Hazai borútmustra

Miközben az ásványvizek kapcsán nem túlzás azt állítani, bármerre is fúrunk, szinte biztosan forrásra lelünk, a jó borok kapcsán is igaz ma már: bármerre indulunk, maximum 100 kilométeren belül biztosan találunk olyan borvidéket, ahol a világ legjobb nedűivel összevethető, vagy azonos szintű bort kóstolhatunk.

Szarkás_Chardonnay fürt.jpg

Szerencsére már az sem ritka, hogy a borok mellé, a pincékben, vagy azok környékén olyan ételeket is kaphatunk, amelyek teljessé teszik a gasztronómiai élvezeteket. Az élményszerzést könnyítik meg azok a borútegyesületek által létrehozott borutak, amelyek az adott borvidék mértékadó borászatait és szolgáltatóit összefogva – a legjobbak munkáját védnöki táblával is elismerve – segítik a tájékozódást. Közülük mutatunk be most néhányat, megjegyezve, hogy a zéró tolerancia jegyében az utazó jól teszi, ha autóval érkezve, legalább egy éjszakát eltölt a kellemes élményt ígérő vidékeken.

bort.jpg

Tüzes badacsonyi

Badacsonyban a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesületbe tömörülve igyekeznek a borászok megőrizni az évszázados hagyományokra visszatekintő helyi borok jellegzetességeit és presztízsét. Ilyen az ősi magyar fajtának tekinthető, kizárólag itt termesztett kéknyelű, vagy a chardonnay, a magyar nemesítés remeke, a Zeusz, és a Franciaországból származó pinot gris, vagyis a szürkebarát, amely a helyi klímának köszönhető egyedi ízvilága miatt ma már tájfajtának is nevezhető.

A teljes cikk Az Utazó Magazin legfrissebb számában olvasható.
Keresse az újságosoknál!

Legyél az első hozzászóló "Hazai borútmustra" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*