Éjjeli libegőtől a forró tangóig – hétvégi programajánló

Repülőnap Börgöndön, tangófesztivál Pécsen, szüreti mulatság Vácrátóton és libegők éjszakája a Zugligetben: most hétvégén is egymást érik a jobbnál jobb programok.

Tangófesztivált rendeznek Pécsen

Egyebek mellett koncertek és táncbemutatók is várják az érdeklődőket a második alkalommal megrendezendő Pécsi tangó fesztiválon pénteken és szombaton a baranyai megyeszékhelyen. A pécsi önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: tavaly csaknem száz év hatósági tiltás után újra engedélyezte a helyhatóság a tangót a városban; e szimbolikus döntés köré szervezték az első fesztivált egy esztendővel ezelőtt.

A beharangozó szerint az idei – a Pécsi Nemzeti Színház épülete előtt tartott – rendezvényre az egyszerre tüzes és melankolikus tangó kedvelőit, valamint az Argentína iránt érdeklődőket várják. A Színház téri színpadon fellép a Tango Msytico, pécsi táncosokkal a Club Cubano, Kulik Johanna és az Arts Harmony Zenekar, az újvidéki Tangó Band és a Budai Tango Egyesület, emellett koncertet ad zenekarával, Györfi Anna közreműködésével és ifjú tanítványaival Kéméndi Tamás harmonikaművész.

A rendezvényt mindkét este milonga, azaz táncest zárja a Színház téren. A fesztiválról a pecsiprogram.hu oldalon olvashatók további részletek.

Újra vár a Libegők Éjszakája!

Szeptember 10-én újra várja libegőzni vágyó utasait a Zugligeti Libegő! Idén másodjára rendezik meg a Libegők Éjszakája eseményt, amelyhez – mivel a nyári Libegők Éjszakája programot élénk lelkesedés fogadta – a BKV is csatlakozik. A VII. Libegők Éjszakája rendezvényre még elővételben megválthatók a jegyek a BKV Deák Ferenc téri múzeumában. Részt venni az eseményen külön erre az alkalomra szóló 3000 forintos retúrjeggyel lesz lehetőség. Az elővételben nem eladott jegyeket a rendezvény napján, a helyszíni jegypénztárakban vásárolhatják meg az érdeklődők.

Szeptember 10-én, a Libegők Éjszakáján a Zugligeti Libegő 18 órától éjfélig szállítja utasait (23.30 percig lehet a völgyállomásról a hegyállomásra utazni).

A budapesti Libegőt 1970. augusztus 20-án adták át. A turisták körében is népszerű személyszállító drótkötélpálya mindössze 15 perc alatt felér Budapest legmagasabb pontjára, a János-hegyre. Az 1040 méter távolságon és 262 méter szintkülönbségen átívelő kábelvasút egy nyilvánosan meghirdetett névpályázaton kapta a Libegő nevet. A “libegőzés” egész évben közkedvelt program, amely egyedülálló panorámával szolgál minden kirándulni vágyónak.

Veterángép-találkozó és szüreti mulatság lesz szombaton Vácrátóton

Veterán járműveket és mezőgazdasági munkagépeket állítanak ki szombaton a szüreti mulatságon Vácrátóton, ahol gyermekprogramokkal, főző- és madárijesztő-versennyel is várják az érdeklődőket – tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Az önkormányzat, valamint a Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület szervezésében a programok 11 órakor kezdődnek a Gárdonyi Géza Rendezvényközpont melletti területen. A polgármester hangsúlyozta: mintegy 100 különleges, jó állapotú veterán járművet, köztük motorkerékpárokat és mezőgazdasági munkagépet tekinthetnek meg az érdeklődők. Kiállítanak és a nap folyamán többször is beindítanak egy úgynevezett stabilmotort.

Spiegelhalter László hozzátette, hogy a határon túlról is érkeznek kiállítók és idén egy veterán katonai csapat is jelen lesz gépekkel, egyenruhában. Hangsúlyozta, hogy a gyermekes családokat Kovácsovics Fruzsina műsorával, hagyományőrző programokkal, kézműveskedéssel, ügyességi játékokkal, népi játszóházzal és táncházzal várják. Lehet majd mustot préselni és kóstolni, az őszi mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódó tevékenységeket is kipróbálhatják az érdeklődők. A felnőtteket egész nap borkóstolóval várják.

Népviseleteben tartják meg veterángép-felvonulás után a hagyományos szüreti lovas felvonulást, amely után egy csikósbemutató is szórakoztatja a közönséget. Lesz főzőverseny és a legjobb madárijesztőket is díjazzák.

Börgöndi légiparádé

„Szeptember második vasárnapján immáron 27 éve lepik el Székesfehérvár egét a szebbnél szebb vasmadár különlegességek, s az igazán jó hír az, hogy nem lesz ez másképpen idén sem.” – írták a börgöndi légiparádé szervezői. A látogatókra katonai repülőgépek és helikopterek, II. világháborús repülőgépek várnak, de lesz motoros és vitorlázó műrepülő bemutató, valamint repüléstörténeti kiállítás, és sétarepülés is.