Óriásbálna Bécs legújabb attrakciója

A bécsi MuseumsQuartier előtt látható bálna a tengerek zajszennyezésére hívja fel a figyelmet © Eurocomm-PR / Doris Hemrich

Május eleje óta egy tizenhét méter hosszú acélbálna látható a bécsi MuseumsQuartier udvarán. Az öttonnás tengeri óriás arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberiségnek ma kell cselekednie, ha meg akarja őrizni a Földet a következő nemzedékeknek.

Különleges bálna vetődött partra a bécsi MuseumsQuartier udvarán: a tizenhét méter hosszú, öttonnás acélbálna a salzburgi művész, Mathias Gmachl alkotása, és arra hívja fel a figyelmet, mennyire kizsákmányolja az ember a természetet. Az embertől független életet szimbolizáló kékbálna ugyanúgy kihasít magának egy szeletet a MuseumsQuartier előtti közterületből, ahogy az emberi tevékenység befolyásolja a bálnák élőhelyét, életkörülményeit.

Az „Echoes – a voice from uncharted waters” címet viselő installáció szenzorokkal van felszerelve, amelyek a látogatók mozgásának megfelelően fény- és hangeffektusokat vezérelnek. Ezek a bálnák énekét és az óceánok mélyén hallható hangokat adják vissza – az ipari kikötők és konténerhajók zajától a tengerek háborítatlan zugaiban készült víz alatti hangfelvételekig. Ha a látogatóknak sikerül tiszteletben tartania a bálna körüli teret, belehallgathatnak a tengerek titokzatos világába, ha nem, a fények és a hangok eltompulnak és végül teljesen eltűnnek – akárcsak az élet a zajszennyezéssel élhetetlenné tett óceánokból.

A különleges acélbálna a bécsi MuseumsQuartier, az olasz Lugano Arte e Cultura és a montreali Quartier des Spectacles Partnership felhívására készült. A köztéri művészeti projekt 2021. június 11-ig látható Bécsben, majd Luganoban, végül pedig Montrealban állítják ki.