Hazai pályákon

Október végétől-november elejétől több tízezer magyar síző, snowboardozó kerekedik fel, hogy néhány hétig Európa legjobb pályáin hódolhasson szenvedélyének. Ennek azonban borsos ára van: az utazás, a szállás, a pályabérlet és a megfelelő felszerelés beszerzése több százezer forintra is rúghat. Nem kell azonban ekkora összeget kiadna annak, aki először csak kipróbálná a sízést vagy a snowboardozást. Magyarországon sorra „fedezik fel” az új terepeket, a már régóta működő hazai sípályákon pedig folyamatosan fejlesztettek az elmúlt években. Noha a hazai pályák minősége, infrastruktúrája kétségkívül elmarad az alpesi lejtőkétől, a kezdők számára ezek is tökéletesek – feltéve ha a hó is esik. Ajkán például kifejezetten kezdők számára alakítottak ki pályát, és 2005 telén nyílt meg a szilvásváradi sípálya, ahol tárcsás felvonóval és esti világítással is igyekeznek a hóimádók kedvében járni. Dobogókőn is voltak fejlesztések, és az idén megint újítottak az eplényi terepen. A Veszprém közelében fekvő Eplényben, csaknem 270 milliós beruházás után az idén már öt pálya, három felvonó, új WC és mosdó várja a sízőket, emellett hóágyúk is készenlétben állnak. A folyamatosan megújuló Kékestetőre, Mátraszentistvánra, a Nagy-Hideg-hegyre, Sopronba és Visegrádra is érdemes ellátogatni, miként kihagyhatatlan az Észak-Magyarországon, a Bükki Nemzeti Parkban található legnagyobb sícentrum is. Bánkúton nyolc pálya és nyolc felvonó várja a sportolókat, sokszor négy hónapon át megfelelő minőségű hó borítja itt a lejtőket. A kezdő sízők az ország szinte minden részén találnak maguknak megfelelő terepet. Ahhoz, hogy az ország harminc-negyven pályája közül kiválaszthassák a számukra legjobbat, nagy segítséget jelent a www.sielok.hu internetes címen elérhető portál részletes adatbázisa.

A megfelelő terep kiválasztása után időt kell szánni a felszerelés beszerzésére is. Kikapcsolódás helyett rémálommá válhat az első siklás, ha nem a megfelelő deszkával, léccel kezdünk tanulni. A snowboardozás iránt érdeklődők számára alapvető tudnivaló: az, aki csak lesiklani szeretne, alpindeszkát válasszon, a trükközésre, ugratásokra vágyó viszont freestyle deszkával kezdjen tanulni. Az alpindeszka akkor megfelelő, ha magunk mellé állítva legfeljebb az állunkig ér. A freestyle deszka ennél némileg rövidebb. Az alpinstílushoz kemény, freestyle-hoz és freeride-hoz puha cipőt válasszunk. Fontos, hogy a cipőt és a kötést együtt válasszuk ki. Kezdők feltétlenül puha cipővel tanuljanak. Akkor választunk jól, ha a cipő nem szorít, de nem is lötyög, tökéletesen tartja lábunkat. Puha cipőhöz puha kötés, kemény cipőhöz kemény kötés illik. Aki inkább a sízéssel próbálkozna, jó, ha tudja: a hagyományos sílécek helyett ma többnyire úgynevezett carvinglécekkel találkozhat. A „babapiskóta” alakú lécek közül a kezdőknek az Allround Carving lécek ajánlhatók. A carvinglécből – hacsak a gyártó ezt másként nem „rendeli” – körülbelül olyan hosszút kell választani, mint amilyen magas a síző. A nőknek szánt típusok általában Lite elnevezésűek, a gyerekléceken többnyire Junior- felirat vagy J betű található. A síkötés kiválasztása rendkívül fontos, hiszen ha nem megfelelő, akkor súlyos sérülést okozhat. Éppen ezért, a síkötés kiválasztásánál hallgassunk a tapasztalt sízőkre, kérjük szakértők segítségét.

Egy megfelelő sí- vagy snwoboard-felszerelés 100–400 ezer forintba is kerülhet. Kezdetben azonban nem érdemes komplett felszerelést vásárolni, a kezdők számára jobb megoldás, ha először bérlik azt. Így kiderülhet, hogy egyáltalán tetszik-e a sport, másfelől pedig kezdetben – az évi egy-két sízés, deszkázás esetében – kifizetődőbb a bérlés. Ma már többtucatnyi kölcsönző működik országszerte, egy komplett sí- vagy snowboard-felszerelést – deszkát, lécet, cipőt, sisakot, botot – két napra már 11-12 ezer forintért kibérelhetünk. De sokan vannak azok is, akik bár rendszeresen síelnek, és saját felszereléssel is rendelkeznek, mégsem viszik magukkal azt, hanem inkább a kölcsönzőkre hagyatkoznak. Ennek nagyon praktikus oka van, hiszen egyszerűbb és kényelmesebb, ha nem kell cipekedni, vagy a kisautót egyterűre cserélni egy téli pihenő miatt.

Érdemes megfelelő ruházatról is gondoskodni. Különösen azért, mert a kezdő sízők, deszkások az első próbálkozások során sokat esnek, hegyet másznak, küzdenek a felvonóval – mindeközben a hótól kívülről, az izzadás miatt pedig „belülről” lesz nedves a ruha, ami garantálja a tüdőgyulladást. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen anyagú kabátot, nadrágot, alsóneműt viselünk. Alulra lehetőleg ne pamutpólót húzzunk fel, az ugyanis beszívja a nedvességet, és „hűt” órákon át. A síboltokban tucatnyi olyan ruhanemű közül választhatunk, ami nem nedvszívó, jól levegőzik. Az alsóruházatnál különös figyelmet kell szentelni a zokninak. Pamut, mintázat nélküli, „magas szárú” vastag zoknit viseljünk, így az meleg lesz, de nem fog begyűrődni, nyomni. A második réteg már lehet pamut, vagy például a síboltokban kapható polartekpulóver. Ezek után jöhet a síruha: választhatunk kezeslábast vagy nadrágból, kabátból álló együttest. Arra viszont ügyelni kell, hogy a választott ruhadarab jól szellőzzön, ne szívja be a vizet, s legyen rajta néhány zseb, ahová a pénzt vagy a felvonóbérletet rakhatjuk. Elengedhetetlen a jó kesztyű is, amelynek erősnek és csuklónál kellően szorosnak kell lennie, hogy a hólé ne szivároghasson be. Kényelmetlen és sokszor zavaró, de viseljünk sapkát is: óvni kell a fejbőrt, a hajhagymákat és a fülünket. És bár nem a tengerpartra készülünk, a káros sugárzás elleni védelemre is gondolni kell, elengedhetetlen kellék egy UV-szűrős lencsével ellátott, esetleg oldalt is fedett napszemüveg, amelyet pánttal ajánlott rögzíteni, de fontos a magas fényvédő faktoros naptej és a szájápoló is.

Ha már kiválasztottuk a helyszínt, összeállt a felszerelés és a megfelelő ruházat is, akkor már csak el kell jutni a sípályára. Kombiautóba, egyterűbe még be tudjuk csomagolni a felszerelést, de nem ez a legpraktikusabb megoldás. Gondoljunk arra is, hogy a sízés, deszkázás után koszos, vizes a felszerelés, kár lenne összepiszkítani a kárpitozást. Érdemesebb tetőcsomagtartót szerezni, így kényelmesen, biztonságosan elhelyezhetjük a léceket, deszkákat. Indulás előtt fontos, hogy a kocsit is felkészítsük az útra: havazások idején még a hazai kis-nagy hegységekben is cudar útviszonyok alakulhatnak ki. Az autóra mindenképpen szereltessünk fel téli gumikat, s jó, ha egy hóláncot is beteszünk a csomagtartóba. Érdemes a hólánc felszerelését még otthon, a garázsban, parkolóban gyakorolni, hiszen családi viták, bosszúságok egész sorát okozhatja, ha a sízés, szánkózás, deszkázás idejéből veszítünk el értékes perceket a lánc felszerelése miatt.

Mielőtt – akár Magyarországon, akár külföldön – sípályákra merészkednénk, fontos megismerni a Nemzetközi Síszövetség által elfogadott tíz alapszabályt. 1. Legyünk tekintettel a többi sízőre! 2. Ésszerűen, ellenőrzött sebességgel és módon sízzünk! 3. A hátulról jövő az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse. 4. Előzni szabad, de mindig akkora távolságra, hogy az előzött bármilyen mozdulatához elegendő teret hagyjunk. 5. Ha a síző állásból újra indul, meg kell győződnie arról, hogy sem magát, sem másokat nem veszélyeztet. 6. Tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein. 7. Fölmenet és legyaloglás: csak a pálya széle használható. 8. Figyeljük a jelzéseket! 9. Balesetnél kötelező segítséget nyújtani. 10. Annak, aki balesetnél jelen van, függetlenül szerepétől, igazolnia kell magát.

Miért különleges a sífutás?

Hazánkban is egyre többen hódolnak a sífutás szenvedélyének, ami nem is csoda, hiszen a sportág technikája nagyon könnyen elsajátítható, oktató segítségével akár néhány alkalom után már önállóan is nekivághatunk a pályának. A sítudás pedig egyáltalán nem feltétel, sőt néhány esetben a mozdulatsorok eltérése még zavaró tényezőként is jelentkezhet. De a legfőbb előny mégis, hogy a hazai hóviszonyok és pályák sokkal alkalmasabbak a sífutásra, mint a síelésre, és az egész család együtt mozoghat, hiszen a sífutásnál nincsen korhatár, viszont javítja az általános erőnlétet, és az egész testet természetes mozdulatokkal mozgatja át. Bár a felszerelésnél bérlésre is van lehetőség, ha mégis a vásárlás mellett döntenénk, sokkal kevesebb pénzt kell rááldozni, mint síelés vagy snowboardozás esetén, a ruházat pedig megegyezik a síelőkével. Magyarországon a legjobb pályák Bánkúton, Galyatetőn és a Normafához közeli Anna-réten találhatók.

Legyél az első hozzászóló "Hazai pályákon" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*