Másfél év alatt 28 díjat és elismerést érdemelt ki a Budapest Airport

Fotó: bud.hu

Az elmúlt másfél év a Budapest Airport és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér történetének legsikeresebb időszaka volt. Amellett, hogy a vállalat folyamatosan és sikerrel dolgozott a koronavírus-járványból való kilábaláson, és tavaly már második nyereséges évét zárta a COVID óta, valamint hogy az utas- és áruforgalmi adatok is stabil felívelést mutatnak, a repülőtér-üzemeltető 28 díjat és elismerést érdemelt ki a hazai és nemzetközi színtéren.

A legfrissebb, 2024 első negyedévét értékelő nemzetközi utaselégedettségi felmérésen soha nem látott magasságokba tört a Budapest Airport értékelése. A felmérést kitöltők 5-ös skálán rekord pontszámra, 4,32 pontra értékelték az általános elégedettség szintjét, ezzel a budapesti légikikötő a húsz vizsgált benchmark repülőtér közül az első helyen végzett, megelőzve például Prágát, Alicantét és Barcelonát.

Csak néhány az utóbbi időszak díjai közül:

  • A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) a budapesti légikikötőnek ítélte oda a legjobb európai repülőtér díjat a 15-25 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek közül.
  • A Skytrax nemzetközi légiközlekedési kutatási szervezet auditorai megvizsgálták a repülőtéri szolgáltatásokat és folyamatokat, és háromnapos auditot követően négycsillagosra emelték a légikikötő minősítését.
  • A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ahogy tavaly, úgy idén is elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón.
  • Idén meghosszabbították a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér által 2023-ban megszerzett WELL Health-Safety Rating minősítést is.
  • A Budapest Airport az ACI Repülőtéri Karbon Akkreditáció rendszerében elérte az 5-ös skálán a 4+ „Átmenet” szintet. Ezt jelenleg az értékelésben résztvevő több mint 550 repülőtér kevesebb, mint tíz százaléka teljesíti, a közép-európai régióban pedig a Budapest Airport elsőként szerezte meg a tanúsítványt.
  • A tavaly elvégzett ESG értékelés szerint a repülőtér-üzemeltető alacsony kockázati besorolást ért el, amely alátámasztja, hogy a vállalat befektetési döntései során kiemelt figyelmet fordít a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) szempontok szerinti működésre. A repülőtér-üzemeltető a Sustainalytics ESG kockázatkezelési minősítési folyamatában idén 13,2-es pontszámot kapott, 49. helyezést elérve a világszerte értékelt 187 közlekedési cég között, és a 995. helyet kiérdemelve a globálisan minősített 15 718 vállalat listájában.
  • A 2023-ban többszörösen elismert projektek között említendő a vakok és gyengénlátók önálló utazását támogató DANOVA-projekt, amely shortlistes lett az Effekt2030 díjátadón, és különdíjat kapott a CSR Doing Good Esélyegyenlőség, felelősségvállalás, adományozás, hátrányos helyzetű csoportok segítése kategóriában.
  • 2023-ban a Routes Europe Marketing Awards díjátadón a légitársaságok szavazata alapján a Budapest Airport elnyerte a 4-20 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek kategóriájának legjobb légitársasági marketingje díját.
  • A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a Budapest Airportnak ítélte Az Év Beszerzési Csapata 2023 díjat.