Dübörög a turizmus itthon

A turizmust érintő kormányzati intézkedések minden idők legmagasabb vendégforgalmát eredményezték. A mai napon közös sajtótájékoztatón értékelte az idei turisztikai szezont a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy beértek az elmúlt két és fél éves kormányzati intézkedések, az év első hét hónapjára vonatkozó adatok minden idők legmagasabb vendégforgalmát jelzik. A magyar kereskedelmi szálláshelyeken január és július között eltöltött közel 12 millió vendégéjszaka egyaránt meghaladja a 2008-as gazdasági világválság előtti és utáni szintet.

Az Államtitkár a turizmus gazdasági eredményeinek elismerése mellett – kiemelte az ágazat munkahelyteremtésben, foglalkoztatásban betöltött szerepét is. A turizmusra jellemző ágazatokban 318 ezer fő dolgozik hazánkban – a teljes foglalkoztatottak 8,4 %-a -, a KSH 2008-as adatai szerint. A foglalkoztatási multiplikátor kedvező hatása érvényesül a turizmusban. Egy jól működő turisztikai szektor előnyeiből nemcsak a turisták, de a helyben élők is egyaránt részesülnek.
Szatmáry Kristóf a SZÉP Kártyáról szólva elmondta, hogy az eddigi adatok az előzetes várakozásokat is messzemenően meghaladó sikert igazolnak. A három nyári hónapban több mint 20 milliárd forintot költöttek a kártyákról a belföldi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére az emberek, az ez évi teljes eddigi költés pedig megközelíti a 26 milliárd forintot. Az új juttatás tehát beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és rácáfolt azokra, akik az Üdülési Csekk kivezetésekor a belföldi turizmus válságát jósolták.

A turisztikai forgalom kedvező alakulásában meghatározó jelentőséggel bír a magas minőség. Ennek jegyében a sajtótájékoztatón Szatmáry Kristóf, valamint Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke közösen adta át a 250. Hotelstars nemzeti tanúsító védjegyet. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a szakmai szövetség által közösen működtetett nemzeti tanúsító védjegy révén a magyar szállodák egy Európa 12 országában működő olyan minősítési rendszer részévé válhatnak, amely hozzájárul a vendégéjszakák növekedéséhez, a turisztikai bevételek emelkedéséhez, a hazai turizmus színvonalának javulásához.

Kopócsy Andrea a sajtótájékoztatón ismertette a SZÉP Kártya forgalomról a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 47 tagszállodájára kiterjedő felmérés eredményeit. Eszerint júliusban az Üdülési Csekk és a SZÉP Kártya együttes forgalma már 34,5%-kal meghaladta a 2011. júliusi Üdülési Csekk forgalmat. Ebben a hónapban a SZÉP Kártya felhasználás a vizsgált szállodákban már közel háromszorosa volt az Üdülési Csekk felhasználásnak.

Legyél az első hozzászóló "Dübörög a turizmus itthon" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*