Programajánló Észak-Magyarországra

Ipolytarnóc: A Nógrád megyei településen az Ősmaradványok természetvédelmi területe Európában is ritkaság számba menő tárlatával várja azokat, akik a régmúlt kincseire kíváncsiak. Cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg. Ráadás a 4D mozi!

Mátra: Mátrafüredről indulva már segwayyel is felkaptathatunk az ország legmagasabb pontjára, a Kékes csúcsára. A kétkerekű nyolcéves kortól ajánlott, a túrát félórás oktatás előzi meg. Nem olcsó szórakozás, a kétórás (10 km) Bohém túra 10 000 Ft-ba kerül, az egész napos Highlander túráért fejenként harminc ezret kell leperkálni, igaz, az utóbbi ára az ebédet is tartalmazza.

Szilvásvárad: A lipicai vízesés és a pisztráng már mindenkinek a könyökén jön ki. Itt található viszont az ország egyetlen ún. egycsöves téli-nyári bob pályája. A bob kocsik egy 15 cm átmérőjű tarajos csövön gurulnak 17 kerék segítségével teljes biztonságban. A pálya teljes hossza 620 m, a szintkülönbség 52 m, a maximális sebesség 45 km/óra. A falu másik büszkesége a Kalanderdő Kalandpark kötélpályákkal, bungee trambulinnal.

Miskolctapolca: Miskolctapolcát a barlangfürdőért keresik fel sokan. A településen 2005 óta kalandpark is üzemel 25 kiépített akadálypályával. Egy-egy pálya teljesítése 30-40 perc. 140 cm-nél alacsonyabb gyerekek nem vehetnek részt a kalandtúrán.

Aggtelek: Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt területe 1995 óta a Világörökség része, a látogatók 6 gyönyörű barlangot fedezhetnek fel 9 különböző típusú és nehézségű túra keretein belül. (1 órás rövid túrától kezdve egészen a 7 órás speciális túráig.) Azoknak, akik a felszínt kedvelik, Jósvafőtől rövid 1 km-es túra alatt eljuthatnak Magyarország egyetlen hucul törzstenyészetéhez, melyet génmegőrzés céljából tartanak fent. A hucul az a lófajta, amely a legközelebb áll a honfoglaló magyarok ősállatához.

Sátoraljaújhely: Ha már eljövünk Tokaj környékére borozni, keressünk fel még egy kalandparkot. Sátoraljaújhelyen van az ország leghosszabb ülőszékes libegője, valamint a leghosszabb, 2275 méteres téli nyári bob pályája is.

Legyél az első hozzászóló "Programajánló Észak-Magyarországra" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*