Erdő Háza: ökoturisztikai látogatóközpont a Soproni Parkerdőben

MTI/Filep István

Mintegy félmilliárd forintból valósult meg az Erdő Háza ökoturisztikai látogatóközpont a Soproni Parkerdőben, amely természetvédelmi, egészségvédelmi, rekreációs és ismeretszerzési lehetőséget biztosít a látogatók számára.

Nagy István agrárminiszter az átadó ünnepségen kiemelte, hogy a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben olyan látogatóközpontot alakított ki, amely a fenntartható turizmus minőségi fejlesztéséhez is hozzájárul. A bemutatóterem, a hazai fajokat felvonultató vadaspark és az oktató programok új szemléletmódot képviselnek, mert az erdő egészének szolgáltatásait mutatják be – mondta, hozzátéve, hogy ebben az egységben kell az erdőkre tekinteni, mint legfontosabb természeti erőforrásra.

Nagy István felidézte, hogy az AM alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok a 2021 óta tartó fejlesztéseknek köszönhetően évente mintegy ötmillió látogatót fogadnak a kiépített létesítményekben, további több tízmillió alkalommal pedig egészséges környezetet kínálnak sétákhoz, kiránduláshoz és túrákhoz. Hozzátette, hogy 2010 óta több mint 22 milliárd forintot fordítottak kilátók, ökoturisztikai központok, erdei iskolák, erdei vasutak fejlesztésére és hasonló nagyságrendet képviselnek a folyamatban lévő beruházások is. Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a járvány ideje alatt a hazai erdők látogatottsága közel 30 százalékkal emelkedett, különösen a városi erdőkben.

Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a látogatóközpont a Bejárható Magyarország program részként valósult meg. A látogatóközpont célja, hogy az erdei ökoszisztémát mutassák be szórakoztatóan és tudományosan, ugyanakkor testközelből, emellett megmutassa az ember helyét a természetben – mondta. Kitért arra is, hogy a Soproni Parkerdő évente mintegy egymillió látogatót fogad, de a járvány ideje alatt 25-30 százalékkal emelkedett a látogatószám. A cég jelenleg tíz tanösvényt, kilenc kilátót, látogatóközpontot, turistaházat, közel 400 kilométer turistautat, erdei tornapályát, erdészeti erdei iskolát, történelmi emlékhelyeket, piknikező és pihenőhelyeket üzemeltet.

Farkas Ciprián polgármester (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy az Erdő Háza 550 négyzetméteren mutatja be a Soproni Parkerdő élővilágát, 3D-s technika segítségével eleveníti meg a magyarországi nagyvadfajokat, valamint néhány, a területen élő apróvadfajt is. (MTI)