Égi csodák, őszi csodák – hétvégi programajánló

Fotó: Bükki Csillagda, Novák Titanilla

Ha késve is, de beköszöntött az igazi ősz, ami a programkínálaton is látszik: a hétvégén többek között őszi libatúrára indulhatunk, láthatjuk az ősz színeit a szegedi füvészkertben és túrázhatunk az őszi Mura-parton. Aki másfajta élményekre vágyik, égi csodákat láthat a Bükki Csillagdából.

Őszi libatúra a Bioszféra rezervátumok napja alkalmából

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Szombati túránk során az áttelelő vadlibák csapatait tekintjük meg, miközben szó esik a hazai bioszféra rezervátumok szerepéről és fontosságáról is – írja meghívójában a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Találkozó: 9:00 óra, Sóballa tanösvény, Dunatetétlen, Jani bácsi horgásztava parkolójában. Információ, jelentkezés: Jelentkezni kizárólag online jegy vásárlása esetén lehet, a jegyet kérjük a túravezetőnek a helyszínen bemutatni (max. 30 fő) Táv: 5 km. Időtartam: 4 óra.

Az ősz színeit köszöntik a szegedi füvészkertben

Az ősz ragyogó színei köszöntik a látogatókat a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, ahol szombaton a hagyományos japán ünnep, a momiji alkalmából várják a látogatókat – tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Momiji, amikor a hegy istene vörösre festi a faleveleket. Ekkor a japánok szívesen látogatják végig a legfestőibb helyeket. A japán juharok a szegedi füvészkert japánkertjében is bámulatos színes ruhát öltenek ősszel. A levelek október elején kezdenek a vörös és sárga számtalan árnyalatában ragyogni, és november közepére az egész tájat mesés színekbe vonják.

Az ujjas juhar vagy legyezőlevelű juhar (Acer palmatum) a japánkert egyik meghatározó növényfaja, magyarul – más fajokkal együtt – a leggyakrabban japán juharnak nevezik. Különleges külleme miatt igen kedvelt dísznövény. A fa faj egyes változatait bonszaiként is gyakran nevelik. Sok változata létezik, akadnak köztük világossárga, halványzöld, bordó szélű, de teljesen sötétbordó levelűek is. Az “ujjas” nevet tenyeresen összetett leveleiről kapta; a 4-12 centi hosszú levelek öt-, hét- vagy kilencujjúak lehetnek. Színüket évszakonként és variánstól függően változtathatják, a nyáron zöld levelek ősszel gyakran bordóra váltanak. Színes lombú fajtái zöld fák előtt nagyon kontrasztosak.

Szombaton a botanikus kertben a momiji hagyományos japán ünnepét szeretnék közelebb hozni a látogatókhoz megmutatva a növényeket és a kultúrát is. A vendégek több időpontban is vezetett sétákon vehetnek részt a japánkertben, az ösvényeket pedig késő délutántól a program zárásáig lámpákkal és mécsesekkel is megvilágítják, így egyedi, különleges élményben lehet része annak, aki ekkor kilátogat a kertbe.

A rendezvényen bonszaibemutatóval várják az érdeklődőket, akik szusit és más ételeket kóstolhatnak, de vásárolhatnak japán ajándék- és dísztárgyakat is. Kora délután a citerához hasonló japán húros, pengetős hangszeren, a kotón játszó Bakos Tünde koncertezik, majd Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója mutatja be Kortalan fa – A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) Magyarországon című kötetét, ezt pedig egy japán teaszertartás követi.

Kirándulás a Mura-mentén

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

„Túrázz velünk november 4-én a Bioszféra-rezervátumok Nemzetközi Napja (11.03.) alkalmából a Mura árterén, a világ egyetlen ötoldalú bioszféra-rezervátumában! A gyalogtúra során a Mura folyót és az árteret nézhetik meg a résztvevők. Szinte valamennyi ártéri élőhelyet érintjük, a résztvevő láthat ártéri erdőket, holtágakat, az itt élő vízinövényeket és madarakat, a folyó partján a hód nyomaival is lehet találkozni. A nemzeti park gazdálkodási központjából indul a túra és oda is érünk vissza.” – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság programajánlójában.

INFÓ Speciális felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözék, lábbeli. Előzetes jelentkezés: bfnp.hu. Találkozó helye: Letenye-Egyeduta, BfNPI Gazdálkodási Központ. GPS: 46.392763, 16.755827 Találkozó ideje: 2023. november 4. (szombat) 10.00 óra. Időtartam: 4 óra. Táv: 5 km.

Égi csodák a Bükki Csillagdában

Fotók: Bükki Csillagda Facebook-oldala

Ezen a héten, az őszi szünetre tekintettel, november 1-jétől (szerda) november 5-ig (vasárnap) várnak minden csillagászat iránt érdeklődőt a Bükki Csillagdába.

A Bükki Csillagda a természeti adottságoknak, valamint az ország legnagyobb bemutató távcsövének köszönhetően egyedülálló esti programokat is kínál. A látogatókat két csillagász fogadja. Rövid távcsőhasználati ismertető után a látogatók páratlan élményt szerezhetnek: a 61 cm-es tükörátmérőjű távcső segítségével kémlelhetik az égboltot, valamint nagy létszám esetén a teraszon felállított mobil távcsövekkel is észlelhetnek különböző égitesteket. A csillagászok mindeközben számos érdekességet osztanak meg a csillagos égboltról, a megfigyelt égitestekről, valamint a felmerült kérdésekre is válaszokat adnak.