet.

Nyitva: december 8.–április 7.

Ukrajna

Bukovel

Az ukrán Kárpátok legismertebb síközpontja magasabb színvonalat nyújt mind a pályák minőségében, mind a szolgáltatások színvonalában, mint amit először várunk tőle. Pont ezért egyre többen, köztük magyarok is, szívesen utaznak oda, hogy a nyugati sítapasztalatokat keleten is átélhessék alacsonyabb áron.

Nyitva: december 1.–április 22.

Lédermayer Regina