Csúcs ez a Horvátország! Megint rekordot döntött a turizmus

Minden rekordot megdöntött az év első nyolc hónapjában Horvátország turizmusa: 15 millió belföldi és külföldi vendég 85 millió vendégéjszakát töltött el az országban, előbbi 14, utóbbi 13 százalékos növekedés a múlt év azonos időszakához képest – jelentette be Gari Capelli horvát idegenforgalmi miniszter.

A horvát turisztikai minisztérium által tavaly elindított eVisitor rendszer adatai alapján augusztusban 4,1 millió külföldi vendég 28,2 millió vendégéjszakát töltött el az országban, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 6 százalékkal nőtt. A legtöbb vendégéjszakát eltöltő nemzetek rangsora az év első nyolc hónapjában:

  1. németek (16,6 millió)
  2. szlovénok (8,9 millió)
  3. osztrákok (6,2 millió)
  4. lengyelek(5,6 millió)
  5. olaszok (4,7 millió)

A horvát turisztikai minisztérium MTI-nek eljuttatott adatai szerint január elejétől augusztus végéig 502 853 magyar turista látogatott Horvátországba, 12 százalékkal több, mint tavaly az első nyolc hónapban, és 10 százalékkal több, 2 millió 689 ezer éjszakát töltöttek el az országban. Augusztusban több mint 188 ezer magyar turista 1 millió 137 ezer vendégéjszakát töltött az országban, a látogatók és a vendégéjszakák száma is 7 százalékkal növekedett.

“Az utószezonra vonatkozó előrejelzések alapján lehetséges, hogy az év végéig Horvátország történetében először elérjük a 100 millió vendégéjszakát, emellett éves szinten az európai átlagnál magasabb növekedést is várunk a turizmusban” – hangsúlyozta Capelli.

A Horvátországba látogatók a legtöbb vendégéjszakát Rovinjban töltötték el, utána Medulin, Umag, Split, Mali Losinj, Crikvenica, Pula és Novalja következik a listán.

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) adatai szerint a turizmusból származó bevételek tavaly elérték a 10 milliárd eurót (3063 milliárd forint), és az előrejelzések szerint ebben az évben 5 és 7 százalék közötti növekedés várható.

Legyél az első hozzászóló "Csúcs ez a Horvátország! Megint rekordot döntött a turizmus" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*