Durva áremeléssel védenék meg a Plitvicei-tavakat

Durva áremeléssel védenék meg a Plitvicei-tavakat

A Plitvicei-tavak vezetésének tehermentesítenie kell a nemzeti parkot, hogy a térség ne kerüljön le az UNESCO világörökségi listájáról. Emiatt emelik a belépők árát – írta a Vecernji List című horvát napilap. Nyáron, felnőtteknek 10 ezer forintba kerül a belépő.

Az UNESCO korábban azt kérte a nemzeti park vezetésétől, hogy készítsen akciótervet arról, a turisták mekkora számban, milyen feltételek mellett látogathatják a Plitvicei-tavakat, továbbá a térség területrendezési tervét is összhangba kell hozni az előírásokkal, ellenkező esetben a térség lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról.

A nemzeti park vezetése az elmúlt két évben több erőfeszítést is tett, hogy megfeleljen a feltételeknek, az áremelés az egyik ilyen lépés. Andelko Novosel, a nemzeti park volt igazgatója már tavaly a belépők jelentős drágulásáról beszélt. Az új igazgató, Tomislav Kovacevic, aki idén januárban került a Plitvicei-tavak élére, megerősítette ezt a döntést – írta a távirati iroda.

Kovacevic a lapnak elmondta: az újdonság az, hogy két belépőár lesz a szezonban, egy 16 óráig, egy pedig 16 óra után. Mindez azért, hogy csúcsidőben tehermentesítsék a parkot, mert a turisták száma komolyan veszélyezteti a természeti örökséget – tette hozzá.

Durva áremeléssel védenék meg a Plitvicei-tavakat

  • Április elsejétől a Plitvicei-tavakra egy felnőtt belépőjegy ára 110 kunáról (4600 forint) 150 kunára (6300 forint), gyermekeknek 55 kunáról (2300 forint) 80 kunára (3400) emelkedik.
  • Júliusban és augusztusban lesz a legdrágább a jegy: felnőtteknek 180 kuna (7600 forint) helyett 250 kunát (10 ezer forint), gyerekeknek 80 kuna (3400 forint) helyett 110 kunát (4600 forint) kell majd fizetni. Délután négy óra után a belépők olcsóbbak lesznek: felnőtteknek 150, gyerekeknek 50 kunába fog kerülni.

A Plitvicei-tavakat rekordszámú, 1,7 millió turista látogatta meg tavaly és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő ilyenkor.

A turisták többsége is a túlzsúfoltságra panaszkodik. A szigorú előírások ellenére a látogatók sokszor letérnek az ösvényekről, ezért sok a baleset, valamint a tiltás ellenére megfürdenek a tavakban.

Legyél az első hozzászóló "Durva áremeléssel védenék meg a Plitvicei-tavakat" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*