Hiszem, ha látom – Látom, ha hiszem

Ő az, akiért annyi verset, éneket tanultam meg. December 5-én este már izgatottan lestem az ablakból, hátha megláthatom szánjával, amint elsuhan előttem, és a fényesre pucolt cipőcskéimet megtölti mindenféle finomsággal. Azonban valahogy ez mindig reggelre történt meg, és személyesen sosem találkozhattam vele otthonomban. Láttam az óvodában, az iskolában, az áruházakban, az utcán, de mindig úgy éreztem, hogy ez nem az igazi. Ugyan már felnőttem, de nem hagyott nyugodni a vágy, hogy ellátogassak a hazájába, Finnországba, és megláthassam a NAGY Ő-t.

A Santa Claus’ Village, vagyis a Mikulásfalva Finnország északi sarkkörén, Lappföldön, Rovaniemitől 8 km-re található. A mesefalu faházikóiban minden a Mikulásról szól. A világhírű postahivatalban „manók” ragasztják fel a mikulásos bélyegeket a szebbnél szebb képeslapokra. Két nagy postaláda várja a küldeményeket. Küldhetjük ugyanis a leveleinket a normál postai út mellett úgy is, hogy csak Mikulás napjára érkezzen meg a címzettjéhez, legyen az a világ bármely országában. Körbejárhatjuk a kis posta helyiségeit, ahol a mesebelien berendezett szoba falitáblájáról megtudhatjuk, hogy idáig már 11,1 millió levél érkezett a Mikuláshoz Földünk 94 országából. Gondoltak a szervezők természetesen azokra is, akik nem tudnak elutazni Finnországba, viszont szívesen szereznének örömet szeretteiknek. Így az interneten (www.santaclauslive.com) is rendelhetünk 6,95 euróért levelet a Mikulástól, ami karácsony napjaiban érkezik meg.

A Mikulás Hivatala

Vastag hólepel borít mindent, melyen a vidáman táncoló napsugarak vakítóan verődnek vissza. Átlépve az Északi-sarkkörön, amit egy magasban kifeszített világító izzósor jelez, izgatottan közeledünk a kis falu legnagyobb épületéhez, melynek homlokzatáról már messziről olvashatjuk: „Santa Claus Office”, vagyis a Mikulás Hivatala. Bent vár bennünket a nagy Ő! Miközben a szobája felé haladunk, a folyosó falára kifüggesztett képek között számos hírességet fedezhetünk fel, akik gyermeki mosollyal karolják át a Mikulást. Őszintén bevallom, hogy a szívverésem is szaporább lett (és állítólag nem csak nekem), amint beléptünk a mesebeli szobájába. Elgondolkodtam azon, hogy ha engem ilyen varázslat kerít hatalmába, akkor egy kisgyermek milyen boldogsággal élheti meg a Mikulással való találkozást. Itt minden olyan nagy – beleértve a Mikulást is. A könyvespolcokon óriásiak a könyvek, az egyik sarokban egy termetes kandalló, a másikban egy nagy karácsonyfa, a szoba közepén pedig mosolyogva, csíkos zoknijában köszönt bennünket az igazi Mikulás. Miközben bemutatkozunk, és elmondjuk, hogy melyik országból érkeztünk, szép sorban mindannyiunkat megörökít egy fotón egy kedves kis fényképészmanó. Ha már idáig eljutottunk, a fényképezkedésre ne sajnáljuk a …eurót, mert cserébe életre szóló emléket vihetünk haza egy A4-es képen, nem beszélve a profi minőségéről és csomagolásáról.

Egy kis harapnivaló

Aki a nagy izgalomban megéhezik, annak nem kell messzire mennie, ugyanis a tervezők erre is gondoltak, miközben megalkották Mikulásfalvát. Az épületben egy óriási étterem található. Karácsony környékén telt házzal üzemel, amikor családok százai látogatnak ide naponta. Itt mindenki megízlelheti a finn gasztronómia remekeit. Forró krémlevest szürcsölve újra átélhetik élményüket az emlékezetükben. A halakat fejedelmien készítik el, melyek királya a lazac. A porció sem kicsi! Az óriási halfiléket mesterien díszítve tálalják, és többnyire burgonyát kínálnak köretnek hozzá.

Öröm az ajándékozás

„Jó szokásunk” sokunknak, hogy egy-egy hosszabb útról ajándékokkal térünk haza, hisz ajándékozni mindig öröm! Itt aztán van választék bőven! Vásárolhatunk a mikulásos hűtőmágnestől kezdve a szőrmók rénszarvason át a mikulásos pulcsiig, sapkáig mindent. A lényeg, hogy minden a Mikulásról és a karácsonyról szóljon. A kis falu ajándékboltjai zsúfolásig megtöltve, tárt kapukkal várja az idelátogató turistákat.

Északi-sarkköri Szafari

Bár Rovaniemibe a Mikulás miatt utaznak leginkább a turisták, ez a program maximum egy napot tölt ki. A város vezetősége e turistalátványosság köré épített egy Arctic Safari elnevezésű programcsomagot. Ennek középpontja egy többórás hómobilozás, melynek minden egyes állomásán egyedi és egyben különleges élménnyel gazdagodhatunk. A hómobilozáshoz minden korosztálynak vastag, vízhatlan öltözéket: kezeslábast, csizmát, kesztyűt, bukósisakot biztosítanak. Késő ősztől – amikor a város folyójának vize befagy – kora tavaszig tart a száguldás a folyó jegén. Miközben fokozatosan szokjuk meg a sebességet, a képzett turistavezetőnk fenyőerdőn keresztül egy rénszarvasfarmra vezeti a csapatot, ahol a hómobilról mindjárt egy másik „járműre”, rénszarvasszánra pattanhatunk. Ha sikerült megúsznunk e vágtát, akkor elismerésül „rénszarvas-vezetői igazolványt” is kaphatunk a farm vezetőitől, akik egy kunyhóban, parázsló tűz körül izgalmas beavatási szeánsszal is kedveskednek a vendégeknek.

Másnap, a szuper ruhánkat megtartva, nekiindulunk a következő programnak, melynek fő attrakciója a husky-szánozás. Hóvakság elől menekülvén a zsebekből előkerülnek a napszemüvegek, beosztjuk a szánok vezetőit, utasait, engedünk a befogott kutyáknak, és indulhat a nagy futam. A kutyák mintha csak erre vártak volna! Nekilódulnak, és az addig zabolátlan jószágok olyan erővel húzzák a mögéjük csatolt terhet, mintha az életükért hajtanának. Az élmény fantasztikus! Hirtelen Alaszkában érezzük magunkat, amint egy szánhúzó versenyen vágtázunk…

Mikulás, manók, rénszarvasok, husky-szán. Mint a mesében. A mese nem hazudik, csak megmutatja a helyes utat a sötét erdőn keresztül. Hagyjuk hát, hogy gyermekeink e mesét sokáig élvezhessék! Ne akarjuk, hogy minél előbb felnőttek legyenek. Hisz a mese örök! Legyünk mi is a részei.

Legyél az első hozzászóló "Hiszem, ha látom – Látom, ha hiszem" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*