Megint jönnek a busók: újra itt a világhírű mohácsi télbúcsúztató

Fotó: mohacsibusojaras.hu

Nem véletlenül kíváncsiak évről-évre sok ezren a mohácsi busójárásra: a világhírű télbúcsúztató, tavaszköszöntő rendezvényen a maszkot, szőrével kifordított rövid bundát, szalmával kitömött gatyát, gyapjúból kötött cifra harisnyát, bocskort viselő fura „szerzetek” felvonulásának látványa kicsit és nagyot is hamar rabul ejt.

Fotó: mohacsibusojaras.hu

Sokféle legenda kering arról, honnan is ered a Mohácsi Busójárás, amely mára ezreket vonzó, világhíres eseménnyé vált, és felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív UNESCO-listájára.

A busójárás eredete a török időkig nyúlik vissza. Egyes források szerint a mohácsiak az ott élő török katonák megfélemlítésére vettek fel maszkokat. Másutt ennél is nagyobb hatásúnak tartják a korabeli álarcokat: a mocsárvilágba menekült őslakos sokácok ijesztő álarcokba öltözve, zajkeltő eszközökkel kizavarták a törököket Mohácsról.

Bárhogy is volt, megmaradtak a kereplők, álarcok, bundák, szalmával kitömött gatyák, tarka harisnyák, vastag bocskorok a busójárás állandó kellékeinek. A maszkosok nagy zajt keltve vonulnak az utcákon, trombitálva és dobokat ütve, hogy elűzzék a tél szellemét és üdvözöljék a tavasz érkezését. A busójárásnak fontos, de nem egyetlen eleme a felvonulás.

Fotó: mohacsibusojaras.hu

Maszkos felvonulások: A busójárás egyik fő vonzereje a maszkosok által végzett felvonulások, amelyek során a résztvevők hatalmas, félelmetesnek tűnő maszkokat viselnek. A maszkosok zajt keltve, trombitálva és dobokat ütve vonulnak az utcákon.

Farsangi ünnepségek: A busójárás általában a farsangi időszakot zárja le, ezért számos farsangi jellegű ünnepséget tartanak a rendezvény keretében. Ilyen lehet például a farsangi bál vagy a farsangi mulatság.

Népi zene és tánc: A busójárás során gyakran fellépnek hagyományos népi zenekarok és tánccsoportok, amelyek bemutatják a helyi néptáncokat és zenét.

Idén, az ország legnagyobb téltemető, tavaszköszöntő eseményén, a február 8. és 13. között zajló hagyományőrző népszokáson a szervezők korábbi közlése szerint rekordszámú, 2500 maskarás és 71 busócsoport vesz részt. A 15 helyszínen több mint 160 programot kínáló mohácsi busójárás hat napig tart.