Futball EB: az ultra last-minute hatásban bíznak a fővárosi szállodák

Nem pörgeti fel a fővárosi turizmust a budapesti labdarúgó Európa Bajnokság, de hosszú idő után meghozza az első külföldi vendégeket a rendezvény – így összegezhetők Az Utazó Magazin által megkérdezett szállodavezetők tapasztalatai.

– A szurkolók az utolsó pillanatig kivárnak, hogy lazuljanak a határátlépési és járványügyi szabályok, így jelentős egyéni foglalás még nem érkezett a közelgő EB-re. De bízunk abban, hogy a nemzetközi utazásokban megfigyelhető ultra last-minute hatás itt is érvényesülni fog. Emellett vannak szerződött üzleteink az UEFA EURO 2020-szal összefüggésben, ezek mind a rendezvény szervezéséhez köthetők – mondta Bogár Zoltán, a Danubius Hotels központi üzletfejlesztési igazgatója. A szállodaláncnál – amelynek több háza, így például a győri Danubius Hotel Rába, a budapesti Danubius Hotel Helia, a Radisson Blu Béke és Danubius Hotel Erzsébet már fogadja a vendégeket, míg a Hilton Budapest és a Danubius Hotel Gellért június 14-től várja a látogatókat – úgy tapasztalják: az EURO2020 időszakra érkezett foglalások jellemzően 1-2 éjszakára szólnak.

Hasonló tapasztalatokról számoltak be a Mellow Mood Hotels-nél, amelynek öt szállodája, a Párisi Udvar Hotel Budapest, a La Prima Fashion Hotel, az Expo Congress Hotel, a Baross City Hotel és az Impulso Fashion Hotel fogad vendégeket. – Jelenlegi tapasztalatunk alapján a kormány bejelentését követően (miszerint a külföldi nézők 72 órán belül elvégzett negatív PCR-teszt bemutatásával érkezhetnek Magyarországra a meccsjegy birtokában – a szerk), enyhe, de érezhető kereslet jelent meg a meccsnapokra, jellemzően a június 23-i Portugália-Franciaország mérkőzésre. A foglalások sajnos általában egy éjszakára szólnak. Emellett, mivel a labdarúgó Európa Bajnokság egy nagyszabású esemény, lehetséges, hogy az UEFA saját vendégköre, a csapatok és az esemény szponzorai szintén Budapestre érkeznek – vélekedett Blandl Judit, a Mellow Mood Hotels igazgatója.

– A helyzet nem javult érdemben a foci EB-re, a könnyített utazási feltételek ellenére nálunk minden csoportot már korábban lemondtak, egyéni foglalások pedig csak elvétve akadnak. Emiatt nem is fogjuk megnyitni sem a Continentalt sem a Boutiqot, és a Prestige-ben sem számolunk telt házzal – összegzett Géher Zoltán, a Continental Hotel Budapest a Prestige Hotel Budapest és a Boutique Hotel Budapest szállodát üzemeltető Zeina Hotels vezérigazgatója.

Az árakról szólva Bogár Zoltán, a Danubius Hotels központi üzletfejlesztési igazgatója úgy vélekedett: „Egyelőre az látszik, hogy az árak jellemzően alacsonyabbak, mint mondjuk 2019 júniusában voltak, de ez a dinamikus, keresletvezérelt árazásnak köszönhetően gyorsan változhat, ahogy növekszik majd a foglalások száma.” Ezt jelzi az is, hogy Géher Zoltán, a Zeina Hotels vezérigazgatója azt mondta: a mostani, alacsony forgalomhoz szabott árakhoz képest 70 százalékkal kínálják magasabb áron a szobákat a futball EB idejére. Blandl Judit, a Mellow Mood Hotels igazgatója szerint a labdarúgó-Európa-bajnokság a 2021-es év kiemelt eseménye, így az árazása is kiemelt, de a csekély kereslet miatt összességében csökkenést várnak a piaci árak tekintetében.

A lapunk által megkeresett szállodáknál úgy látják, a lazítások és a futball EB ellenére még várni kell a hagyományos fővárosi turizmus beindulására – igaz van, ahol már vannak biztatók jelek. A Danubiusnál a balatoni és a wellness szállodáikba gyakorlatilag csak magyar vendégek érkeznek, a városi hotelekbe foglalók 99 százaléka továbbra is üzleti céllal utazik. A Mellow Mood Hotels-nél viszont tapasztalnak már csekély növekedést: érkeznek olyan vendégek, akik nem a labdarúgó-Európa-bajnokság miatt foglalnak szobát, de körükben a masszív emelkedés még várat magára, ahhoz a fel kellene pörögnie a légiközlekedésnek és a korlátozások további enyhítése szükséges.

Visszafogottan értékelt Géher Zoltán, a Zeina Hotels vezérigazgatója is, aki szerint az uniós Covid-útlevél széleskörű elterjedés hozat igazi fellendülést a budapesti turizmusban.

é.m.z.