2015-ben új szárnyakat kapnak vágyaink

Madridba az Iberiával

Június 2-ától október végéig az Iberia, valamint a rövid és közepes távolságú utakra alapított Iberia Express a nyári csúcsidényben heti hét alkalommal, hétfő és péntek kivételével minden nap közlekedik majd Madrid és Budapest között, kedden és csütörtökön naponta két alkalommal is. Az Iberia az új budapesti járatát keskenytörzsű Airbus A320-as gépcsaláddal teljesíti. (Ide tartozik a rövidebb A319 és a hosszabb A321 is.) Az új közvetlen madridi járatra már 59 eurótól (kb. 18 ezer forinttól) elérhetők a jegyek az Iberia és az Iberia Express foglalási rendszerében. Az új járat Madridon keresztül kiváló átszállási lehetőséget biztosít az Iberia és a Oneworld légitársasági szövetség kiterjedt járathálózatán.

Irány Toronto és Montreal: az Air Transattal

Az Air Transat kanadai légitársaság is júniustól indítja menetrendszerű heti járatát Torontóból és Montrealból Budapestre. Az Air Transat légitársaság Airbus A330-200 típusú széles törzsű gépe csütörtökönként közlekedik Torontóból Budapestre, egy rövid megállóval Montrealban. Az első Air Transat Airbus A330-200-as típusú repülőgép 2015.június 8-án délelőtt 11.10-kor száll le Budapesten. A kanadai légitársaság 345 személyes gépén 12 helyet töltenek meg a Club Class utasai, a fennmaradó 333 ülőhelyet pedig a hagyományos turista (economy) osztálynak tarják fenn. A járat helyi idő szerint 12.55-kor indul vissza Kanadába. Ezzel a Budapest Airport útvonalkínálatában ismét elérhető lesz Észak-Amerika egy közvetlen transzatlanti járattal.

SAS: új közvetlen járat Stockholm és Budapest között

A légitársaság a 2015. március 29-én kezdődő nyári menetrendben, hetente négy alkalommal üzemelteti majd közvetlen járatát. A gépek kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton üzemelnek majd Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a stockholmi Arlanda repülőtér között. Koppenhágán kívül így egy újabb skandináv város, Stockholm is elérhető Budapestről a SAS közvetlen járataival. Az új járat 2015. március 29-e és június 21-e, illetve augusztus 20-a és október 24-e között közlekedik, s a koppenhágai járathoz hasonlóan ezen az útvonalon is Boeing 737-600/700 vagy 800 repülőgép típusokkal, járatnaptól függően 123/141 és/vagy 186 férőhellyel. Budapestről 2 óra 20 perc alatt érhető el Stockholm. A repülőjegyek értékesítése 2014. november elején már megkezdődött.

Négy új célállomás a Wizz Airrel

Az egyiptomi Hurghadába és Szardínia szigetére, Algheróba indít járatokat a nyári menetrendben Budapestről a Wizz Air. Hurghadába május 16-tól szombatonként, Algheróba pedig június 15-től hétfőn és pénteken indulnak el a diszkont légitársaság Airbus A320-asai. A légitársaság 2015-ös nyári menetrendje a most bejelentett útvonalakon túl két további új célállomást is elérhetővé tesz Budapestről: Lisszabont és Maastrichtot, továbbá megemelt járatsűrűsséget kínál olyan népszerű desztinációkra mint London-Luton, Milánó-Malpensa és Barcelona.

Athénba is repül a Ryanair

Heti négy járatot indít Budapestről Athénba 2015 nyarától az ír Ryanair diszkont légitársaság. Emellett nyolc már meglévő útvonalon sűrítik a járatokat. A nyári menetrendben így 15-re nő a Budapestről elérhető célállomások száma, és 28 százalékkal, 86-ra emelkedik a heti járatpárok száma. A légitársaság 2015-ben évi 1,3 millió utassal számol a budapesti bázison. A járatok számát az alábbi városokba növelik: Brüsszelbe, Dublinba, London-Stanstedre, Madridba, Milánóba, Pisába, Rómába és Velencébe.

***

2015-től már a teljes szezonban repülnek azok a járatok, melyeket 2014-ben vezettek be egyes légitársaságok.

Emirates: járatok Dubaiból naponta

2014. október végétől az emirátusokbeli légitársaság naponta közlekedtet Budapest és Dubai között egy Airbus A330-200-as gépet, amely 276 utast tud szállítani. A társaság ígéretei szerint a magyar piacon a leggyorsabb és a legkényelmesebb ajánlatot adják a kelet felé utazóknak, így a turizmus fellendítésében is szerepet kaphatnak. Érdekesség, hogy az Emirates Budapesten nyitotta meg új ügyfélszolgálati központját, mely Európában a második, a világon pedig a hetedik szolgáltató központjuk.

Air Serbia: Belgrád és Budapest között

2014. március végétől az Air Serbia szerb nemzeti légitársaság naponta közlekedtet járatokat a szerb és a magyar főváros között ATR-72 típusú, 66 személyes légcsavaros-gázturbinás repülőgépekkel. (Korábban, egészen a megszűnéséig a Malév üzemeltetett Budapest-Belgrád napi járatot.) Az Air Serbia ezzel hiányt tölthet be mind az üzleti utazók, mind a turisták körében, hiszen Belgrádon keresztül nemcsak a balkáni államok, hanem Dél-Európa és a Közel-Kelet fontos városai is elérhetővé váltak.

***

Akadnak olyan társaságok, amelyek ugyan nem Budapestről indítják gépeiket, de összeállításunkban érdemes arról is beszámolnunk, milyen lehetőségek várnak a magyar utazóra a környező országokban.

Új zágrábi járatot indít a flydubai

A dubai flydubai légitársaság 2014 decemberében elindította legújabb járatát, a horvátországi Zágrábba. Az új útvonal egyike annak az öt közép- és délkelet-európai célállomásnak, melyet a dubai repülőtérről, a világ második legforgalmasabb repteréről indít a flydubai. Az új célállomás elhelyezkedésének köszönhetően könnyebbé vált a környező országok megközelítése. A világ egyik legnépszerűbb úti céljai közé tartozik Dubai, amely számos különleges látnivalóval, nemzetközi sport- és zenei rendezvénnyel vonzza a látogatókat. A flydubai három közvetlen járatot üzemeltet a dubai nemzetközi repülőtér és a zágrábi nemzetközi repülőtér között. A Zágrábba tartó gépen a turistaosztályra szóló menettérti jegyek ára 399 eurónál kezdődik, amely egy 20 kilogrammos feladott csomagot is magában foglal, miközben a Business Classon a menettérti jegy ára 1600 eurótól indul, és egy 40 kilós csomag feladását is lehetővé teszi.

Repülőjárat Bécs és Pozsony között

Várhatóan 2015 áprilisától indul el az osztrák Niki légitársaság járata a két főváros között. Ennek fő oka, hogy a társaság Pozsonyban jobb feltételeket kapott, A tervek szerint 2015-ben akár 250 ezer szlovák utasa is lehet a bejelentett járatoknak, 2016-ban pedig már 350 ezer utassal számol a légi fuvarozó. A jegyárak 10 eurónál kezdődhetnek a Pozsony–Bécs járatra. Az osztrák fővároson kívül még Brüsszelbe és Mallorca szigetére is repülhetnek a szlovák turisták a Niki járataival.

Legyél az első hozzászóló "2015-ben új szárnyakat kapnak vágyaink" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*