Évszázados titokra derült fény Norvégiában

A barna papírba burkolt csomag, amely elméletileg 1912-ből származik, túlélt két világháborút és megúszott két “nagytakarítást” is az 1950-es, illetve az 1980-as években. Tartalmát vad találgatások övezték: kompromittáló iratoktól olajrészvényeken át elveszettnek hitt gyémántig mindenfélét jósoltak.
    

A valóság azonban sokkal kevésbé izgalmas, sőt, inkább unalmas eredményt hozott. A csomag ünnepélyes felbontásakor – amelyen Asztrid norvég hercegnő is részt vett – többek között jegyzetfüzetek, elsárgult újságok, hivatalos papírok és a norvég zászló színeire festett textildarabok kerültek elő.
    

“A csomag tartalma nem oldotta meg anyagi gondjainkat, de gazdagabbá tette történelmünket” – fogalmazott Sel jelenlegi polgármestere, Dag Erik Prhyn.
    

A 40-szer 28 centiméteres, 3 kilós csomagot a Gudbrandsdal Múzeumban őrizték. Kinyitása előtt Kjell Voldheim kurátor bevallotta: fogalmuk sincs, mi lehet a csomagban, de rengeteget találgatták a tartalmát.
    

A jegyzetfüzetet és a dokumentumokat alapos vizsgálatnak vetik alá – írja a The Daily Telegraph című brit lap online kiadása.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Évszázados titokra derült fény Norvégiában" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*