A léctől a bukóig

Nem mindegy, miben síelünk a lankán.

A síelés felhőtlen örömének csak egyik eleme a magabiztos sítudás. Legalább ennyire fontos, hogy olyan felszereléssel induljunk a pályára, ami egész nap tökéletes kényelmet biztosít számunkra.

12-23894

A síüzletek szakemberei szerint kevés szomorúbb dolog van annál, mint amikor egy tehetős amatőr menő síruhája színéhez, mintájához szeretné kiválasztani a lécet és a síbakancsot. Az optimális sorrend ennek éppen a fordítottja.

Kulcs a bakancs

Nem véletlen, hogy a havas hegyoldalakon legjobban mozgó síelők gyakran a ruházattól nagyon is eltérő cipővel, léccel indulnak lefelé. A gondtalan síelés alapja ugyanis a gondosan kiválasztott síbakancs, amiben akár 8-10 órát is el kell eltöltenünk a havas lankákon. Ráadásul a bakancs és annak kényelme határozza meg azt is, hogy miként tudjuk irányítani a lécet.

rossignol-sprayer-ski-dalbello-prime-75-boots-complete-ski-packageA sícipő kiválasztására ezért mindenképpen érdemes rászánni az időt. Nem elég, ha két kört teszünk benne az üzletben, a síelés körülményeihez igazított sícipőben, sízokniban érdemes hosszabb időt is eltölteni a boltban. Figyelve a méretre – kulcskérdés a talphossz milliméterben mért értéke –, valamint arra, hogy milyen terepeken fogunk síelni, mi a testsúlyunk és milyen tudásszinttel indulunk a lejtőkre. Ha kezdők vagyunk, vásárláskor érdemes profi eladótól tanácsot kérni, mert még arra is ügyelnünk kell, hogy a lábujjak szabadon mozogjanak. Ha ugyanis a cipő szorítása miatt rossz a vérkeringésünk, fázni fog a lábunk. A túl szorosra zárt bakancs által megnyomott láb ráadásul elveszítheti a pontos érzékelést, ami ronthatja a mozgáskoordinációt is. Ugyanakkor az is lényeges, hogy a lábfej ne lötyögjön a cipőben.

A cipő esetében a méret mellett a felhasznált anyagok minősége, a bakancs keménysége sem másodlagos. Ha vékonyabb alkatúak és/vagy kezdők vagyunk, akkor a puhább anyagú bakancs az optimális. Ha viszont már megfelelő tudás birtokában, magabiztosan, sportosan mozgunk a pályán, a keményebb cipő nyújt igazán kellemes sportélményt. A rossz választás ebben az esetben is kellemetlenségeket okozhat.

Előnyben a belbecs

Miközben van, akinek a sípálya egy sportos divatbemutató színtere, a lényeg mégiscsak az, hogy a ruházat – az árától függetlenül – megfelelő komfortot nyújtva növelje a síelés élményét. Itt is kulcskérdés, mi a cél. A mozgás intenzitása miatt más öltözetre van szükség, ha az alpesi sípályák felé vesszük az irányt, és másra, ha a snowboardozozás, sífutás, freestyle vagy a sítúra a kedvencünk.

tignesval_disere_2063402

Ha azt mondjuk, a síelés élményét alapjaiban meghatározza a cipő komfortja, akkor legalább ennyire fontos a kényelmes sízokni, amelynek kiválasztásánál, az anyagösszetételt tekintve, a hétköznapi tapasztalat – vagyis az, hogy a lábunk milyen anyag-összetételű zokniban érzi magát kellemesen – sem mellékes. Legalább ennyire meghatározó, hogy csak olyan hosszú szárú zokniban gondolkodjunk, ami túlér a cipő szárán. Kevés kellemetlenebb érzés van annál, mint amikor a sípályán a zokni, a lábunkat dörzsölve, folyamatosan visszacsúszik a cipőbe.

A teljes komfortérzethez három, jól kiválasztott ruharétegre van szükség. Az első az úgynevezett „first-layer”, ami közvetlenül érintkezik a testünkkel. A régen szokásos, a testnedvet magába szívó pamutot elfelejtve, mindenképpen speciális anyag-összetételű és szövésű technikai aláöltözetet – alsót és felsőt – érdemes választani. Olyat, ami anyagösszetételénél, speciális szövésénél fogva, az izzadságot átengedve biztosítja az optimális szellőzést a bőrnek.

erste_kunststuecke_im_schnee

Az aláöltözetet követi a melegítő réteg, ami a számunkra legkellemesebb vastagságú, nyakmagasságú pulóvert jelenti, ami nem szívja magába az izzadságot. A legtöbben ebben a kategóriában a meleg poláranyagú öltözékre szavaznak. A harmadik, felső réteg két részből, a kabátból és a nadrágból áll. Kiválasztásánál fontos szempont, hogy ennek a rétegnek kell megvédenie a testünket a széltől, hótól, miközben az izzadságelvezető képesség sem közömbös. Ezért is hasznos, ha vásárlás előtt áttanulmányozzuk, mit nyújtanak a ruhák különféle szellőzőrései és a több modellnél levehető hófogó. Ha pedig zenerajongóként totális kényelemre vágyunk, az sem mindegy, hogy a különféle zsebek mellett milyen telefon- vagy zenelejátszó-előkészítésre, -kivezetésre számíthatunk.

A nadrágok esetében a kabátokhoz hasonlók az elvárások – vízállóság, lélegzőképesség. Kiválasztásuknál, egyéni kényelmünk alapján, dönthetünk a kantáros vagy a modernebb szabású, kantár nélküli nadrágok között. A legfontosabb, hogy bármit is veszünk, az védje a deréktájat és a vesét, miközben a jól elhelyezett zsebek a különféle tárgyak kényelmes elhelyezését segítik.

Ötujjas védelem

A védelem az időjárás viszontagságaitól – és esetleges kényelmetlenségeitől –, valamint a vízállóság a kesztyű esetében is kulcskérdés. Ennek mérete akkor optimális, ha enyhén hajlított ujjakkal felvéve is jól illeszkedik kezünk formájához, ujjaink hosszához. A túl nagy vagy túl szűk kesztyű egyaránt kellemetlen, mert miközben a nagy méret lötyög, a kisebb elszorítja az ereket, és így fázni fog a kezünk.

ski5__c_schladming-dachstein_6

Mára már a bukósisak viselete is hozzátartozik a síelés etikettjéhez (találó az osztrák szlogen: az igazi profik sisakot hordanak), a gyermekek esetében pedig egyenesen kötelező is lehet. Nem véletlenül, hiszen nemcsak a magunk hibájából kerülhet sor ütközésre, mások is okozhatnak veszélyes helyzeteket. Ha valahol, itt igaz az állítás: minél magasabb az ár, annál nagyobb a védelem. A legnagyobb biztonságot azok a bukósisakok adják, amelyek a golyóálló mellény anyagához hasonló aramitot is tartalmaznak (ezek ára 400 euró körüli). De megfelelő biztonságot garantálnak a könnyű és strapabíró (200 euró körüli) karbonsisakok is. A legnépszerűbb és a leginkább megfizethető árkategóriájú (formától, dizájntól és márkától függően 50–200 eurós) a hagyományos műanyag sisak, amely szintén kellő védelmet nyújt, de egy komolyabb ütközés után mindenképpen cserére szorul. Természetesen a bukósisaknál is lényeges a megfelelő méret kiválasztása. Ehhez érdemes a homlokunk közepéig előrehúzni a sisakot, ami akkor lesz megfelelő, ha előre-hátra mozgatva együtt mozog a homlokbőrrel. A végső döntés előtt azt is érdemes megnézni, hogy a sisak mennyire kényelmesen viselhető együtt a napszemüveggel vagy a síszemüveggel.

Gyerekvédelem

Egyelőre még nem mindenütt kötelező a bukósisak: Magyarországon nincs is erre vonatkozó előírás. Ausztriában a 15 év alatti gyerekeknek és a snowboardosoknak kötelező a használata.

csm_slider_kinder_61c24570a9

Olaszországban a 14 év alattiaknak, Lengyelországban a 15 év alattiaknak kötelező a használata. A gyerekek számára emellett nagyon ajánlott védőfelszerelés a gerincvédő.

Egy jó tanács

A fárasztó nap végén sokan a radiátorra állítva szárítják ki sícipőjüket vagy a betétet. A szakemberek ajánlása viszont az, hogy a cipőt, a betéttel együtt, fejjel lefelé érdemes a fűtőtestre állítani, mert így tud a legjobban kiszáradni.

Érsek M. Zoltán

 

Legyél az első hozzászóló "A léctől a bukóig" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*