Gazdasági húzóágazat lett a turizmus

Az Utazó magazin szakmai konferenciáján a hagyományokhoz híven, a közönség és szakmai szavazatok alapján díjat kaptak az elmúlt év legjobb szolgáltatói; Fotó: Fényes GáborAz Utazó magazin szakmai konferenciáján a hagyományokhoz híven, a közönség és a szakmai szavazatok alapján díjat kaptak a 2016-os esztendő legjobb szolgáltatói; Fotók: Fényes Gábor

Az elmúlt évek teljesítménye alapján a turizmus és a vendéglátás a magyar gazdaság húzóágazatává vált, ami az ott dolgozók munkáját dicséri – fejtette ki Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott Az Utazó magazin szakmai konferenciáján.

Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott köszöntötte a résztvevőket

Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott köszöntötte a résztvevőket

A turizmus jelentőségét mutatja, hogy az ágazatban ma már mintegy 45 ezer kis- és középvállalkozás működik, amely több mint 350 ezer embernek ad munkát, és miközben jelentős mértékben hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtésben is jelentős szerepet tölt be – emelte ki Nyitrai Zsolt. Szavai szerint Magyarország és Budapest vonzerejét emellett az is nagyban erősíti, hogy a külföldről érkező turisták, biztonságos helynek tartják. A nemzetközi versenyképesség további erősítését támogatva, a kormány adócsökkentéssel is segíti az ágazatot: a vendéglátás áfájának idei és jövő évi csökkentése a jól képzett munkaerő megtartásához is segítséget nyújthat.

Komoly fővárosi tartalék

Beszédében Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke egyebek mellett arról szólt: az ENSZ turisztikai világszervezete Európára 4-4,5 százalékos, míg a régióra 5 százalék feletti növekedést vár középtávon. Budapest – tette hozzá – Prágához és Bécshez is közelebb került az elmúlt időszakban, az átlagárak javultak, de még komoly tartaléka van a magyar fővárosnak, ahol jelenleg számos fejlesztés zajlik, így a következő egy-két évben a szobakapacitás 10-15 százalékkal nőhet. (Az alelnök nemrégiben nyilatkozott lapunknak, a cikket itt olvashatja.)

A szakember beszélt arról is, hogy a turizmus a GDP 10 százalékát adja és a kormány ezt az arányt 13 százalékra szeretné növelni.

Hozzátette: ehhez az ágazatban működő vállalkozások működési feltételeinek javítása kell, és a szabályozási környezetet is hosszú távon kiszámíthatóvá kell tenni. A jövedelmezőség növelése ugyancsak fontos, amit a költségek és a munkabérek növekedése befolyásol. A munkaerőhiányon enyhítene a külföldön dolgozók hazavonzása.

Flesch Tamás elengedhetetlennek nevezte a szobakiadás és a vendéglátás áfájának csökkentését. A szövetség ezért azzal a javaslattal fordul a kormányhoz, hogy az áfa egységesen 5 százalék legyen, ami béremelésre is lehetőséget adna. Ezért cserébe vállalnák az ágazati nettó bér jelentős emelését. Ugyancsak javasolják kötelező szervizdíj bevezetését januártól minden vendéglátóipari egységre, ennek mértéke 8-15 százalék között lenne.

Csillagok bűvöletében

Hamvas Zoltán, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) gasztronómiai társelnöke, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke arról tette említést, hogy nemzetközi felmérések szerint Európában már 7 millió gasztroturista van, ezért szerint különösen fontos, hogy Magyarországon megtörtént a gasztroforradalom, és már a nemzetközi eredményeket tud felmutatni a szakma. Kiemelte, fontos lenne elérni, hogy a Michelin, a vidéki éttermeknek is esélyt adva, a jövőben egész Magyarországot vizsgálja, ne csak Budapestre fókuszáljon. (Hamvas Zoltánnal nemrég készítettünk interjút, amelyet itt olvashat.)

Géher Zoltán a Continental Hotel igazgatója egyebek mellett arról beszélt: Miközben Szlovénia a közelmúltban úgy vált a 16 európai uniós országban már működő Hotelstars szállodaminősítő rendszer tagjává, hogy a szálláshelyek számára az egész országban kötelezővé tette a csatlakozást, Magyarországon a szállodai csillagok tekintetében még mindig nagy a szórás. Ezért is lenne fontos szerint a rendszer kötelező bevezetése nálunk is.

Legjobb szolgáltatók

Az Utazó magazin Turizmus és Profit 2017 konferenciáján a hagyományokhoz híven, a közönség és a szakmai szavazatok alapján, az elmúlt év legjobb szolgáltatói is díjat kaptak: az év üzleti szállodája 2016-ban a The Ritz-Carlton Budapest lett, wellness szállodája a miskolctapolcai Avalon Resort & Spa, konferencia szállodája a Continental Hotel Budapest, városi szállodája a Hotel Moments Budapest, új családbarát szállodája a noszvaji Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont, családbarát szállodája a Kolping Hotel, szállodaüzemeltetője a Service4You Hotel Management, légitársasága a Turkish Airlines, utazási irodája az OTP Travel, wellnessfürdője a Hungarospa, gyógyfürdője a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum, az év fővárosi étterme a Costes, vidéki étterme az Anyukám Mondta, all inclusive étterme a Trófea Grill Király utca, autókölcsönzője az AVIS, városa Nyíregyháza lett.

Legyél az első hozzászóló "Gazdasági húzóágazat lett a turizmus" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*