Kevés utazó tudja: az EU-ban ingyen biztosítása van

A legváratlanabb pillanatokban is megtörténhet a bajA legrövidebb utazásra is érdemes lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

Annak ellenére, hogy Magyarország már közel másfél évtizede az Európai Unió tagja, még mindig kevesen hallottak róla és még kevesebben váltották ki a „leánykori” nevén E-111-es nyomtatványt, vagyis az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK). Ami pedig ingyenes betegségbiztosítást garantál az EU országaiban. Az üzleti utasbiztosítás azért így is ajánlott.

Kevés utazó tudja: az EU-ban ingyen biztosítása vanAz Utazó nem reprezentatív közvélemény-kutatása alapján sajnos az derült ki, hogy máig sokan nem is hallottak az E-111 nyomtatványról, vagyis az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról (EEK). Sőt, ez még azok körében is gyakorta ismeretlen, akik gyakran utaznak az EU-n belül és az egy-két napos utazásokra – ha a bankkártyájuk, vagy más biztosításuk mellé nincs erre kiegészítés – valójában semmilyen üzleti biztosítással nem rendelkeznek. Mondván ilyen rövid idő alatt semmi mi rossz történhet. Pedig sajnos történhet…

Más kérdés, hogy például a szomszédos Ausztriában olyan fair hozzáállással is találkoztunk, ahol az EEK utólagos bemutatásának ígérete mellett is biztosították a téli szabadság alatt odakint megkapott vírus kikúrálását garantáló orvosi, majd kórházi ellátást.

Na, de nézzük, mi is az az Európai Egészségbiztosítási Kártya és mit érdemes tudni róla! Mint sok mindent mást, ezt is az Európai Unióba való belépésünknek köszönhetjük, és arról szól, hogy miközben minden ország önálló társadalombiztosítási rendszerrel rendelkezik, egy koordinációs rendeletnek köszönhetően az egyik EU-s országból a másikba utazó állampolgárok idegenben is élvezhetik az otthon megszokott – alapvetően sürgősségi –, betegellátást.

Kevés utazó tudja: az EU-ban ingyen biztosítása van

A legváratlanabb pillanatokban is megtörténhet a baj

Az EEK az egész EU területére ingyenes – hivatalos megfogalmazásban: térítésmentes –, ellátást ígér. De csak azoknak, akik idehaza is érvényes társadalombiztosítással rendelkeznek. A kiváltása egyszerű: a kártya bármely fővárosi, vagy megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatán személyesen vagy írásban (levélben) igényelhető. Kiadása térítésmentes, kivéve, ha megsemmisül, megrongálódik, elvész, vagy ellopják. Ilyen esetekben igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni a kormányhivatalokban, ahol minden jogosult azonnal hozzájuthat a kártyához. A kártyát nem csak személyesen, hanem írásban is igényelhetjük, és azt a fővárosi, vagy megyei kormányhivatal postán küldi el számunkra.

A kártya az összes EU tagország mellett az Európai Gazdasági Térség (Izland, Liechtenstein, Norvégia) illetve Svájc területén nyújt biztonságot.

Ezekben az országokban átmeneti tartózkodásuk idején a magyar utazók is minden, orvosilag szükséges ellátást igénybe vehetnek, ugyanolyan feltételek mellett, mint amit az adott tagállam biztosítottjai. További információhoz ITT juthatunk.

Az ellátás azokban az egészségügyi intézményekben jár, amelyek a helyi társadalombiztosítással szerződésben állnak, ami jellemzően az állami kórházakra igaz. (Más kérdés, hogy mondjuk Ausztriában egy vidéki állami kórházba lépve is több kellemes meglepetést tapasztalhatunk, az átlag hazai viszonyokhoz képest.) Emellett arra is számítani kell, hogy a legtöbb helyen különböző mértékű önrészre is számítanunk kell a kezelés kapcsán.

Fontos tudni, hogy a kártya, a kiállításától számított legfeljebb 36 hónapra érvényes.

Sokat spórolhat az utazóknak a EU-kártya

Mindezek után aligha kérdéses: az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása mindenkinek jól jöhet, mert elég egy figyelmetlenség és máris ott állunk a bajban külföldön, védtelenül, egy igen méretes számlával a kezünkben. A kártya beszerzése mellett érdemes persze hagyományos utazási üzleti biztosítást is kötni, mert az – a meghatározott fedezeti körön belül – lényegesen több mindenre, például a poggyászkárra is vonatkozó biztosítást nyújt.

kocsis.e.

Legyél az első hozzászóló "Kevés utazó tudja: az EU-ban ingyen biztosítása van" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*