Édesvízi örömök

Legyen akár természetjáró, sportrajongó, napimádó, horgász, vadász, vitorlázó, borbarát, ínyenc vagy zenekedvelő, a Balaton színes forgatagában minden vendég kedvtelése szerint alakíthatja vakációját.

A hullámok szerelmeseinek

A Balaton vize a három nyári hónapban a legalkalmasabb a fürdőzésre, hiszen ebben az időszakban a hőmérséklete ritkán alacsonyabb 22 foknál, a nyár derekán pedig akár a 27-28 fokot is elérheti. Miközben azt gondoljuk, eléggé ismerjük a Balatont, jó tudni, hogy strandolás szempontjából az északi part inkább a jó úszóknak és a nagyobb gyerekekkel érkezőknek ajánlott, mivel az itteni részen hamarabb mélyül a víz. A tó déli oldalán viszont széles sekély partszakaszt találunk, ahol az alig félméteres vízben remekül hancúrozhatnak a legkisebbek is. A Balaton keleti vége pedig a napimádók birodalma: Kenese, Akarattya és Aliga strandjai dél felé nyitottak a tóra, így fekvésük révén kora reggeltől késő délutánig napfényben fürdenek.

A vízi sportok rajongóit azonban sok más különleges lehetőség is várja errefelé: a túravitorlázás mindmáig töretlenül népszerű, sőt az elmúlt időszakban ismét új lendületet kapott. Míg a kezdők vitorlástanfolyamon bontogathatják vitorláikat, és akár az összes európai belvízre érvényes kishajó-vezetői engedélyt is megszerezhetik, addig a „technikás” élhajósok a hagyományos versenyeken tehetik próbára tudásukat. A kibővített, felújított kikötők komfortjukban már uniós színvonalon is versenyképesek, így remélhetőleg egyre több hajóst fognak átcsábítani a túlzsúfolt nyugat-európai vizekről a Balatonra.

És bár a motorcsónakokat a víz, a csend és a fürdőzők védelmében kitiltották a tóról, a hajózás mellett kajakozásra, szörfözésre és vízisíelésre is van lehetőség: Balatonfüreden és Siófokon elektromos vontatási rendszerű vízisípályák várják a rajongókat, a kezdőket pedig szakértők ismertetik meg a sportág fortélyaival.

A horgászok legnagyobb örömére kis kitartással még mindig lehet a Balatonnál másfél méternél nagyobb harcsát vagy akár tíz kiló fölötti pontyot zsákmányolni; a legnagyobb sikerrel elő- és utószezonban az északi part öblei és nádasai kecsegtetnek.

Aktív pihenés

Ha a vízen még nem fáradtunk el eléggé, a szárazföldön is folytathatjuk a pihenést lovaglással, biciklizéssel vagy túrázással. Az utóbbi évtizedben a lovasturizmus óriási fejlődésen ment keresztül, így a helybéli istállók minden nagyobb üdülőhelyen szerveznek lovastúrákat és bemutatókat is. A drótszamár rajongóinak pedig mindenképpen ajánljuk a Balatoni Bringa Körutat, amely teljesen körbefonja a tavat.

A természet bőkezűen ajándékozta meg a Balaton vidékét szépségekkel, jelentős részük ma már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett területéhez tartozik. Az érdeklődők szakértő vezetés mellett tanösvényeken is megismerkedhetnek a régió botanikai és geológiai különlegességeivel, bár első gyönyörködésre inkább a számtalan kilátó valamelyikét válasszuk: a Balatongyörök melletti Szépkilátó, a boglári Vár-hegy vagy a kenesei magaspart felejthetetlenül szép panorámával ajándékozzák meg látogatóikat.

Ha pedig túrázni támadna kedvünk, keressük fel valamelyik vulkanikus kuriózumot, és gyönyörködjünk a természet békéjében. A tóparttól mindössze negyedórányi járásra a Káli-medence idillikus mesevilágában találhatjuk magunkat szikes tavacskákkal, nádasokkal és vízimadarakkal, óriási sziklaképződmények varázslatos hangulatával fűszerezve. A tapolcai tavasbarlang pedig egy olyan természeti csoda, amelyet semmiképpen sem hagyhatunk ki: a vulkáni erők kanyargós folyosókat és termek labirintusát vájták a mészkőbe, amelyeket aztán elárasztott a kristálytiszta karsztvíz. A sejtelmesen tekervényes vízi úton csónakázva kiélvezhetjük a barlang különleges klímáját is, amely akár súlyos légzőszervi betegségeket is képes meggyógyítani. A Balaton környéke különben is igen gazdag gyógyfürdőkben, a tó mentén tucatjával fakadnak kénes, szénsavas források, így Hévíz, Zalakaros vagy Balatonfüred gyógyvize bel- és külföldről egyaránt vonzza a gyógyulni vágyókat.
Ha kedvet kapott az utazáshoz, ne felejtse el megnézni a Balaton Turizmus Kártya kedvezményes lehetőségeit sem, amelyek nagy segítséget nyújtanak a vendégeknek a széles körű kínálat megismeréséhez és igénybevételéhez. A tavalyról már ismert Standard kártya az idén egy Family kártyával bővül, ez jelentős megtakarítást jelenthet a családosok részére, hiszen komoly kedvezményeket kínál szállásfoglalásnál, éttermekben, hajójáratokon vagy akár sportszerkölcsönzés esetén is. A kártyáról részletes információkat a www.balatoncard.hu honlapon olvashat.

Borkalauz

A Balaton nem csak rendkívüli természeti szépségével, hanem finom ételeivel és boraival is rabul ejti vendégeit. Nincs az a szakács, aki ne álmodna arról, hogy egy ilyen óriási természetes éléskamra közepén engedhesse szabadjára a fantáziáját. A tóvidék étlapjainak élén a halételek foglalnak helyet, a leghíresebbek ezek közül az egyben megsütött fogassüllő és a balatoni halászlé, de érdemes megkóstolni a vadételeket és a gulyást is, ha errefelé vendégeskedünk! A szőlőt kétezer éve hozták a rómaiak erre a tájra: mivel ez a kényes növény nagyon kedveli a balatoni talajt és az itteni éghajlatot, így a tó és a jó borok immár elválaszthatatlanok lettek.

Sőt a badacsonyi bor valóságos legendává vált, ami nem is csoda, hiszen a vulkáni kőzeteket tartalmazó talaj, a déli lejtő mediterrán jellegű klímája és a Balatonról visszaverődő másodlagos sugárzás miatt kiválóan testes, erős és olykor fűszeres aromájú nedűk teremnek a csodálatos vidéken. A Badacsony legismertebb borai a szürkebarát és a kéknyelvű, de ne hagyjuk ki az olaszrizlinget, a rizlingszilvánit és a traminit sem!

A füredi–csopaki borvidék sok jellemzőjében hasonlít a badacsonyiéhoz, ám a talaj errefelé inkább meszes, így az itteni borok karaktere könnyedebb. Az itteni különlegességek a rajnai rizling, az olaszrizling és a chardonnay, de Tihany dombjain olyan fekete gyöngyszemekkel is találkozunk, mint a merlot, a zweigelt vagy a cabernet franc.

A Balaton-melléki borvidék nagyobbrészt a Keszthelyi-hegység déli lankáit és a Káli-medencét öleli fel. A leghíresebb itt nemesített fehérszőlő-fajta a cserszegi fűszeres, melynek bora – nevéhez méltó illatával és aromájával – tucatnyi versenyen vitte már el a pálmát.

Régi vendég a szőlő a Balaton déli oldalán is. Az itteni fajtáknak a homokos-löszös talaj azonban egészen más zamatot kölcsönöz: a pincészetek gyümölcsillatú, aromákban gazdag, lágy borokkal kínálják vendégeiket.

A Balatoni Borrégióhoz sorolható Somló hegye is; nedűjét hajdan a „nászéjszakák boraként” emlegették, mert az a hír járta róla, hogy fiúgyermeket nemz az, aki ezt a bort issza. Így aztán a somlai bor századokon át elmaradhatatlan vendége volt a királyi menyegzőknek. A vulkanikus hegyoldalban ma leginkább furmintot és olaszrizlinget termesztenek, de itt van egy ősi magyar szőlőfajta, a juhfark utolsó mentsvára is.

„Nagy Ízutazás” a Balatonnál

A balatoni kulináris élvezeteket csak fokozza a Magyar Turizmus Zrt. által idén megrendezésre kerülő „Nagy Ízutazás” program, melynek keretein belül minden hónapban más és más régió mutatkozik be egy-egy kiemelt eseményen keresztül. A kampány célja, hogy a hazai lakosság a gasztronómián keresztül felfedezze a magyarországi tájakat, és megismerje a különböző régiók által kínált hagyományos ételeket, italokat, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat is.

Mindehhez desszertként egy különleges pecsétgyűjtési játékot ajánlunk, melyhez félezer hazai étterem csatlakozott nagy lelkesedéssel: az év során a „Nagy Ízutazás” képeslapon hat különböző, a programban részt vevő étteremben kell pecsétet szerezni a fogyasztás után. A betelt kártyákat beküldők kétszemélyes damasztszalvétaszettet kapnak ajándékba, és nyereménysorsoláson vesznek részt, ahol akár kétszemélyes utazást vagy vacsorát is nyerhetnek!

A „Nagy Ízutazás” májusi állomása a Balaton és környéke, hiszen a magyar tengert a természet szépsége és a gasztronómia mellett ma már változatos kulturális és sportprogramok teszik még vonzóbbá. Az olyan hagyományos rendezvények mellé, mint amilyen a balatonfüredi Anna-bál, a vitorlás évadnyitó vagy az augusztus 20-i tűzijáték, manapság új fesztiválokkal társultak: a népi és kortárs művészetek rendszeresen Kapolcson adnak egymásnak találkozót, míg a motorosok felvonulására minden év júniusában Alsóörsön kerül sor.

A május 13–14-i hétvégén a Balaton-parton és a tavon rengeteg rendezvény várja a látogatókat: ezen a hétvégén kezdődik a Soling Európa-bajnokság Balatonfüreden és az első nagyhajós versenyt, a Balatoni Évadnyitót is erre a hétvégére szervezik. Különlegességnek ígérkezik a Borhajó program, ahol a hétvégén induló hajójáratokon a balatoni borvidék híres pincéinek nedűiből kínálnak kóstolót a vendégeknek, a tóparti borospincék pedig nyitott kapukkal várják a látogatókat. Balatonlellén a Boat Show rendezvénnyel együttműködve a kiállítási belépő ára tartalmazza a borkóstolóval egybekötött sétahajózást, míg Keszthelyen különjárati sétahajó fedélzetén ismerkedhetünk meg a borosgazdák aktuális kínálatával.

A „Nagy Ízutazás”-hoz kapcsolódva a tó körül 11 étterem féláron kínálja a balatoni étel- és italkülönlegességeket, a menetrend szerinti hajókikötőkben pedig izgalmas gyerekprogramok várhatók.
A részletekért keresse fel a www.nagyizutazas2006.huvagy a www.balaton-tourism.hu honlapokat.

Nyitott Pincék Napja

Ha kedvet kapott a kóstolgatáshoz, ne is hagyja abba, hanem legyen részese az egyre növekvő borturizmusnak, és látogasson el 2006. június 4-én, pünkösdvasárnap a Nyitott Pincék Napjára! Magyarország borvidékein és bortermő helyein valamennyi – a programban részt vevő – pince reggel 9-től este 7-ig borhoz értő személyzettel fogadja vendégeit, akik előre megadott áron vagy ingyen kóstolhatják meg a pincészet borait. Találja meg Ön is a kedvenc borát, információkat és a részt vevő pincék listáját a www.nyitottpince.hu honlapon!

Legyél az első hozzászóló "Édesvízi örömök" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*