Fedélzeti menü: az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

Fotó: Emirates

A Bustanicán, a világ legnagyobb beltéri vertikális farmján, 95 százalékos vízmegtakarítás mellett naponta 3 tonna zöldséget tudnak betakarítani. Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.

Az Emirates vendéglátásra szakosodott leányvállalata felvásárolta a korábban a légitársaság és az amerikai Crop One közös tulajdonában lévő Bustanica farmot. A Dubaj déli részén található 330 ezer négyzetméteres területen évente több mint 1 millió kilogramm kiváló minőségű leveles zöldséget – többek között petrezselymet, kelkáposztát, spenótot és különféle salátákat -, fűszernövényt, mikrozöldséget, termesztenek. A gigantikus méretű vertikális farm nem csupán a régió élelmiszerbiztonságának növeléséhez, de hatékony vízgazdálkodásához is hozzájárul, mivel a növénytermesztés során 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos mezőgazdasági termelés esetében.

Az Emirates Bustanica működését a csúcstechnológia – mint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia -, valamint egy magasan képzett belső csapat irányítja, amelyet agrárszakértők, agrármérnökök, kertészek és növénytudósok alkotnak. A farmon egész évben folyik a gazdálkodás, naponta átlagosan 3 tonna zöldséget takarítanak be. Mivel nem használnak sem növényvédő szereket, sem gyomirtókat, a tápanyagokban gazdag termés olyan frissen és tisztán kerül a fogyasztókhoz, hogy közvetlenül a csomagolásból lehet fogyasztani. Az Emirates Bustanica fenntarthatósági elkötelezettségét bizonyítja, hogy az év elején Dubajban megrendezett ENSZ éghajlatváltozási konferencia hivatalos élelmiszer-beszállítója volt.

A vertikális farm friss terményeit az Emirates és más légitársaságok utasai a fedélzeten felszolgált ételekben már közel két éve kóstolhatják, az Egyesült Arab Emírségekbe látogatók pedig a szupermarketekben vásárolhatják meg a Bustanica zöldségeit.