Az élvezetek csúcsa: Felső-stájer BergZeitReise

FFotó: Steiermark Tourismus ©Tom Lamm

A 2018-as esztendő jubileumi év Felső-Stájerországban. Peter Rosegger 175. születésnapja mellett másokéról is méltóképp emlékezünk meg. A csúcstámadóknak és élménytúrázóknak is adunk okot az ünneplésre. A digitális túrajelvény mellett a hütték természetes „doppingja“ és gyógynövény elixírek várják.

„Felérvén, a csúcson állva végtelen nyugalom és az Alpok koronája vett körül bennünket.“ Szinte hihetetlen, hogy Peter Rosegger ezen – az iskolamester által feljegyzett – idézete már több mint 100 éves. A híres osztrák költő már akkor megfogalmazta a rohanó világtól való eltávolodás fontosságát, és beszámolt arról, hogyan lelt békére a felső-stájer hegyi legelőkön és csúcsokon. Nem csak kiemelkedő poéta, hanem a természet és a kulináris élvezetek rajongója is volt.

A BergZeitReise túraútvonalon csúcs élmények várják!

Hagyja maga mögött a hétköznapokat, töltődjön fel a csodálatos természetben, és legyen része élményekben gazdag kalandokban! Útja során hütték, kitüntetett szakácsok és sajtkészítők igazi finomságokkal várják. Kóstolja meg a helyi specialitásokat és a felső-stájer vadételeket! Ez a csodálatos túraútvonal 18 etapjával, 300 kilométeres hosszával és 120 órás menetidejével térben a vad hegyvidékből a szelíd középhegységbe, míg időben a múltból a jövőbe vezet. Lépésről lépésre természeti, kulturális és kulináris élményekkel gazdagodik, miközben az Eisenerzi-Alpok, a Hochschwab-masszívum és Peter Rosegger Waldheimatjának csodálatos panorámája ejti ámulatba.

Túrajelvény-vadászat

A túrázás kedvelőit tavasztól digitális túrajelvény (BergZeitReise Wandernadel) várja. Ha felkeresi a 34 túracél valamelyikét, pontokat kap. Ezekért a pontokért – a teljesített túrák számától függően – bronz, ezüst vagy arany színű digitális túrajelvényt kap, amit a Felső-Stájerországi Turisztikai Szövetségnél (Tourismusregionalverband Hochsteiermark) igazi kitűzőre, vagy egy ajándékra cserélhet. A pontgyűjtéshez szükséges, ingyenes applikáció térerő és wifi nélkül is működik. Telepítse telefonjára, és digitális túranaplója máris rendelkezésre áll. Bónuszként a „hegymászókra“ az idén néhány csúcson különleges meglepetés vár. Amint eléri célját, Peter Rosegger idézetet kap telefonjára. A jubileumi évben Peter Rosegger kedvelőinek egyedi kitűzővel készültünk. Az emlékhelyeket és a költő kedvenc helyeit felkeresők nem csak a Rosegger emléklapot, hanem egy humoros útikalauzt is kapnak jutalmul.

Ranti Putanti – a legális dopping Felső-Stájerországból

Azoknak, akiknek a felső-stájer levegő nem ad elég energiát, néhány legális „doppingot“ ajánlunk figyelmébe. A Haxn´schmalz (fűszeres szalonna), a Spotzn`schmier (izomláz elleni kenőcs) és a Hanslöl (gyógyászati olaj) mind megkönnyítik a túrát. Ha pedig valami erősebbre van szüksége, a Ranti Putanti nevet viselő, gyógynövényekből készült likőr a Mariazell-i Kegyelmes Szűz Gyógyszertárból (Apotheke zur Gnadenmutter) biztosan segít majd. Csak egy korty és biztosan elfelejti a túra megpróbáltatásait. Apropó, jubileumok! A Kegyelmes Szűz Gyógyszertár az idén ünnepli 300. születésnapját, amelyről május 19-én egy nagy ünnepséggel emlékeznek meg.

300 év ugyan nem kevés, de túlszárnyalható! Oberkapfenberg várának sikerül is, ugyanis az idén lesz 750 éves. A jubileum alkalmából az érdeklődőket számos rendezvény várja. Az egyik legismertebb képeslap motívum, a grimaszairól ismert Büchsenmacher Rosl ebben az évben ünnepelné 160. születésnapját. Mautern Vad Hegye (Wilder Berg) a maga 50 évével ugyan még nem túl öreg, ahogy a 30 éves Erzberg-i Látványbánya (Schaubergwerk) sem, de mindenképp megérdemelnek egy látogatást. Az Edelseer együttes júliusban Mariazell-ben rajongóival ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A rengeteg évforduló mind ünneplésre hív, úgyhogy Felső-Stájerországban nem fog unatkozni.

Tippek:

  • Erdő és otthon – ínyenc csomag:

A Peter Rosegger jubileumi csomag maradásra csábít: 1 éjszaka „Erdő és otthon“ (Wald & Heimat) 6 fogásos ínyencmenüvel Andreas Krainer kitüntetett konyhájából. A finomságok mellé Rosegger kombinált jegy jár, amivel 4 emlékhelyre nyer belépést. A csomag 165 Euró/főért foglalható a Langenwang-i Krainer Hotelben.

  • Ranti Putanti csomagok:

Egész évben két csomag foglalható a Mariazell-i Weißer Hirsch és a Drei Hasen hotelekben. Bővebb információ ITT.

  • BergZeitReise útikalauz Andreas Steiningertől és Hannes Nothnagltől.

 

 

Legyél az első hozzászóló "Az élvezetek csúcsa: Felső-stájer BergZeitReise" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*