Hazai húsvéti hotelláz

A legnagyobb zalai fürdőhelyek szállodái többségükben magyar vendégekkel telnek meg a húsvéti hétvégén a hévízi és zalakarosi hotelek foglaltsági adatai szerint. Alig egy héttel az ünnep előtt a hévízi Hotel Europa Fitben például csupán néhány üres szoba maradt, a 234 szobás hotel ágyait több mint ötven százalékban magyarok kötötték le, de nagyobb számban lesznek szlovák, német, osztrák és orosz vendégek is – összegez körképében az MTI.

Már csak egy-két szabad szoba van húsvétra a zalakarosi Hotel Karos Spában, a 320 szobás, négycsillagos hotelben húsvétkor is a magyar vendégek teszik ki a többséget, a foglaltságban mintegy 80 százalék a belföldi turisták aránya. Esztergom, Komárom és Tata szállodáiban sincs szabad hely a húsvéti ünnepekre. A következő hétvégére minden hely elkelt a 80 ágyas esztergomi Bellevue és a 26 szobával rendelkező komáromi Thermál Hotelben.

Tatán a Hotel Kiss 43 szobájának mindegyikét lefoglalták már, a Hotel Kristályban még vannak szabad helyek, de szerdától élénkült a foglalások üteme. Telt házra számítanak a wellness-részleggel rendelkező Békés megyei szállodák tulajdonosai is. Bő egy héttel a húsvéti hosszú hétvége előtt a gyulai, orosházi-gyopárosfürdői és szarvasi hotelekben jellemzően már csak néhány szabad szoba van az ünnepnapokra. Húsvétra jellemzően magyar vendégek érkeznek Békés megyébe, egyre növekvő számú román turistáról csak az egyik gyulai szállodában számoltak be.

A Vas megyei wellness-szolgáltatásokat is kínáló szállodákban szintén alig van már szabad szoba a húsvéti ünnepekre. A sárvári Park Inn szállodában már pénteken száz százalékos volt a foglaltság; a 223 szobával rendelkező négycsillagos szálloda vendégkörét mint általában, most is cseh, osztrák és magyar vendégek alkotják, belföldről sokan családostul érkeznek. A 200 szobás bükfürdői Danubius Resort Spa szállodai foglaltsága is meghaladta a 95 százalékot március végén, itt a vendégek kétharmada osztrák és német, 20 százalékot képviselnek a magyarok. A szállodai szobát foglalók zöme nagypénteken érkezik, és húsvét hétfőn utazik haza.

A balatonfüredi Anna Grand Hotel értékesítési igazgatója elmondta, hogy a szállodában előfoglalási kedvezménnyel lehetett szobát foglalni február közepéig, részben ennek is köszönhetően március első feléig teljesen megtelt a hotel az ünnepnapokra. A szintén füredi Flamingo Wellness és Konferencia Hotel 181 szobájából már csak néhány szabad a húsvéti hétvégére. A wellness részlegnek köszönhetően a hotel a balatoni holtszezonban is igen jó telítettséggel üzemel hétvégeken. A siófoki Hotel Residence-ben jól indult az év, az első hónapok mintegy 10 százalékos forgalom- és bevételnövekedést hoztak a tavalyi adatokhoz képest, 51–60 százalékos kapacitáskihasználtság mellett. Idén a húsvéti férőhelyek is előbb elkeltek, mint a korábbi évben, már nincs üres szoba.

A badacsonyi Hotel Bonvino 80 százalékos telítettségre számít húsvétkor az előfoglalások alapján, ami kedvező időjárás esetén jobban is alakulhat. Az 50 szobás borhotelben – a többi szállodához hasonlóan – 30–40 százalékkal magasabbak ilyenkor az árak.

A Zirc közelében fekvő Hotel Szépalmában a húsvétra érkező vendégek jellemzően négyfős családdal érkeznek, és 2-3 éjszakát töltenek el a szállodában. A veszprémi Gizella Hotel 10 százalékos forgalomnövekedést tapasztalt a húsvéti egyéni foglalásoknál.

Tolna megye jelentősebb szállodáiban alig van szabad hely a húsvéti ünnepekre. A 94 szobás dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben teljes a foglaltság, 90 százalékban magyarországi vendégeket várnak – közölte Kormos László, a Gunaras Zrt. munkatársa. A bikácsi Zichy Parkhotelben Balogh Renáta szállodavezető-helyettes tájékoztatása szerint egy hónapja elkelt az összes szoba, a hotelt nagyrészt fővárosi családok keresik fel. A szekszárdi Merops Hotelben jelenleg 70 százalék feletti a foglaltság, 90 százalékban itt is belföldi vendégek töltik az ünnepeket – mondta Csillag Sándor igazgató.

Baranyában 50–80 százalékos foglaltsággal számol húsvétra a megkérdezett népszerűbb turisztikai szálláshelyek többsége, de vannak olyanok, amelyek teltházzal üzemelnek majd.
A bikali Puchner Kastélyszálló szobáit már február végén lefoglalták az ünnepnapokra, és hetek óta biztos, hogy a harkányi Dráva Hotel Thermal Resort és a villányi Hotel Crocus, a siklósi Hotel Castello is megtelik erre az időszakra.

A pécsi hotelek forgalma is fellendül húsvétra: a Corso Hotel kihasználtsága a március végi adatok alapján 50, a Hotel Makáré 70, a Hotel Palatinusé 80 százalékos lesz, de folyamatos az érdeklődés, a következő napokban várhatóan sokan kérnek még ajánlatokat.

Horváth Ottó, a győri Rába Hotel City Center igazgatója elmondta: náluk ebben az időszakban inkább a csoportos foglalások a jellemzők. Példaként említette, hogy évről-évre visszatérő németországi törzsvendég körük is van, akik ilyenkor öt éjszakát töltenek a hotelban, napközben pedig ellátogatnak Budapestre, a Dunakanyarba, a Fertő-tó környékére és Pozsonyba. A családosok jellemzően két éjszakát töltenek náluk.  A város legnagyobb szállodájának igazgatója elmondása szerint a foglalási dömping az utolsó napokban indul el, így abban reménykednek, hogy a hosszú hétvégén elérik majd a 70 százalékos kihasználtsági szintet.

Szarjas Tímea, a Hotel Sopron igazgatója arról számolt be, hogy náluk elsősorban a gyermekes családok körében népszerű a húsvéti hétvége. A foglalások mintegy 85 százaléka egyéni belföldi, a maradék 15 százalék külföldi és csoportos foglalás. Az igazgató hozzátette: kevés kiadható szobájuk van a jövő hét végére, reményei szerint telt házzal üzemelnek majd. A vendégek többsége három éjszakára foglal, és jellemzően Sopronon kívül a környékbeli települések – Fertőd, Nagycenk, Kismarton és Bécs – látnivalóit keresik fel. Népszerűek a húsvéthoz kapcsolódó tematikus programok is a városban, a hotel szintén évek óta készül programokkal a szállóvendégeknek, ilyen például a kerti tojáskeresés.

A herceghalmi Hotel Abacus Business & Wellness Hotelben először a családi szobákat foglalták le, s noha a csomagáraik 10–15 százalékkal magasabbak húsvétkor, mint a normál hétvégéken, telt házra számítanak – mondta Lipták Andrea értékesítési vezető. A tavaszi szünet miatt sok vendég érkezik gyermekekkel, többen egy hétig is maradnak. A kicsiket nyuszi- és báránysimogatóval, tojáskereső „hadművelettel” és tojásfestéssel várják, és a felnőtteknek is kínálnak programokat. Az ünnepi szállodai menüben fácánból és bárányból készülő fogások szerepelnek, de a főtt tojás, a parasztsonka, a torma és a húsvéti kalács sem maradhat el – tette hozzá. 

A ráckevei Kék Duna Wellness Hotelben a férőhelyek 90 százalékát lefoglalták már, Sárvári Krisztina igazgató szerint itt is telt házra lehet számítani. A vendégek zöme 50 év feletti, de most érzékelhetően több család érkezik majd, mint máskor. A hotelben húsvétolók több mint fele budapesti, illetve Pest megyei lesz, többségük két-három éjszakás csomagot vásárolt a normál (hétköznapi) áraknál 20–25 százalékkal drágábban.

A ceglédi Hotel Aquarell valamennyi szobáját már két hete lefoglalták, talán azért ilyen hamar, mert a tavaly húsvéti áron értékesítették őket – tájékoztatott Fejes Géza igazgatóhelyettes. A vendégek közel egyharmada gyerek lesz, akik alkalomhoz illő kézműves foglalkozásokon és egyéb színes programokon vehetnek részt.

Legyél az első hozzászóló "Hazai húsvéti hotelláz" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*