Emlékszobát kapott Hudec László Sanghajban

 A megnyitón jelen voltak a Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkár vezette magyar küldöttség, a sanghaji főkonzulátus diplomatái, a szlovák kulturális minisztérium államtitkára, a Hudec egykori lakóházának helyet adó Csangning kerület polgármestere és párttitkára, a sanghaji külügyi iroda helyettes vezetője, a kínai építészszövetség képviselői és Hudec László lánya is.

Prőhle Gergely elmondta: az emlékszoba megnyitása méltó megünneplése Hudec László születésnapjának, emellett jól mutatja, hogy a közép-európai kulturális sokszínűségben gyökerező magyar szellem mire képes a Kárpát-medencétől messze, akár több ezer kilométerre is. Bizonyítja azt is, hogy a magyar építészet, a magyar építészek méltán világhíresek, biztatást is jelent, azt mutatja, hogy a magyar kulturális, tudományos, művészeti életnek egy rendkívül gyorsan fejlődő kínai közegben is van keresnivalója.

A helyettes államtitkár az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy a Hudec-emlékszobával a magyar építészet, kultúra és tudomány “nagykövetsége” is megnyitott, a történelmi jelentőségén túl jó alapot jelent a jelenkori magyar építészet, gazdaság, a mai Magyarország bemutatásához is. Prőhle Gergely szerint a projekt sikere azt mutatja, van fogadókészség a magyar és kínai építészek közötti együttműködésre.

Kuti László sanghaji főkonzul szerint az emlékszobával “a legnagyobb helyi magyar márkanév” segít egy állandó viszonyítási pontot, kulturális jelenlétet teremteni a kelet-kínai metropoliszban, emellett projekt a magyar-sanghaji kapcsolatok “valós megjelenítése” is. Mint elmondta, a projekt sikeréhez a Külügyminisztérium, a magyar kulturális tárca, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Richter Gedeon Nyrt., a Wanhua kínai vegyipari vállalat és a BBCA kínai biotechnológiai cég is segítséget nyújtott.

Mint a megnyitón elhangzott, a projektre a kínai vezetés is kiemelt figyelmet fordított, a Ven Csia-pao miniszterelnököt tavasszal váltó Li Ko-csiang maga is foglalkozott vele. Hudec László lánya, a jelenleg kilencvenes éveiben járó Alessa de Wet gyermekkori emlékeiről mesélt, és megköszönte a felújításban részt vevőknek, hogy a házat újra egykori pompájában állították helyre.

Legyél az első hozzászóló "Emlékszobát kapott Hudec László Sanghajban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*