Hasznos tippek hátizsákos utazóknak

Irány a természet, irány a jó levegő. Mivel a szabadság érzése csak addig mámorító, amíg a bakancs nem nyom, a póló nem nedvesedik át az izzadságtól, és ha megpihenünk, minden kellék a rendelkezésünkre áll, érdemes mindenre aprólékosan odafigyelni, persze az évszakokhoz igazodva.

Ruházat és cipő

Fontos, hogy mindig előre tájékozódjunk arról, milyen időjárási viszonyok várnak minket arra, amerre készülünk – és ennek megfelelően pakoljunk a hátizsákba ruhákat. Ha meleg van, vigyünk könnyű ruházatot és cipőt. Amennyiben erős a napsugárzás, érdemes valamilyen fejfedőt is bepakolni. Hideg idő esetén viszont mindenképpen javasolt a pulóver, a kabát, a sapka és a zárt cipő vagy a bakancs. A cipők tekintetében az sem mellékes, hogy milyen típusú útra indulunk. Ha városlátogatásról van szó, ne bakancsban, hanem utcai cipőben induljunk útnak, ha viszont túrázni megyünk, mindenképpen jó minőségű, zárt túrabakancsot válasszunk.

Tisztálkodási szerek

Mivel a hátizsákok befogadóképessége véges, érdemes csak a legalapvetőbb tisztálkodási szereket becsomagolni az útra. Ezek közé tartozik a szappan, a tusfürdő, a sampon, a fogkrém és a fogkefe, a dezodor, a törlőkendő, a borotva, hölgyeknél pedig az alap sminkkészlet. Mindemellett nem árt, ha egy törölközőt, kézfertőtlenítő gélt, egy mini-elsősegélydobozt, ami sebtapaszt és gyógyszereket – például fájdalomcsillapítót – is tartalmaz. Nyáron  naptejet és szúnyogriasztót is tegyünk a hátizsákba.

Hasznos holmik

Túrázni sokféleképpen és sokfelé lehet: ennek megfelelően a szállás minősége is tartogathat kihívásokat. Amennyiben olyan helyen szállunk meg, ahol többedmagunkkal osztozunk a szobán, érdemes füldugót is tenni a hátizsákba. De az alváshoz ennél sokkal fontosabb a megfelelően meleg és kényelmes hálózsák. Ugyancsak hasznos lehet egy kisebb fejlámpa, egy telefontöltő akku, egy konnektorelosztó – adott esetben átalakító – és az ismét divatba jött vékony övtáska, amit magunkra rögzítve mindig biztonságban tudhatjuk a pénzünket.

Fontos dokumentumok

Az útlevélről, a vízumról és a különböző iratokról – például jogosítvány, biztosítási kötvény – feltétlenül készítsünk fénymásolatot, mert ha ezek közül valamelyik eltűnik, könnyebben pótolhatjuk a másolatok segítségével. De nemcsak a fénymásolás a jó megoldás, hanem még inkább az, ha lementjük a dokumentumok másolatait a mobiltelefonra, az e-mail fiókba és az internetes tárhelyre is.

Csak a legszükségesebbek

Mivel hátizsákos turistaként utazásunk során mindig a hátunkon cipeljük a pakkot, fontos, hogy az ne legyen nehéz, és kényelmesen idomuljon a hátunkhoz. Az okos pakolás azért is lényeges, mert a városnézést és a kirándulást egyaránt megkönnyíti, ha nem egy telerakott 80 literes hátizsákot kell cipelnünk. Ezért mindig csak a legszükségesebb dolgokat vigyük magunkkal.

Lakat

A csomagunk védelmében érdemes lakatot is használni, legyen az kulcsos vagy számzáras. Ám ezzel együtt se hagyjunk a táskában nagy értékű dolgokat, főként akkor ne, ha a csomagot fel kell adni a repülőtéren. De azért sem érdemes beletenni, mert a fapados járatoknál előfordulhat, hogy az utastér helyett a csomagtérbe kerül a pakkunk. Ha pedig hostel a szállás, vigyünk magunkkal egy nagyobb lakatot is, amivel a szekrényünket le tudjuk zárni.

Biztosítás

Végül, de nem utolsósorban az utazás előtt mindig kössünk biztosítást, függetlenül attól, hogy hova és mennyi időre utazunk, hiszen a legrövidebb kiruccanás során is megtörténhet a baj. A legtöbb utasbiztosítás napi összege messze eltörpül attól, ami akár egy kisebb kár esetén is veszteségként érhet minket.

Boruzs Álmos