Gyorsan nő a német turizmus – és még csak most jön a futball-EB!

A futballszurkolók újabb lökést adhatnak a német turizmusnak Forrás: EM Fotoshooting / DZT

Közel már a Covid előtti csúcs a németországi idegenforgalomban: az év első negyedévében a nemzetközi vendégéjszakák száma 7,8 százalékkal 15,0 millióra nőtt a hotelekben és a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyeken.

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) a Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adataira és az MKG Consulting aktuális számaira alapozva megerősíti, hogy a német beutazó turizmus további dinamikus növekedésével 2024. első negyedévében szignifikánsan járult hozzá a németországi turisztikai gazdaság fejlődéséhez – különösen a hotelek foglaltságát és forgalmát tekintve.

A hotelekben és a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyeken a nemzetközi vendégéjszakák száma idén január és március vége között az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékkal 15,0 millióra nőtt. A felzárkózás 2019-hez képest a januári 87,6 százalékról februárban 91,4 százalékra nőtt és márciusban elérte a kereken 92 százalékot.

Ennek megfelelő fejlődést mutat a németországi hotelszakma a német, illetve a nemzetközi vendégek terén is: a hotelek foglaltsága januárban elérte az 51,8 százalékot 99,3 eurós átlagár mellett. Márciusra az átlagos szobaárak 104,8 euróra emelkedtek, míg a foglaltság 63,6 százalékra nőtt.

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke így nyilatkozott a témában: „A jelenlegi aktuális adatok megerősítik stratégiánkat, amely szerint a minőségi turizmus által fenntartható növekedést kívánunk generálni. Az idei év következő turisztikai fénypontjaival, mint az UEFA EURO 2024 labdarúgó-EB, illetve Caspar David Friedrich 250. jubileuma és „Chemnitz Európa Kulturális Fővárosa 2025” vonzó eseményeinek kapcsán jó esélyeket látunk arra, hogy végre felzárkózzunk a 2019-es rekordév eredményeihez.”