Fényfestők, szaunacsodák, étteremhét – hétvégi programajánló

A világ legjobb fényfestői versenyeznek Pécsett és a Magyar Fürdőszövetség koordinálásával ezen a hétvégén újra megrendezik az országos szauna szezonnyitót, a Szaunázók hétvégéjét továbbá kezdődik az étteremhét is – ezen a hétvégén is a programbőség zavarával kell megküzdeni.

Szaunázók Hétvégéje – Országos Szauna Szezonnyitó

Csokikrém gőzben? Levendulás relax? Kleopátra bőrpakolás? Tudják mi a közös a felsoroltakban? Október 1-3. között ismét összefognak a magyarországi fürdők, a Magyar Fürdőszövetség koordinálásával ezen a hétvégén újra megrendezik az országos szauna szezonnyitót, a Szaunázók hétvégéjét. Péntektől vasárnap estig ki lehet próbálni az előbb felsorolt frissítő és gyógyhatású programokat!

A szaunázás szerelmesei helyszíntől függően választhatnak a hagyományos finn szauna mellett bioszaunát, gőzkamrát, infraszaunát, melyek mind erősítik az immunrendszert, segítik a méregtelenítést, javítják a vérkeringést, fokozzák az anyagcserét és stresszoldó hatásuk is van.

A több mint 30 csatlakozó fürdő az ország minden régióját képviseli, így mindenki lakóhelyéhez közel is részt vehet a programokon. Több helyszínen már pénteken délután beindul a forró levegő, ahol szakképzett szaunamesterek várják az izzadni vágyókat. Központilag egy eseményt szervez a Magyar Fürdőszövetség: szombaton, október 2-án 16.00-kor az ország minden részén ugyanaz a szaunaprogram kerül bemutatásra – ugyanaz a zene, ugyanaz a koreográfia és ugyanazok az illatok nyújtanak élményt Debrecentől Sárvárig. Harkányban a Miss Universe Hungary királynőjelöltjeivel is együtt lehet fürdőzni, míg Szentendrén a világbajnoki ezüstérmes szaunamesterek keverik a meleg levegőt. A csatlakozó fürdőkről és a programokról a www.furdoszovetseg.hu weboldalon és a szövetség hivatalos közösségi oldalán, a Csobbanj Velünk Facebook oldalon kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Pénteken kezdődik a XX. Országos Étterem Hét

A tavaszi kényszerű kihagyás után október 1-jén megkezdődik az őszi Országos Étterem Hét. Mivel ez sorrendben a huszadik, jubileumi rendezvény, ezúttal hosszabb ideig, tíz napig tart. A szervezők közleménye szerint ugyan az élelmiszerárak erősen növekedtek az utóbbi hónapokban, az Étterem Héten az árak a tavalyi szinten maradtak. A menüáraknál a vendégek a 3900 forintos “top”, a 4900 forintos “prémium”, vagy az 5900 forintos “exkluzív” árkategóriákban választhatnak menüsorokat. Mint hozzátették, az idei jubileumi évben egyes éttermek még szélesebb lehetőséget kínálnak vendégeiknek: szintén kedvező kiegészítő árért ritka vagy különleges alapanyagokból készült előételek és főételek is megkóstolhatók.

Mintegy 100 hazai étterem vesz részt a programban, a vendégek ezúttal akár Michelin-ajánlással rendelkező étteremben is helyet foglalhatnak. A kulináris esemény ajánlatai között szerepel például az egri bor és a lezser fine dining budapesti otthona, a St. Andrea Restaurant menüsora is. Az érdeklődők a www.etteremhet.hu weboldalon foglalhatnak asztalt az októberi dátumokra. A minőségi vendéglátás érdekében a helyek csak korlátozott számban elérhetők: az éttermek átlagosan óránként maximum 10-20 helyet tartanak fenn az Étterem Hét program keretében regisztrált vendégeknek, ezzel is biztosítva a biztonságos és kényelmes étkezést, a higiéniai és egészségügyi követelmények betartását – hangsúlyozzák a közleményben.

A világ legjobb fényfestői versenyeznek Pécsett

Közel 150 programmal, köztük az országban sehol máshol nem tapasztalható, lélegzetelállító látványosságokkal érkezik a pécsi Zsolnay Fényfesztivál szeptember 30. – október 3. között! A világ legjobb fényfestői mérkőznek meg egymással, nemzetközi versenyükön kiderül, hogy ki tudja legjobban elvarázsolni a pécsi Székesegyházat.

A minden évben több tízezres közönséget vonzó Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a háromdimenziós fényalkotások. A fesztiválon a 10 legjobb fényművész mutatkozik be, akik között szerepel japán, olasz, ecuadori, spanyol, francia, román, német és magyar alkotó is. Ők a döntőbe jutásért 1.000 euro díjban részesültek, a versenyen pedig az 5.000 eurós fődíj és a közönségdíj is gazdára talál. Az ország első és egyetlen fényfesztiválján, Pécs 23 helyszínén láthatók szemkápráztató fényfestések és fényinstallációk, ezek alkotják a Fény Útját, amely éjjel egy káprázatos mesevilágba vezeti a látogatókat.

Most első alkalommal a belvároson kívül is lesz egy Fény Útja állomás: a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben az Általános Orvostudományi Kar új campusán (Szigeti út 12.) lesz látható egy 6 méter magas fényinstalláció, amely egy neuronhálózat részletét formázza meg, melyen belül a fénynyalábok az idegsejtek közötti információ áramlását jelképezik.  A Csontváry Múzeumban megelevenednek az alkotások: a nézők szelet kelthetnek, mely megmozdítja A magányos cédrus ágait, életre keltve azt. A programok nagy része ingyenes, de a Fény Útja Extra helyszínei egy karszalag megváltásával látogathatók.

Hétvégén ismét lesz Muzsikál az erdő a Körösök völgyében

Október 1. és 3. között ismét megrendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében című programot. Pénteken Gyulán, szombaton Gyula-Városerdőn, vasárnap pedig a határ túloldalán, Nagyvárad közelében várják a közönséget. A szervezők közleménye szerint új lendületet kapott az idén 18 éves Muzsikál az erdő rendezvénysorozat, hiszen értékrendje, szellemisége a járványhelyzetben megerősítést nyert. Fő célja az erdő és a zene, a művészet erejével a résztvevőket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani.

A gyulai rendezvény 1997 óta az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdők Hete regionális megnyitója is egyben. A szervezők valamennyi napon indítanak szakvezetéses túrát: pénteken 3,3 kilométeres kenutúrát, szombaton Békéscsabáról és Sarkadról a koncert helyszínére induló kerékpártúrát, vasárnap pedig egy erdei sétát a Nagyvárad közelében lévő Püspökfürdőn.

  • Pénteken a gyulai Csigakert tölgyfamatuzsálemei között Demeniv Mihály harmonikaművész, Csernik Szende székely mesemondó és a Bohém Ragtime Jazz Band lép fel. Itt nyílik meg a Muzsikál az erdő gyermekrajzpályázat és fotópályázat nyertes műveiből összeállított kiállítás is.
  • Szombaton Gyula-Városerdő tölgy-kőris-szil erdejében zenél az Aurin Leánykar, a Zeneakadémia Szaxofon Együttese, Bolba Éva és a JAZZterlánc, a Monarchia Szimfonikus Zenekar és a Fonó Zenekar, de fellép Soós Emőke mesemondó és a Körös Táncegyüttes is.

A kísérőprogramok között a klímaváltozásról, a biodiverzitásról és a komposztálásról hallgathatnak meg az érdeklődők előadásokat, részt vehetnek hagyományos szilvalekvárfőzésen, helyi termékek vásárán, a gyerekeket pedig vásári fajátékok, kézműves foglalkozások és a Bábika Játszóház várja. Vasárnap a Nagyváradi Állami Filharmónia Vonósnégyese, a Nagyváradi Művészeti Líceum magyar tagozatának kórusa és a Nagyváradi Művészeti Líceum fiatal tehetségei mellett a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs lépnek fel. A koncertek sorát a Góbé zenekar zárja. A részletes program a www.muzsikalazerdo.hu weblapon olvasható.