Európabajnok augusztus 20-i tűzijáték, légiparádé, kézművesünnep, családi programok országszerte – programajánló a hétvégére

Tűzijáték Budapesten. Fotó: Bigstock

Az augusztus 2o-i hétvége a hagyományokhoz híven, a nagy budapesti tűzijáték mellett, számtalan izgalmas programmal várja az érdeklődőket országszerte.

Budapest

Augusztus 20-i nemzeti ünnep. Szent István Napi rendezvények Budapesten

Tűzijáték

Az augusztus 20.-i ünnepségsorozat legnagyobb attrakciója idén is a hagyományos tűzijáték lesz, amely Európa legnagyobb ilyen jellegű attrakciójaként idén minden eddigieknél nagyszabásúbb lesz. A 34 perces műsor során több mint 40 ezer rakéta rajzol majd káprázatos látványt az égre. Emellett fényfestésre kerül sor a rakparti épületek egy részén, miközben 100 drón segítségével a kereszt látványa is megelevenedik a levegőben.

Légi Parádé

Augusztus 20-án reggel 9 órától ismét felszállnak a Duna fölé a Magyar Honvédség gépmadarai. A kötelékes és egyéni bemutatók, valamint rengeteg látványosság várja a közönséget a Lánchíd és a Parlament közötti szakaszon.

Szent István napi Retro Tabán

Ha inkább a retro érzést hajtanád, akkor azt Tabánban találod majd meg. A tabáni fesztivál alatt ugyanis olyan neves hazai előadók lépnek színpadra, mint Deák Bill Gyula, Hevesi Tamás, a Back II Black, a Dinamit és az Edda Művek.

Aranyvonat kiállítás

A Szent István halálának 900. évfordulójára épített díszes Aranyvonatot, ami egykoron a Szent Jobb országjárását segítette volna ugyan elragadta a második világháború, de a vonat felújított változatát augusztus 19-22. között a Kossuth Lajos téren csodálhatják meg az érdeklődők.

Mandoki Soulmates koncert

Augusztus 19-én este hét órától a Mandoki Soulmates, Szentháromság téren tartott koncertje ingyenesen látogatható.

Operett korzó

Vetítések, produkciók és a legjobb musical dallamok kísérik az arra járók lépteit a Vigadó téren, ahol a Budapesti Operettszínház programjai minden színházkedvelőnek megteremtik a tökéletes kikapcsolódás élményét.

Varázsliget

A Városliget szívében fekvő Vajdahunyad váránál mesevilág, lovagi bemutató és számtalan izgalmas játékelem csábítja a gyerkekeket egy teljes napon át.

Road Movie Live

Pénteken és szombaton a magyar könnyűzene csillagai tartanak előadást a Műegyetem Rakparton, ahol többek között fellép a Kaukázus, a Csík Zenekar, a Bohemian Betyars vagy és az Ivan & The Parazol!

Kenyérlelke Fesztivál

Augusztus 19 – 20. Nyolcadik alkalommal kerül sor a hagyományosan kenyeret készítők találkozójára, melynek egyik fő célja, hogy a kenyér szerelmeseit összehozza egy olyan eseményen, ahol megismerhetik egymást és kicserélhetik a tapasztalataikat.

Panoráma Classical

Augusztus 19 – 21. A magyar komolyzene legismertebb dallamai csendülnek fel az eseményen, amelynek célja Magyarország komolyzenei életének méltó módon történő bemutatása. A Filozófusok kertjébe érkező vendégek a babzsákokról és a puha pokrócokról élvezhetik az élőzenét, kiélvezve a Budai Várra, a Parlamentre és a Bazilikára nyíló parádés kilátást, miközben a finom falatokról, italokról sem kell lemondani.

36. Mesterségek Ünnepe

Augusztus 19 – 21. A nagy múltra visszatekintő eseményen, amelynek idei kiemelt témája a faművességhez kapcsolódó mesterségek -, mintegy ezer kézműves mester foglalja el a Budai Várat, Miközben fellépők százai szórakoztatnak előadásokkal, egész napos mesterség-bemutatókkal, látványműhelyekkel, a folkkocsmában beszélgetések, koncertek és táncház várja az érdeklődőket. A legkisebbeket minden nap gyerekkoncert, mese- és tánctanítás, kézműves foglalkozás várja.

Mesterségek Ünnepe. Fotó: MTI/Mónus Márton

Balatonfüred

BalatOn koncert augusztus 18-21. Az esemény keretében ingyenes minikoncertekre invitálják a résztvevőket, akik gyönyörű környezetben, a lenyűgöző balatoni panoráma társaságában élvezhetik a hazai zenei élet legjobb előadóinak előadásait, amire egy nem mindennapi porondon kerül sor, ugyanis egy víziszínpadon, a parttól néhány méterre lépnek majd a közönség elé.

Budaörs

Augusztus 21-én ismét a Budaörsi Airshow várja ingyenesen, különleges légibemutatókkal, földi látványosságokkal és gyermekprogramokkal az egész napos családi rendezvényre érkezőket. A helikopteres-, műrepülő és ejtőernyős bemutatók mellett a résztvevők megnézhetik az oldtimerek és a harci repülők kiállítását is.

Esztergom

Szent István Napi Zenei Fesztivál Augusztus 13-20. A pörgős koncertekkel jelentkező rendezvény 2022-ben többek közt a Tankcsapdát, a Kárpátiát és Charlie-t is elhozza a zenekedvelő közönségnek. Az augusztus 20-i hétvége programjai ingyenesen látogathatóak, a másik két alkalomra viszont kötelező belépőjegyet vásárolni.

Lajosmizse

Tanyacsárda tűzijáték előtt-után. A lajosmizsei Tanyacsárda kínálata az augusztus 20.-i hétvégén tökéletesen illeszkedik egy hagyományőrző magyaros családi programsorozatba. Miközben az augusztus 20-21-i szombat-vasárnap, az Öreg Tanyacsárdában a hagyományos magyaros fogásoké a főszerep, az Új Tanyacsárdában, a budapesti tűzijáték előtt, vagy másnap, a vérbeli pusztai lovasbamutató teremt ünnepi hangulatot a vendégeknek, akik a frissen sült, hajtogatott tepertős pogácsa ízével hangolódhatnak a tanyasi gasztronómiai élményre.

Siófok

Bor és Kenyér Ünnepe Siófokon 2022. augusztus 19-21. Az idei évben is a város egyik népszerű helyszíne, a hajóállomás melletti Dísz tér ad otthon a 3 napos Bor és Kenyér Ünnepe rendezvénynek. A változatos programok mellett a tér szomszédságában található felújított Rózsakert parkja és különleges szökőkútja nyújt igazi kikapcsolódást: az elmaradó esti tűzijáték helyett az egyedülálló szökőkút hang és fényjátékában gyönyörködhetnek a vendégek. (A korábban meghozott döntés alapján a felszabaduló összeget óvodai étkeztetésre fordítja a város.) Mint minden évben a kulináris élvezetek ismét fontos szerepet kapnak a fesztivál gasztro – és kézműves vásárán. Míg a kicsik szórakozásáról számos gyerekműsor, kézműves foglalkozás, koncert gondoskodik, addig a zenei programkínálatot olyan ikonikus fellépők teszik emlékezetessé, mint Honeybeast, Apostol, Dánielfy Gergő és az Utazók. A folklór kedvelői pedig a Balaton Táncegyüttes és a Tarsoly Zenekar produkciót tekinthetik meg. A sportrajongók rendezvény zárónapján a siófoki születésű olimpikonnal, a friss Európa bajnok Németh Nándorral is találkozhatnak. A tradíciókhoz híven az ünnepi műsor kihagyhatatlan része lesz az egyházi ceremóniával egybekötött kenyérszentelés, valamint a műsor keretein belül idén is kihirdetésre kerül Siófok Város Bora 2023. díj nyertese.

Veszprém

Utcazene Fesztivál és Food Truck Show  augusztus 19 – 21. Miközben a város legjobb foodtruckjai beköltöznek a Szabadság térre és a környező utcákba, a háromnapos rendezvény alatt kora délutántól egészen késő estig a legkülönfélébb zenei stílusok kedvenc dallamai csendülnek fel.