Fenn az UP, tovább nőtt a magyar utazók száma Izraelbe

2014-ben 91 százalékos volt az UP kihasználtsága a Budapest–Tel-Aviv járaton – büszkélkedett Váradi János, az EL AL magyarországi képviseletének igazgatója 2015. április 1-jén Budapesten, azon az egynapos szemináriumon és workshopon, melyet Izraelről és az utazási lehetőségekről szervezett a légitársaság az Izraelbe utaztató irodáknak. Ehhez az adathoz azt is hozzátette, hogy eközben az átlag a Budapest Airportról induló vagy érkező járatokon 77 százalék, a piaci részesedésük pedig kétharmados ezen az útvonalon. Az UP by EL AL járatain összesen 128 ezren utaztak tavaly, ebből 17 199 volt a magyar utasok száma. Ez 5 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Egy évvel korábban a növekedés még 30 százalékos volt 2012-höz képest, igaz, tavaly júliusban és augusztusban valamelyest visszavetették a forgalmat az Izraelből érkezett kedvezőtlen hírek. Hetente tizenegy járat közlekedik a két város között, 180 személyes gépekre lehet reális áron foglalni a jegyeket, melyeken nincs business-osztály. 

Ideális időpontnak nevezte indulásukat, mivel Budapestről 10.25-kor száll fel a gép, így már délután hasznos programokkal kezdhetik az utasok az első napot, míg a 20.30-as visszaindulási időpont is szerencsés, mert a szállodát nem hajnalban kell elhagyni, és majdnem az egész napot eseménydúsan lehet eltölteni. Hangsúlyozta, hogy az utazó nyolc kilogrammos fedélzeti poggyászt vihet fel az utastérbe a laptop-táskája és a ridikülje mellett.

Szót ejtett a Matmid elnevezésű klubkártyáról is, melynek ma már másfélmilliónyian birtokosai a világban, s a cél nem kevesebb, mint 10 millió. Európában Magyarországon nő legnagyobb mértékben a kártyabirtokosok száma. E plasztiklapok nemcsak utazási, hanem egyéb kedvezményekre is jogosítanak. Így például a Danubius Hotels-lánc huszonkét szállodájában, egyes éttermekben, kávézókban, élelmiszer-üzletekben, s a kedvezmnyek köre folyamatosan növekszik.

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete héber nyelvű előadásában érzékletesen és humorosan beszélt arról, hogyan győzhetők meg a magyar utazók arról, miért is érdemes felkeresni hazáját, azt az országot, mely fejlettsége, szolgáltatása révén olyan, hogy „Európából utazunk, Európába érkezünk”. Az ország technikai, tudományos és kulturális fejlettsége mellett hangsúlyozta az ország természeti adottságait, és egyik legfőbb sajátosságát, hogy három világvallás szülőhelye, tele vallási emlékekkel. Kiemelte, hogy több százezer Magyarországról elszármazott ember él Izraelben, és annak fontosságát is hangoztatta, hogy Herzl Tivadar is Budapestről származott el, aki nemcsak Izrael hőse, hanem egyben magyar hős is. Mai szóhasználattal élve startup-embernek nevezte, akinek volt egy ötlete, Izrael önálló országgá válása, mely kezdetben hihetetlennek tűnt, ám csaknem hetven éve meg is valósult. A nagykövet beszélt EL AL-os kötődéséről is. Elmesélte, hogy miután 1978-ben leszerelt a katonaságtól, egy évig stewardként dolgozott a légitársaságnál, sőt feleségét is a társaságnál ismerte meg. A sok utazás kinyitotta szemét a világra, s történelmi eseményeknek is részese volt. Rajta volt például azon az utolsó teheráni gépen 1979-ben, amely Izraelbe menekítette az ott élő zsidó embereket.

Az előadásokat követően az tour operatorok képviselői kicserélhették tapasztalataikat, és kis standjukon bemutathatták idei izraeli kínálatukat is. Így a Chemol Travel, mely huszonöt éve utaztat a közel-keleti országba, vagy a B.B. Tours és az MSE Tours, melyek több mint húsz esztendeje, vagy a már nagy tapasztalatokkal rendelkező TS Tours, valamint az OTP Trvael, mely bő két éve visz turistákat Izraelbe, többek között a maszadai operafesztiválra.

Olyan iroda képviseletével is találkozhattunk, mely elsősorban Indiába utaztat, de tervezi, hogy már a közeljövőben Izraelbe is szervez kisebb csoportokat. Az előadásokon is elhangzott, hogy általában a csoportos utazás és utaztatás jellemző Izraelbe, mert a kulturális vagy zarándokutakon a turisták a helyi tapasztalatokkal rendelkező idegenvezetővel ugyanazon idő alatt több helyre tudnak eljutni, s több mindent tudnak számukra megmutatni.

Kép és szöveg: Falus Tamás

Izraeli úti beszámoló I.          Izraeli úti beszámoló II.          Az UP indulásáról

Interjú Váradi Jánossal, az EL AL magyarországi képviseletének igazgatójával

Legyél az első hozzászóló "Fenn az UP, tovább nőtt a magyar utazók száma Izraelbe" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*