Barlangtúra, rengeteg kocsonya és kultúra minden mennyiségben – hétvégi programajánló

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A hétvégén tartják a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitóját: szombaton és vasárnap 13 helyszínen 50 ingyenes rendezvény várja a városba érkezőket. Vácrátóton újra Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság pedig Fatörzsbarlang-túrára várja a családokat.

Európa Kulturális Fővárosa: 13 helyszínen 50 ingyenes program Veszprémben

Hétvégén tartják a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitóját, az esemény a belváros három különböző pontján egyszerre történik – tájékoztatta szerdán az MTI-t a rendezvénysorozat sajtófőnöke. Müller Mihály elmondta, hogy a szombat esti megnyitó három helyszínen, a veszprémi sétáló utcán, a várban, valamint az Óváros téri színpadon lesz látható. Mint mondta, a programok már szombaton délelőtt 10 órakor megkezdődnek és vasárnap hajnalig tartanak.

Szent Imre téri színpadon a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep, a Hangvilla előtti téren délután 2 órától vasárnap hajnalig bárzongoristák szórakoztatják a műfaj kedvelőit. A városháza előtti téren a veszprémi és régiós énekkarok dalolnak a közönségnek és a közönséggel.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros üdvözlő táblája a veszprémi Budapesti úton MTI/Vasvári Tamás

A Papírkutya elnevezésű vendéglátóhelyen egész nap jazz, blues és a soul zene hallható majd, az Expresszóban pedig délelőtt 10 órától családi programon vehetnek részt a látogatók.

Az EKF iroda Kossuth utcai kirakatában a Little Moon zenél délután 2-től éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig az operett, a színház és az irodalom kedvelőit várják.

Az este nyolc órakor kezdődő megnyitó ünnepségen a fényfestés, a zene és a tánc eszközeivel megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége. Fellép mások mellett a Bozsik Yvette Társulat, a fénymunkáikról ismert Kiégő Izzók csapata és ifj. Zsuráfszky Zoltán tánckoreográfus. A megnyitót követően városszerte utcaszínházi dobshow veszi kezdetét, az Óváros téren a bécsi Kruder & Dorfmeister DJ-duó produkcióját az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet viselő másik két várost képviselő temesvári és elefszínai DJ-k műsora színesíti.

Vasárnap reggel az Óváros téri piacon helyi termékeket lehet majd vásárolni, valamint városi és várbeli sétákon ismerhetik meg Veszprémet az érdeklődők.

A Himnusz születésének 200. évfordulójának tiszteletére együtt szaval Veszprém, a Veszprémi Petőfi Színház szervezői vasárnap este a színházkertbe várják az érdeklődőket, hogy a fáklyákkal kivilágított téren, együtt szavalják el a Himnuszt.

A Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi bemutatójára készül. Az előadás a Hangvilla nagytermében este nyolc órakor kezdődik.

A hétvégén 13 helyszínen 50 ingyenes program várja a városba érkezőket.

Fatörzsbarlang-túra a miocén ősvilágba

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Izgalmas, családbarát programot ajánl az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. 2023. január 21-én, az egykori trópusokra invitál, ráadásul a kutyabarátok társaikkal együtt is csatlakozhatnak a határokon és évmilliókon átívelő kalandtúrára, amely a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujától a szlovák oldalon megbúvó mucsényi fatörzsbarlanghoz vezet.

Az Ősmaradványoknál elérhető sokféle programlehetőség nem csupán a bátraknak szól, alkalmat ad azoknak is egy fél napos kiruccanásra, akik nem vállalkoznak a kalandtúrára.

Újra Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Újra kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton. Spiegelhalter László polgármester az MTI-nek elmondta, hogy január 21-én déltől rendezik meg a pikniket a település főterén. A látogatókat több mint 1500 adag kocsonyával várják, ennek az elkészítéséhez idén egy cég csaknem 400 kilogrammnyi hússal járul hozzá. Tájékoztatása szerint bárki nevezhet a helyszínen, Vácrátót főterén különleges kocsonyával vagy forralt borral. A versenyre benevezett ételeket és italokat szakértő zsűri értékeli.

Spiegelhalter László elmondta, hogy a piknik évről évre egyre több látogatót vonz, köszönhetően annak, hogy a hagyományos kocsonyák mellett például hal-, gyümölcs- és alkoholkocsonyákat is meg lehet kóstolni. Emellett pedig sokféle ízesítésű forralt bort és puncsot is árusítanak.