Egyre több a magyar hajós turista az Adrián – idén fontos változásra kell készülniük

A statisztikai mutatók szerint a magyar turisták évről-évre egyre nagyobb számban választják a hajós turizmust.

A kihívásokkal terhelt 2020-es esztendőben a horvát tengervizeken mint egy 45 ezer magyar vendégéjszakát regisztráltak, ami 50% -os visszaesést mutat 2019-hez képest, amikor a magyar hajós turisták 85000 vendégéjszakát töltöttek az Adrián.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség és a Tengerészeti, Közlekedési, és Infrastrukturális Minisztérium közös döntése értelmében a hajós turisták az idegenforgalmi illetéket kizárólag online, a nautika.evisitor.hr oldalon fizethetik be. Ennek értelmében a továbbiakban nem lesz lehetőség az illeték kikötői kapitányságokon és azok kirendeltségein történő befizetésére.

A nautika.evisitor.hr portálon történő fizetéshez minden nemzetközileg használatos bankkártyát elfogadnak. A bankkártyával történő fizetést követően a hajós egy visszaigazolást kap az e-mail címére, amelyet a hajózás teljes ideje alatt meg kell őriznie. Az idegenforgalmi adót szabályozó törvény szerint a hajósok az adót a hajó hosszúsága, illetve 2020-tól a hajón tartózkodó személyek száma és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma alapján kötelesek megfizetni.

A hajós turisták tájékoztatása céljából elkészült egy új szórólap is elkészült, amely a magyaron kívül nyolc nyelven ismerteti az online fizetésre vonatkozó tudnivalókat.