Hódok, villák, várak, famatuzsálemek nyomában – hétvégi programajánló

Forrás: balatonfured.hu

Szabadtéri programokra csábít a kellemes tavaszi idő: a hétvégén lesz városnéző séta Balatonfüreden, könnyű túra a Vértesben, de ártéri kirándulás is a Kerkánál.

Famatuzsálemek, várak és települések nyomában a Vértesben

A szombati túra során megismerkedhetnek a Vértes néhány hatalmas fájával, a famatuzsálemek történetével, a Vértes és környékének egykori tájhasználatával. Láthatjuk milyen nyomai vannak az egykori tájhasználatnak illetve hogyan változtatta ez meg az élővilágot, hogyan alakult ki a Vértes mai képe.

Helyszín: Oroszlány. Besorolás: Könnyű séta. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt.

VillaSéta Füreden

A leghíresebb füredi villákat, régi és új lakóikat ismerhetjük meg a szombati tematikus városnéző séta során. A teljesség igénye nélkül: Vaszary villa, Jókai villa, Huray villák, Blaha villa, Dőry villa, Gyetvai villa vagy akár a Rózsilak és a Lipták Ház. Több ikonikus épületet belülről is felfedezünk.

A program során többféle útvonalat járunk be. Ha szeretjük a klasszikus, fatornácos vagy szecessziós villákat, akkor érdemes erre a sétára többször is visszatérni.

Találkozó: VASZARY KERT (Vaszary galéria kertje, Honvéd utca 2.-4.) Jegyár: 2.500 Ft/fő (jegyvétel a helyszínen az idegenvezetőnél) Regisztráció: balaton.guide@gmail.com , +36 (30) 727-7162

Ártéri túra hódok között

Forrás: bfnp.hu

„Iklódbördőcéből az egykori legelőn keresztül érünk ki a Kerka partjára, ahol megcsodálhatjuk a környékre jellemző ártéri ligeterdőket. A folyó partján láthatjuk a hódok tevékenységének nyomait. A túra időpontjában virágzik ártereink dekoratív védett növénye, a mocsári kockásliliom. A Kerka és a Cserta torkolatát elérve az egykori fás legelőn keresztül térünk vissza a faluba. Utunk során több tucat hatalmas 150 évnél öregebb famatuzsálem között sétálhatunk.” – így hív szombati túrára a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Időpont: március 25. (szombat) 10.00 óra. A túra hossza: 4 km. A túra időtartama: 3 óra. Találkozás helye: Iklódbördőce, vasútállomás. A túra nehézségi foka: könnyű. Információ: Právics Márk természetvédelmi őr. +36 30 484 4568; pravicsmark@bfnp.hu.