Könnyített határellenőrzés jöhet

Könnyített határellenőrzés jöhet

A kormány ideiglenesen felfüggeszti a szisztematikus határellenőrzés szabályairól szóló uniós rendelet alkalmazását. Ennek köszönhetően kisebbek lehetnek a torlódások.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Kontrát Károly közölte: az intézkedés miatt többórás várakozás alakult ki egyes határszakaszokon, és félő, hogy a nyári időszakban a várakozás ideje megsokszorozódhat. Az MTI jelentése szerint hozzátette: a kormány ezért szükségesnek látja a szisztematikus határellenőrzés ideiglenes felfüggesztését, helyette célzott határellenőrzést vezet be.

Az Európai Unió Tanácsa április elejétől vezette be a kötelező szisztematikus határellenőrzést, amelynek értelmében minden uniós és harmadik országbeli állampolgárt kötelezően ellenőrizni kell a schengeni határokon való ki- és belépésnél. A határozatban az is szerepel: a tagállamok számára engedélyezni kell, hogy ne végezzék el a szisztematikus ellenőrzéseket, ha kockázatelemzéssel alá tudják támasztani, hogy az ellenőrzés könnyítése nem okozna biztonsági kockázatot.

Legyél az első hozzászóló "Könnyített határellenőrzés jöhet" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*