Utazási tippek hányinger csillapításához

Tippek a hányinger megelőzéséhez

Van egy mondat, amelytől a kocsiba való utazás során minden szülő retteg. Ez a mondat a „Hányingerem van”. Az araszoló forgalom és a kanyargós utak tovább rontanak az utasok kétharmadát keserítő helyzeten, amely leginkább a gyereket és a tiniket érinti – különösen azokat, akik a hátsó ülésen utazva, lehajtott fejjel videojátékoznak vagy filmet néznek.

A Ford által a tengeribetegség szakértőinek bevonásával végzett új kutatás szerint azok az utasok, akik egy rövidebb út során képernyőt néztek, átlagosan 10 perc elteltével rosszul lettek. Itt most kizárólag a felnőttekről beszélünk.

Az autós émelygésről készített kutatás megtörheti a családi utazások átkát!
Hányinger elleni tippek, módszerek

A hányinger kialakulása ellen érdemes betartani a szakemberek tanácsait

„Az autós émelygés rémálommá változtathatja az annyira várt családi kirándulást, hiszen a szülők mást sem csinálnak útközben, mint hogy a legrosszabbtól tartva folyamatosan hátrafelé forognak,” – mondta el Eike Schmidt, az aacheni Ford Kutatási és Innovációs Központ kutatómérnöke. „A komfortérzet kulcsfontosságú tényező a jövő autóinak tervezési folyamatában, és mi minden lehetséges eszközzel azon dolgozunk, hogy visszaszorítsuk az autós émelygés jelenségét.”

Az ásítozás és az izzadás figyelmeztető jelei lehetnek annak az állapotnak, amely azért jön létre, mert az agy látás révén kapott jelei eltérnek a fül egyensúlyozó szervei által közvetített jelektől. A kisbabákat nem érinti az autós émelygés; mindez a járást követően kezdődik. Ugyanakkor a házi kedvencek is szenvedhetnek ettől az állapottól, sőt – meglepő módon – a tengerészek megfigyelték, hogy a jelenség még az aranyhalakat is sújthatja.

„Az autós hányinger összetett probléma. Természetes reakció egy nem természetes ingerre, és nem igazán orvosolható, bár a tüneteit enyhíthetjük,” – nyilatkozta Jelte Bos professzor, a soesterbergi TNO Intézet Érzékelő és Kognitív Rendszerek osztályának szakértője.

Már az első vizsgálatok során kiderült, hogy az önkéntesek kevésbé érzik rosszul magukat, amikor a képernyőt magasabbra szerelik, és így láthatóvá válik számukra az út mindkét oldala. A további kísérletek olyan alternatív módszerekhez vezethetnek, amelyek révén az utastérből ki nem látó utasok jó előre figyelmeztetést kaphatnak az olyan eseményekről, mint a kanyargós út vagy az erős bukkanót tartogató híd.

„Sok vezető azt gondolja, hogy a gyereke hajlamos az autós émelygésre, pedig elképzelhető, hogy a vezetési stílusával van a baj,” – tette hozzá Prof. Bos, az amszterdami Vrije Egyetem professzora, aki részt vett egy olyan eszköz létrehozásában, amely megmutatja, amikor vezetés módja fokozza az utasok autós émelygésének kockázatát. „A simább vezetési stílus elsajátítása nagyon nagy mértékben csökkenti a hányingert – és az üzemanyagköltség szempontjából sem mellékes.”

Íme néhány, a professzor által javasolt módszer az autós hányinger csökkentésére:

  • Húzódjunk középre a hátsó ülésen, vagy ha lehetséges, üljünk inkább előre, hogy lássuk az utat magunk előtt.

  • Vezessünk simán, és ahol lehet, kerüljük a hirtelen fékezést, az erős gyorsítást, valamint a kátyúkat.

  • Hányinger esetén tereljük el az érintett figyelmét!

  • Akár az is segíthet, ha együtt énekel a család.

  • Igyunk kólát, együnk gyömbéres süteményt, de kerüljük a kávét.

  • Használjunk párnát vagy fejtámaszt, hogy olyan stabilan legyen a fejünk, amennyire lehetséges.

  • Kapcsoljuk be a klímát, hogy biztosítsuk a friss levegőt

 

Legyél az első hozzászóló "Utazási tippek hányinger csillapításához" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*