Édes perzsa párduc ikerbébik a Nyíregyházi Állatparkban

A Nyíregyházi Állatpark 4 hetes perzsa leopárd kölykeiA Nyíregyházi Állatpark 4 hetes perzsa leopárd kölykei

Átestek életük első állatorvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatpark 4 hetes perzsa leopárd kölykei. A testtömeg mérés mellett, megtörtént az ivarmeghatározás is.

_DSC7791

A ritka nagymacskák jól tűrték a vizsgálatot, melynek során kiderült, hogy egy 2.7 kg testtömegű hím és egy 2.5 kg súlyú nőstény egyeddel gazdagodott az Állatpark gyűjteménye. A szaporulat azért is örvendetes, mert ezekből az állatokból mindösszesen 1000-1200 egyed él belőle a természetben, így a zárt tartási körülmények közötti szaporítás létfontosságú az alfaj számára.

A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz, a most született utódok apja is Nyíregyházán látott napvilágot, 2014-ben. A faj koordinátora a tavalyi esztendőben helyezett ki mellé egy Németországban született nőstényt, s a két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg az ikerpár.

DSC_0606k

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárd – más néven párduc – legnagyobb termetű ( 50-80 kg ), s legritkább alfaja. A Közel-Kelet lakója, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Afganisztán területén is megtalálható. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal.

Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem. Sajnos a szabad természetben élő állománya erősen megfogyatkozott, elsősorban az orvvadászat és természetesen élőhelyeinek csökkenése miatt, ezért a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolta az alfajt.

_DSC7781

A világ állatkertjeiben alig 100 egyed él, köztük 4 Nyíregyházán. Mivel a most született utódok rendkívül jó genetikai állománnyal rendelkeznek, szeretnénk, ha részt vennének az Európai Akváriumok és Állatkertek által szervezett visszatelepítési programban.

Legyél az első hozzászóló "Édes perzsa párduc ikerbébik a Nyíregyházi Állatparkban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*