Gasztrocsodák és csodás kutyák – hétvégi programajánló

A legjobb fővárosi és vidéki fine dining éttermek, bisztrók, alternatív éttermek, cukrászdák, borászatok, bárok és sörfőzdék várják a vendégeket a gourmet fesztiválon. A Balaton-felvidéken a legjobb terelőkutyákat lehet látni munka közben, és most hétvégén lesz a Régészet éjszakája, amely rengeteg ingyenes programot kínál.

Kezdődik a gourmet fesztivál

Az új generáció lesz a magyar gasztronómia egyik legátfogóbb rendezvényeként számon tartott MBH Bank Gourmet fesztivál központi témája, amelyet ezúttal június 2. és 4. között tartanak a Millenárison.

A gourmet fesztivál több év kihagyás után tért vissza tavaly májusban, története során először nem egy konkrét ételt állítva a középpontba, hanem egy tágabb témát, az örökséget. Hívószava ezúttal az új generáció lesz. A rendezvény lényege továbbra is az az óriási, szabadtéri “sétálókóstoló”, amelyen mintegy száz kiállító: a legjobb fővárosi és vidéki fine dining éttermek, bisztrók, alternatív éttermek, cukrászdák, borászatok, bárok és sörfőzdék várják a vendégeket.

Soha ennyi új konyha nem volt még a kínálatban: az ötven résztvevő étterem több mint negyede újoncként jelenik meg a fesztiválon. Az új kiállítók és az újító szellemű nemzedék képviselői közül nem kevesen a Gourmet Akadémia színpadán is feltűnnek majd. Itt a mélyebben szakmai tartalmak mellett könnyedebb beszélgetések is várják a közönséget, kitekintéssel többek között a művészetekre is.

Wossala Rozina vendéglátos, műsorvezető, a fesztivál idei nagykövete arról beszélt, hogy a Gourmet Akadémia három workshopján is részt vesz. Az első napon Pallag Dáviddal, a Rutin étterem séfjével főz paprikás krumplit, amelybe talán homár is kerül; a másnapi workshopján egy tradicionális és egy újgenerációs hummusz készítését mutatja be; június 4-én pedig Huszár Mátyással (Vasüzlet) és Mizsei Jánossal (MÁK) együtt sütnek báránycsevapcsicsát fermentált salátalevelekkel.

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész elmondása szerint Segal Viktor séffel járja körül a színpadon a magyar irodalom és gasztronómia kapcsolatát, feltárva például, hogy Petőfi nemcsak az irodalomban volt újító, hanem a korabeli magyar gasztroforradalom lelkes híve is volt.

A gourmet fesztivál teljes programja és kiállítói listája elérhető a www.gourmetfesztival.hu linken.

Magyar Pásztorkutyás Hétvége Salföldön

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Káli-medencébe, Salföldre. A terelőversenyen induló kutyák a bemutató major őshonos juhait terelik gazdáig irányításával. A rendezvényt a Salföldi Major állatbemutatói és állandó kiállítása színesíti. Program: június 3. (szombat):

  • 9:30 Ünnepélyes megnyitó
  • 10:00 Bírálatok megkezdése
  • 14:00 Eredményhirdetés
  • MEOESZ Terelő verseny. Tájjellegű magyar pásztorkutya kiállítás, amelyen elnyerhető a Salföld Szépe díj. Online nevezés az egyesület honlapján.

Jön a Régészet éjszakája!

A Magyar Nemzeti Múzeum lesz idén a központi helyszíne a Magyar régészet napja és a Régészet éjszakája ingyenes programjainak pénteken és szombaton. Az “Istenek, ideák, hősök” tematika mentén meghirdetett rendezvénysorozat résztvevői megtudhatják, kik voltak a letűnt korok kiemelkedő alakjai, akik példaként szolgáltak a közösség tagjai számára, milyen ideák és eszmék hatották át az egykor élt emberek gondolkodását, milyen volt az istenképük, és mi mindenért fohászkodtak hozzájuk – közölte az MTI-vel a Nemzeti Múzeum.

Tájékoztatásuk szerint a Magyar régészet napja kiegészítő rendezvénye lesz a Régészet éjszakája, amelyen hasonló kérdésekre kapnak választ a látogatók, de ez a felnőtt közönségnek szól majd. Péntek délelőttől a szervezők többek között látványfőzéssel, viseletbemutatóval, múzeumi ebédszünettel egybekötött tárlatvezetésekkel, óriástársasjátékkal és kézműves vásárral várják az érdeklődőket.

Napközben a Pénzügyőr Zenekar, este pedig Palya Bea, valamint a Juríj zenekar ad koncertet. A gyerekek a Régészhomokozó kincskereső kalandban vagy múzeumpedagógiai foglalkozásokban (alkotóprogramok gyerekeknek, leletsimogató, középkori kalandozások) vehetnek részt.

Lesz filmvetítés a díszteremben, a kifejezetten felnőtteknek szóló programok, köztük Lassányi Gábor Szex és Róma, valamint Ligeti Dániel Igaz, hogy lakik benned valaki? – Démonűzés az ókori Mezopotámiában című előadása pedig 18 órakor kezdődik a Lapidáriumban. A szombati nap hasonló tematikával fog zajlani, a programok 17 óra körül érnek véget. A programok egy része regisztrációhoz kötött, amely az https://mnm.hu linken érhető el.