Gasztrotúrák és erdei kirándulások: kolbásztól az ősz ezer színéig – hétvégi programajánló

Vasárnapig tart Békéscsabán a 25. Csabai Kolbászfesztivál, Kőszegen a Kőszeg-hegyaljai települések hagyományos életmódjába pillanthatnak bele a látogatók október 22-23-án, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság pedig remek őszi kirándulásra hív.

Újra itt a Csabai Kolbászfesztivál

Elkezdődött  a jubileumi, 25. Csabai Kolbászfesztivál, amely négy napon át várja Békéscsabán, a CsabaParkban a közönséget. Hégely Sándor fesztiváligazgató kiemelte: a fesztivál legnagyobb attrakciói a különböző gyúróversenyek, amelyeken egy-egy évben ezernél is több csapat tölti a kolbászt. A négy nap alatt elkészített kolbászok hossza körbeérné Békéscsabát – jegyezte meg.

Az ingyenesen látogatható nyitónapon, csütörtökön tartják az óvodások, általános iskolások kolbászgyúró versenyét, amelyre száznál több óvodás és általános iskolás csapatot várnak. Pénteken a középiskolások és egyetemisták töltőversenyét rendezik meg.

Hégely Sándor elmondta, hogy hagyományosan a szombati napra kerül a legtöbb csapatot felvonultató nemzetközi frisskolbász-készítő verseny, a vasárnapi programból pedig nem hiányozhat a mangalicakolbász-gyúró verseny, a nyugdíjas klubok, egyesületek, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők támogatott töltőversenye és a töltöttkáposzta-főző verseny sem.

Csütörtök este hirdetik ki a nemzetközi szárazkolbászverseny eredményét, amelyre száznál több nevezés érkezett, határon túlról is – közölték az MTI-vel. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a szárazkolbászverseny szakmai zsűrijének elnöke elmondta, a minősítést a kolbászkészítés szabványai szerint, a hagyományos házi szokások figyelembe vételével végzik. Fontos a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozása, a kóstolásnál pedig számít a termék karakteres íze, ugyanakkor fontos, hogy a jó csabai kolbász esetén egyik fűszer sincs túlsúlyban.

A Csabai Kolbászklub, az egyik legnépesebb békéscsabai civil szervezet mindennap hagyományos disznóvágást mutat be, és friss, tradicionális disznótoros ételekből kóstoltat.

A fesztiválon naponta minden korosztálynak többféle szórakoztató programot kínálnak. A fellépők között lesz a Balkán Fanatik, a TNT, a Valmar, Rúzsa Magdi, Korda György és Balázs Klári, a Halott Pénz, a Parno Graszt és Mező Misi, valamint a Bagossy Brothers Company. Kifejezetten a gyerekeknek zenél a Kicsi Gesztenye Klub, és őket várják Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai. Számos országosan ismert és elismert dj érkezik, lesznek retropartyk, néptánc-, mazsorett- és kutyás bemutatók, továbbá táncház – közölték a szervezők. A részletes program a www.csabaikolbaszfesztival.hu oldalon nézhető meg. (MTI)

Gasztronómiai fesztivált és Orsolya-napi vásárt rendeznek Kőszegen

A Kőszeg-hegyaljai települések hagyományos életmódjába pillanthatnak bele a látogatók október 22-23-án Kőszegen, a Natúrpark Ízei Gasztronómiai Fesztiválon és az Orsolya-napi vásáron, ahol a helyi termelők, kézművesek állítják ki termékeiket – tájékoztatták az MTI-t a szervezők. A történelmi belváros utcáin és terein borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhébáb- és terményjáték-készítők, tojásfestők, szalmafonók mutatják be termékeiket.

Szombaton és vasárnap délután a város és környékének művészeti együttesei szórakoztatják az érdeklődőket a Fő téren és a Jurisics vár udvarán, a Diáksétányon pedig a Civil Ízek Utcájában főzőversenyt rendeznek, amelyen helyi civil szervezetek tagjaiból álló csoportok mérhetik össze a tudásukat.

Külön versenyt hirdetett az Írottkő Natúrparkért Egyesület a gyümölcsök és zöldségek tartósítására, erre lekvárokkal, kompótokkal, szörpökkel, aszalékkal és savanyúságokkal nevezhettek a résztvevők.

A szervezők azt kérik, hogy akik kóstolni szeretnének, vigyenek magukkal saját, el nem dobható tányért és evőeszközöket, ezzel is védve a környezetet. (MTI)

Őszi erdőkön keresztül

Remek szombati kirándulásra hív a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság: „Az őszi Vátyoni-erdőben tett séta során a Szép-Apó, Nemes-zug, Radványszeg területeket bejárva csodálhatjuk meg a táj egyedülálló szépségeit. Így például Apót, a több száz esztendős hatalmas lombkoronájú kocsányos tölgyet. E színes fák lehulló lomblevelei segítségével igazi őszi hangulatba kerülhetünk.”